CP010525

Parov Stelar και άλλες φρέσκιες εξπλήξεις στο Release Athens Festival

Ένας electro swing πάρτι που δεν βαριόμαστε ποτέ, μαζί με καλλιτέχνες που απολαμβάναμε για πρώτη φορά ζωντανά.

Διαβάστηκε φορες

Στο πολυαναμενόμενο dance πάρτυ του Release Athens Festival το Σάββατο 15 Ιουνίου, μια σειρά διεθνών καλλιτεχνών μας κράτησαν σε “upbeat” ρυθμούς για αρκετές (;) ώρες. Σε ένα άκρως κατάλληλο setlist για το εν λόγω κοινό, ο ιταλογερμανός El Siciliano ζέστανε τη σκηνή με τις πλούσιες συνθέσεις του, που αν και ο ήχος του εν γένει θύμιζε άλλες δεκαετίες, τα κομμάτια του ήταν άκρως συνυφασμένα με το σήμερα. Χορευτική διάθεση, καλοκαιρινή αύρα, το τέλειο «άνοιγμα» για τη βραδιά, παρά την αναμενόμενη δυσφορία που έφερνε η ζέστη στην Πλατεία Νερού.

Η σκυτάλη δόθηκε έπειτα στους Αυστραλιανούς Telenova, και κάπως περάσαμε σε πιο indie pop μονοπάτια. Αν και αποτελούν ένα από τα ευχάριστα επακόλουθα του κορωνοϊού, καθώς σχηματίστηκαν το 2020, έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν ένα παθιασμένο κοινό σε Ευρώπη και Αυστραλία.


Προσωπικά, είχαμε ακούσει κάποιες ανησυχίες για το πόσο ταιριαστό θα ήταν αυτό το όνομα στο lineup της εν λόγω βραδιά, ακριβώς λόγω του indie χαρακτήρα τους. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η διοργάνωση είχε κάνει μια καλή επιλογή, με το κοινό τους, που ήταν διάσπαρτο στο χώρο, να ζητάει και πολλά μη ραδιοφωνικά τους κομμάτια πέραν από τις επιτυχίες τους. Φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το “Bones” λίγο πριν το κλείσιμο, ένα κομμάτι που μας έχει κρατήσει πολλές φορές παρέα σε λίστες ραδιοφώνων και streaming services. Όμως, και οι νεότερες δουλειές είχαν την τιμητική τους, όπως το “Power” και το “Teardrop”.


Στη συνέχεια, στη σκηνή τους Telenova διαδέχθηκε η άκρως viral και πολυαναμενόμενη Jain, η οποία έλαχε θερμότατης υποδοχής, με το κοινό να αφουγκράζεται καθόλο το show της το συναίσθημά της. Το άκρως πολυπολιτισμικό της background ήταν εμφανές σε όλο της το setlist, με το κοινό να την επιβραβεύβει όχι μόνο στο χειροκρότημα, αλλά πολύ περισσότερο στο πώς φάνηκε να γνωρίζουν τα κομμάτια της. Προφανώς, τα "Come" και "Makeba" είχαν την τιμητική τους, ξυπνώντας πολλές μνήμες από την προηγούμενη δεκαετία, όταν και πρωτογνωρίσαμε τη συμπαθή Γαλλίδα. Όμως, και στα πιο «ατμοσφαιρικά» της, την εκτιμήσαμε εξίσου (ο λόγος για το περσινό "The Fool"). Εν ολίγοις, μια φρέσκια συναυλιακή εμφάνιση, που εμπλούτισε το roster των ελληνικών συναυλιών αλλά και τις μελλοντικές μας αναμνήσεις.


Η άκρως ταλαντούχα καλλιτέχνης κατάφερε να ανεβάσει την ενέργεια στο peak, ώστε να δώσει στην σκυτάλη στο κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς, τον πάντα εξαιρετικό Parov Stelar. Ο αυστριακός βασιλιάς της electro swing ανέλαβε τον άκρως δυναμικό παλμό του κοινού και τον κράτησε στο ίδιο επίπεδο καθ’ όλη την βραδιά, με το κοινό να φαίνεται σα να έχει παραμείνει στο πάρτυ που είχε στήσει πριν δύο χρόνια στο Release Athens Festival. Με τις πασίγνωστες επιτυχίες του όπως "The Sun", "Lights Off", "Booty Swing" και πολλά άλλα, μας υπενθύμισε το λόγο που κατέχει τον επάξιο τίτλο του βασιλιά της electro swing.


Σε όλα αυτά, το ρόλο της έπαιξε φυσικά η μπάντα που τον συνόδευε, η οποία κατάφερε να δώσει την τέλεια «αναλογική» πινελιά στο ξεσηκωτικό electro χαλί που έπλαθε ο Parov πίσω από τα decks. Το ίδιο ισχύει και για τους Lee Anduze και Elena Karafizi, που ανέλαβαν τα φωνητικά, μπροστά σε ένα κοινό που γνωρίζουν και αγαπούν πολύ. Ο Lee, μάλιστα, θα μας χαρίσει ένα ωραίο απόγευμα και τον Ιούλιο, αφού θα συνοδεύσει τους Budos Band, τους Thievery Corporation και τους Black Pumas στο ίδιο φεστιβάλ.Αν και ο Parov μάς προσέφερε πληθώρα από τις πασίγνωστες επιτυχίες του, το κοινό φάνηκε να μην χορταίνει με το τελείωμα της βραδιάς που ομολογουμένως τελείωσε κάπως απροσδόκητα, σαν ένα απίστευτο πάρτυ που ξαφνικά ανοίξαν τα φώτα. Πιο πριν, στο encore, είχε γίνει και ένα πρωτότυπο πέρασμα από κάποια από τα κομμάτια που ο ίδιος ο Parov χόρευε στο ξεκίνημα της καριέρας του, αντλώντας έμπνευση για τη δική του μουσική διαδρομή.

Κρίνοντας από το Σάββατο στην πλατεία Νερού, η επόμενη εμφάνιση στην Ελλάδα του βασιλιά της ηλεκτρονικής melodic swing δεν θα αργήσει.Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Release Athens Festival.

Διαβάστε ακόμα