Πλατεία Νερού

Μερικές σκέψεις για τη χωρητικότητα και το parking στην Πλατεία Νερού

Πρέπει να αγοράζουμε μάρκες με ηλεκρονικό τρόπο και τέλος το parking του Tae Kwon Do.
Διαβάστηκε φορες

Τα τελευταία χρόνια, η Πλατεία Νερού έχει φιλοξενήσει πολλές συναυλίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Ο χώρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, γιατί βρίσκεται στην Αθήνα, η πρόσβαση του είναι εύκολη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι δίπλα στην θάλασσα και η αύρα της είναι σωτήρια τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.


Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Οι 2 συναυλιακές ημέρες που έφεραν τον περισσότερο κόσμο στην Πλατεία Νερού ανήκαν στο EJEKT Festival κι είχαν headliners τους Muse (το 2016) και τους Cure (το 2019). Από την εμπειρία αυτών των 2 ημερών, αλλά και από αυτή της συναυλίας του Iggy Pop στα πλαίσια του Release Athens το 2019, θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα:

Σχετικά με την χωρητικότητα της Πλατείας Νερού
  • Η Πλατεία Νερού έχει μικρό πλάτος για να υποστηρίξει συναυλίες που συγκεντρώνουν πάνω από 20.000 ανθρώπους (μην πω 15.000). Αν τη συγκρίνουμε με την Terra Stage στην Μαλακάσα, το πλάτος είναι μικρότερο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οπτική επαφή με το συγκρότημα που είναι στη σκηνή για πολύ κόσμο, που είναι πίσω από τον Πύργο του ηχολήπτη.
  • Λόγω των παραπάνω, ο κόσμος στριμώχνεται στον χώρο που είναι μπροστά από τον ηχολήπτη, με αποτέλεσμα οι συνθήκες για αυτούς να είναι δύσκολες, σε σύγκριση με όσους είναι πίσω από αυτό τον Πύργο.
  • Αυτές οι συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στους παρευρισκόμενους και λόγω του συνωστισμού, δεν είναι εύκολο να υπάρξει η επιβεβλημένη όδευση για την έξοδο σε έκτακτες περιπτώσεις. 
  • Χρειάζεται να ακολουθηθούν οι προτάσεις μιας μελέτης για τον χώρο, τη χωρητικότητα και τις εξόδους κινδύνου του και να μη συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι σε μια μόνο έξοδο πλάτους 10 μέτρων περίπου.
Για τα Bars - Πρέπει να αγοράζουμε μάρκες με ηλεκρονικό τρόπο
  • Το μεγάλο πλήθος σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί καλά, ακόμη κι αν τα Φεστιβάλ είχαν διπλάσιο αριθμό bars. 
  • Όμως, σ' αυτό το θέμα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως (1) η αλλαγή της θέσης των VIP, (2) η αύξηση των bars και (3) η αγορά μαρκών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν ή και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Για το τελευταίο θέμα, θα επανέλθουμε σε ξεχωριστό άρθρο. 
  • Η θέση των VIP και στο Release Athens και το EJEKT δεν είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί είναι πλάγια της σκηνής. Θεωρώ ότι το καλύτερο σημείο είναι πάνω από τον Πύργο του ηχολήπτη, όπως υπήρχε κάποιος κόσμος εκεί κατά τη διάρκεια του φετινού Release Athens Festival. Εκεί είναι σε μια κερκίδα, που είναι ψηλά κι έχει καλή θέα της σκηνής και όλου του γύρω χώρου.
  • Αριστερά και δεξιά της σκηνής είναι καλό να υπάρχουν πολλά bars για την εξυπηρέτηση του κόσμου, όπως και δεξιά και αριστερά του Πύργου του ηχολήπτη.
Δεν πρέπει να υπάρχει σαν λύση το parking του Κλειστού Γήπεδου του Tae Kwon Do

Όσες φορές ενοικιάστηκε αυτός ο χώρος, είχαμε αντίστοιχα παράπονα από τον κόσμο. Ο κύριος λόγος είναι το ότι αυτό το parking χωράει εκατοντάδες αυτοκίνητα, έχει μια ή δύο εξόδους και οι γύρω δρόμοι δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας και δημιουργείται μεγάλη κίνηση, λόγω του φαναριού της Αγίας Σκέπης. 


Σ' αυτό το άρθρο κάνουμε μια λεπτομερή ανάλυση των επιλογών που έχετε για το parking.

Η γνώμη μου είναι ότι αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι επιλογή για τον κόσμο. Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει.

Εν κατακλείδι

Η Πλατεία Νερού είναι ένας πολύ όμορφος χώρος για συναυλίες και Φεστιβάλ εντός του αστικού χώρου της πρωτεύουσας. Όμως, όπως κάθε συναυλιακός χώρος έχει περιορισμούς και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά κάθε διοργανωτής συναυλιών/Φεστιβάλ. Αλλιώς, όλα θα κρέμονται σε μια κλωστή...


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα