Βιολέτα Ίκαρη

Βιολέτα Ίκαρη: Το τραγούδι μπορεί να μας δώσει το ερέθισμα για να αλλάξουμε τον κόσμο

Με αφορμή το νέο της τραγούδι "Έλα και ράγισε τον κόσμο μου", κουβεντιάσαμε με τη Βιολέτα Ίκαρη.
Διαβάστηκε φορες
Η Βιολέτα Ίκαρη είναι μια νέα και ταλαντούχα ερμηνέυτρια και τραγουδοποιός, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αίσθηση στον καλλιτεχνικό χώρο. Καταγόμενη από την Ικαρία, έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και κάνει τα δικά της σταθερά βήματα, συστήνοντάς μας τον ευατό της. Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι με τίτλο "Έλα και ράγισε τον κόσμο μου", που συγκίνησε κατευθείαν, ενώ ετοιμάζεται για την εμφανίσή της με τον Γιάννη Κότσιρα στο Kremlino στον Πειραιά στις 29 Απριλίου.

Έλα και ράγισε τον κόσμο μου. Νέο τραγούδι μετά τη "Γη της επαγγελίας". Μίλησε μας για αυτό.

Όταν συναντήθηκα με τους δημιουργούς του, τον Αντώνη Κατσαμά (που έγραψε τους στίχους) και τον Δημήτρη Γλέζο (που έγραψε τη μουσική), το τραγούδι αυτό δεν υπήρχε ούτε σε ντέμο. Μου έδωσε τους στίχους ο Αντώνης και ο Δημήτρης μου τραγούδησε την μελωδία. Αμέσως κατάλαβα ότι πρόκειται για θείο δώρο και ότι μέσα από αυτό το τραγούδι θα μπορέσω να εκφράσω μια δική μου πραγματικότητα. Η συγκίνηση της στιγμής εκείνης δεν περιγράφεται και μαγικά, όποτε το τραγουδάω, νιώθω το ίδιο πράγμα. Μετά μπήκα στο στούντιο. Tο έντυσα, το φρόντισα και τώρα κυκλοφορεί σαν προπομπός του δίσκου μου, δειλά, σαν παιδί που έφυγε πρώτη φορά από το σπίτι.
Βιολέτα Ίκαρη
Τραγουδάς με τον Γιάννη Κότσιρα σε συναυλίες αυτό το διάστημα. Πώς είναι η εμπειρία δίπλα σε ένα τόσο καταξιωμένο καλλιτέχνη;

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι για μένα η αξία του καλλιτέχνη δεν μετριέται μόνο από τις επιτυχίες του, τις επιλογές και τις δυνατότητες του, αλλά και από την αλήθεια του σε αυτό που κάνει και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την επιτυχία του. Ο Γιάννης με την ειλικρίνειά του με συμβούλεψε και με την απλότητα του με βοήθησε να νιώσω άνετα κι εγώ. Ανταποδίδω με χαρά το καλύτερο των δυνατοτήτων μου επάνω στη σκηνή. Μόνο τυχερή μπορώ να νιώθω!                      

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη όπως εσύ να προβάλλει τη δουλειά του σήμερα;

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας, πλέον. Αυτός που παλεύει για τα προς το ζην, δεν μπορεί να ξοδέψει λεφτά για να ακούσει ζωντανά έναν αγαπημένο-επιφανή καλλιτέχνη. Φαντάσου ο νέος καλλιτέχνης πόσο πρέπει να αγωνιστεί για να μπορέσει να επικοινωνήσει τη δουλειά του και να ζήσει αξιοπρεπώς. Θέλει υπομονή, επιμονή και πολλή αγάπη προς την τέχνη.

Πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο και κατά συνέπεια τον κόσμο γύρω μας;

Η μουσική σίγουρα επηρεάζει τον άνθρωπο, για παράδειγμα το επαναστατικό τραγούδι ή τα τραγούδια που μας υπενθυμίζουν γενικότερα την κατάσταση που ζούμε ή την κατάσταση που θα θέλαμε να ζούμε. Πολλές φορές, βυθισμένοι στα προσωπικά μας θέματα, ξεχνάμε την γενική κατάσταση, τις ρίζες των προβλημάτων μας κι έρχεται ένα τραγούδι σε κάποιο live ή από το ραδιόφωνο, να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να νιώσουμε μέλη ενός συνόλου με κοινά προβλήματα, κοινούς στόχους και να μας φέρει πιο κοντά. Το τραγούδι μπορεί να μας δώσει το ερέθισμα για να αλλάξουμε τον κόσμο.                                                                                                                                     
Σε ποιον θα αφιέρωνες το νέο σου τραγούδι; 

Το αφιερώνω σε όλους τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε γυάλινους κόσμους παρακολουθώντας τη ζωή τους, νομίζοντας πως είναι ανήμποροι να επέμβουν σε αυτή και σε όλους αυτούς που τολμούν να ραγίζουν το γυαλί, να βγαίνουν έξω και να βοηθούν τους αδύναμους.
Βιολέτα Ίκαρη
Λένε ότι η φωνή σου είναι κάτι ανάμεσα στον υπέροχο Νίκο Παπάζογλου και την υπέροχη Ελένη Βιτάλη. Πως αισθάνεσαι όταν ακούς κάτι τέτοιο;
                                                  
Χαίρομαι που θυμίζω τόσο σημαντικές και αγαπημένες φωνές. Μακάρι να ήξερα λίγα από τα μαγικά τους, αλλά, δε βρίσκω καμία ομοιότητα.

Θα θέλαμε να μας πεις κάτι που δεν γνωρίζουμε για σένα.

Ασχολούμαι με την ζωγραφική και την Αγιογραφία.

Ποιο είναι εκείνο το τραγούδι που σε στιγμάτισε για κάποιο λόγο;

Το Πάτωμα, της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη. Έχω μπει πολλές φορές μέσα σ΄ αυτό το τραγούδι. 

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στη χώρα μας ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν ξέρω ποιο θα ήταν το πρώτο που θα ήθελα να αλλάξω, αλλά σίγουρα θα ήθελα να ζω σε μία χώρα χωρίς ανισότητες, όπου όλοι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, με δωρεάν εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη .

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια; Τι να περιμένουμε; 

Προς το παρόν είμαι στο στούντιο και ηχογραφώ τον δίσκο μου, στον οποίο θα συμμετέχουν αγαπημένοι ερμηνευτές και δημιουργοί, ενώ συζητάω για πιθανές νέες συνεργασίες .

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
7,5 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα