02ffb706 The Budos Band   Press Shot 5

The Budos Band: Μια κολεκτίβα ταγμένη στο αέναο grooviness

Ποιος χρειάζεται στίχους, όταν η μουσική λέει τόσα πολλά από μόνη της;

Διαβάστηκε φορες

Μια από τις σημαντικότερες instrumental μπάντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα από το Staten Island της Νέας Υόρκης, είναι αναμφισβήτητα οι The Budos Band, μια κολεκτίβα μουσικών που σχηματίστηκε σε ένα από τα jam sessions των επιδραστικών afrobeat βασιλιάδων Antibalas από το Brooklyn. Ήδη από τον πρώτο τους δίσκο το 2005 έδειξαν ότι θα μας απασχολήσουν έντονα και θα κλέψουν πολλές ώρες ακροάσεων με το μουσικό τους αμάλγαμα.

Η μουσική που παίζουν οι The Budos Band δεν είναι και τόσο απλό να περιγράφει και να οριστεί. Θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε μια πολυοργανικη Βαβυλώνα, με προεξέχοντα τα πνευστά και ένα απόλυτα κινηματογραφικό feeling να διέπει την πλειονότητα των τραγουδιών τους. Οι ίδιοι έχουν περιγράψει τον ήχο τους ως «seventies ψυχεδελική ορχηστρική μουσική» και επίσης ως «afrosoul εμπνευσμένη από την αιθιοπική μουσική παράδοση, με δόσεις soul πασπαλισμένης από τις γλυκές μουσικές των sixties στην κορυφή».

Το AllMusic τούς έχει περιγράψει ως μια "doom rock afrosoul big band with seventies hard rock and late sixties soul". Ίσως, όμως, η πιο σωστή προσέγγιση είναι ότι η μουσική τους ηχεί σαν ο Quentin Tarantino να ήταν ο μουσικός υπεύθυνος για μια ταινία James Bond.

Ίσως δύσκολα άλλο συγκρότημα στο παρελθόν μπόρεσε με τόσο έξυπνο και όμορφο τρόπο να συγχωνεύσει τόσες πολλές και διαφορετικές μουσικές μέσα στον ήχο του, χωρίς το αποτέλεσμα να μοιάζει παρωχημένο η παλιομοδίτικο αλλά δοσμένο με τον δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. 

Πάρτε χαρτί και γράφετε: Afrosoul παιγμένη πολύ συναρπαστικά και δυναμικά, με τα πνευστά να πρωτοστατούν και ένα ιδιαίτερα «τσαχπίνικο» μπάσο, συν τα κρουστά να προσφέρουν στη μαγεία. Οι The Budos Band μοιάζουν σαν να βάλθηκαν να μας φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με την πεμπτουσία του Staten Island, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Βέβαια, στη μουσική συνταγή των The Budos Band δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την προσθήκη και μερικών ισχυρών δόσεων από jazz, funk, afrobeat, από περάσματα underground rock και, γιατί όχι, και από κάποια ψήγματα proto punk.

Η μέχρι στιγμής δισκογραφία της μπάντας αποτελείται από έξι αριστουργηματικά albums και τρία EPs, που μας περιμένουν για να ανακαλύψουμε τον πλούτο των ήχων τους και να παρασυρθούμε στον ιδιαίτερο χορό τους, γεμίζοντας το μυαλό μας με τους τόσο εγκεφαλικούς ήχους τους.

Σε μια από τις τελευταίες τους δουλειές, το έκτο κατά σειρά πόνημά τους με τον τίτλο “Long In The Tooth” (2020) πρόσθεσαν στον ήδη γνώριμο ήχο τους μια μεθυστική μίξη από rock riffs και ψυχεδέλεια, βγάζοντας μπροστά τις κιθάρες, τα πλήκτρα καθώς και τα τύμπανα. Είναι ίσως και μια παραπομπή στις πρώτες κυκλοφορίες, τότε που τα πνευστά ήταν στην πρώτη γραμμή, πλαισιωμένα από εφευρετικά beats και επιδραστικα riffs.

Το τελευταίο τους μέχρι στιγμής δημιούργημα είναι το EP “Frontier's Edge” του 2023. Περιέχει έξι νέα τραγούδια και τους βρίσκει για άλλη μια φορά σε δαιμονιώδη φόρμα. Αποδεικνύει πόσο ικανοί είναι να δημιουργήσουν θεσπέσιες και γεμάτες ενέργεια μουσικές, μιας και μάλλον έχουν ακόμη πολλή δημιουργική φωτιά μέσα τους.

Ο καταιγισμός από εθιστικά riffs, λίγο πριν αναλάβει για άλλη μια φορά το δυναμικό horn section, μεταφέρει τους ακροατές σε έναν ξεχωριστό μουσικό πλανήτη γεμάτο με groovy ρυθμούς. Η σφιχτή δόμηση των τραγουδιών δίνει τον τόνο σε όλο τον δίσκο και μοιάζει απόλυτα ξεκάθαρο ότι κάθε μουσικός που απαρτίζει τους The Budos Band αποτελεί ένα πολύτιμο εξάρτημα στην ιδιαίτερη αυτή μουσική μηχανή. Ο δίσκος καθιερώνει οριστικά και αμετάκλητα το συγκρότημα ως ίσως τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του μουσικού τους ιδιώματος.

Η κολεκτίβα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αφοσιωμένη σχέση με τη δισκογραφική της εταιρεία, τη σπουδαία Daptone Records, μια εταιρεία με εξαιρετικό roster στο ενεργητικό της, που αξίζει να ψάξετε κάθε κυκλοφορία της. Μοναδική εξαίρεση το “Frontier's Edge”, το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι για την Diamond West Records, που έτσι και αλλιώς είναι δημιούργημα των Jared Tankel και Tom Brenneck, σαξοφωνίστα και κιθαρίστα αντίστοιχα στους The Budos Band.

Ας σημειωθεί ότι στην Daptone Records ανήκαν οι Charles Bradley και Sharon Jones, που δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας, ενώ βέβαια έχουν κυκλοφορήσει δουλειές εκεί οι Antibalas, Menahan Street Band, The Poets Of Rhythm και μια πλειάδα ακόμα καλλιτεχνών. Με τον Charles Bradley οι The Budos Band συνεργάστηκαν στην πολύ ιδιαίτερη διασκευή για το τραγούδι “Changes” των τεράστιων Black Sabbath.

Να μην ξεχάσουμε, βέβαια, να αναφέρουμε τα αξέχαστα live που δίνουν. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να τους δείτε κάπου ζωντανά, μην τους χάσετε για κανέναν λόγο. Η εμφάνιση τους το 2016 στη χώρα μας συζητιέται ακόμη ως μια από τις καλύτερες και πιο έντονες. 

Φέτος ήρθε η ώρα για την επιστροφή τους στην Αθήνα, στα πλαίσια του Release Athens Festival, και μια βόλτα στην Πλατεία Νερού θα σας πείσει για του λόγου το αληθές σε όσα διαβάσατε εδώ. Μαζί με τους σταθερά αγαπημένους Thievery Corporation, τους σαγηνευτικούς The Black Pumas και τον πολυπράγμονα Anduze, θα ζήσουμε μια βραδιά που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη και δεν χάνεται με τίποτα!


Οι The Budos Band θα εμφανιστούν μαζί με τους Thievery Corporation, The Black Pumas και Anduze στις 9 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens Festival. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρία εδώ.

Διαβάστε ακόμα