Letras españolas: Manel - Al Mar

Μια βόλτα στη θάλασσα ταιριάζει κάθε εποχή. Σήμερα μας οδηγούν οι Καταλανοί Manel
Διαβάστηκε φορες
Οι Manel είναι ένα ποπ-φολκ συγκρότημα με καταγωγή από τη Βαρκελώνη. Όπως πολλοί καλλιτέχνες από τη συγκεκριμένη επαρχία επιλέγουν να τραγουδούν στα καταλανικά. Τα μέλη τους γνωρίστηκαν από τα σχολικά τους ακόμα χρόνια και άρχισαν να γίνονται γνωστοί από το 2007, όταν έλαβαν μέρος στο μουσικό διαγωνισμό Sona9, στον οποίο και κέρδισαν το βραβείο για τη νεολαία (Premi Joventut). Με την ώθηση από το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά τον πρώτο τους δίσκο (Els millors professors europeus, μτφ. Οι καλύτεροι Ευρωπαίοι καθηγητές, 2008).

Ο δίσκος έλαβε πολύ θετικές κριτικές: το καταλανικό περιοδικό Enderrock τον ανακήρυξε καλύτερο ποπ-ροκ δίσκο της χρονιάς, το Rockdelux τον συμπεριέλαβε στην τρίτη θέση της λίστας και το Mondo Sonoro στην έβδομη. Μάλιστα το βίντεο για το τραγούδι Dona estrangera κέρδισε το βραβείο του καλύτερου βίντεο κλιπ στο φεστιβάλ Cinemad που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μαδρίτη. Στις συναυλίες τους οι Manel διασκεύαζαν συχνά το Common People των Pulp και το βασανιστήριο (La tortura) της Shakira!!

Σύντομα το συγκρότημα εξελίχθηκε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο στις περιοχές που επικρατούν τα καταλανικά. Και κάπως έτσι, το Els millors professors europeus έφτασε να γίνει χρυσό, πουλώντας περισσότερες από 30 χιλιάδες κόπιες. Η απόφαση πολλών καλλιτεχνών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να εκφράζονται στα καταλανικά έχει ενισχύσει κατά πολύ το κίνημα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια βοηθά τα μέγιστα στη διατήρηση της γλώσσας ως ζωντανό στοιχείο στην καθημερινότητα κι όχι ως απλό συμπλήρωμα στο σχολικό πρόγραμμα.Τον Μάρτιο του 2011 παίρνει σειρά ο δίσκος 10 milles per veure una bona armadura (μτφ. 10 Μίλια για να δω μια καλή πανοπλία, τίτλος εμπνευσμένος από το έργο του Σαίξπηρ "Πολύ καλό για το τίποτα") που μόλις στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση των πωλήσεων στην ισπανική αγορά, με 10 χιλιάδες αντίτυπα μέσα σε 9 μόλις μέρες. Τα τραγούδια τους ακολουθούν τα ίδια μουσικά μονοπάτια μπλέκοντας τη φολκ με την ποπ, με ενορχηστρώσεις ωστόσο αρκετά πιο σύνθετες από αυτές της πρώτης τους δουλειάς. Το πρώτο βίντεο κλιπ ήταν για το Aniversari (δείτε το εδώ).

Παρόλα αυτά, εμείς θα ακούσουμε ένα τραγούδι από το Els millors professors europeus με τίτλο Al mar, δηλαδή "Στη θάλασσα". Ακόμα κι αν η ώρα για μπάνια αργεί, η θάλασσα διατηρεί τη γοητεία της κάθε εποχή!

tu i jo asseguts a la barra d'un bar,
sona bona música i som davant del mar

εσύ κι εγώ καθισμένοι στη μπάρα ενός μπαρ
ακούγεται ωραία μουσική και είμαστε μπροστά στη θάλασσαΕδώ σε ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής της Βαρκελώνης (Palau de la Música Catalana).

Πηγές - Επιπλέον υλικό

1. Manel @ wikipedia.es
2. Manel, official site
3. Manel @ facebook
4. Manel @ Youtube

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα