Ανασκόπηση 2012: Hard Rock/Heavy Metal

Δίσκοι, τραγούδια, συναυλίες και άλλα που σημάδεψαν το 2012 για το σκληρό αγαπημένο μας ήχο!
Διαβάστηκε φορες


Καλή χρονιά και χρόνια καλά σε όλους.  Το φάγαμε και το 2012 και για άλλη μια φορά πιστοί στο ραντεβού μας, λίγο μετά την πρώτη του χρόνου θα δούμε μαζί τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το χώρο του σκληρού ήχου, όπως συνηθίζεται να λέμε. Λέγοντας γεγονότα, εννοούμε κυκλοφορίες δίσκων, τραγούδια που ξεχώρισαν, συναυλίες στη χώρα μας κλπ. Όλα, όμως, έχουν επιλεχτεί με βάση τα προσωπικά μου ακούσματα, πιστεύω, γούστα οπότε αν κάποιους ενοχλήσω για τις σειρές προτίμησης σε οποιαδήποτε λίστα ή ακόμα και αν δεν έχω συμπεριλάβει κάτι, δεν το έχω κάνει με εμπάθεια, ούτε δουλεύω για τα συμφέροντα δισκογραφικών εταιρειών ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ώρα όμως για δουλειά γιατί το 2012 δεν ηταν φτωχό και μπορώ να πω ειδικά στους δίσκους δεν πήγε και άσχημα. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το να βαθμολογήσεις και να συμπιέσεις πολλά είδη του metal/ hard rock μεσα σε μια περιορισμένη λίστα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά δείτε τη λίστα των 20 καλύτερων δισκων για το 2012 :

1.    Testament - Dark Roots Of Earth
2.    Orange Goblin - A Eulogy For The Damned
3.    Rush - Clockwork Angels
4.    Epica - Requiem For The Indifferent
5.    Wintersun - Time I
6.    Moonspell - Alpha Noir
7.    Grand Magus - The Hunt
8.    Overkill - The Electric Age
9.    Black Country Communion – Afterglow
10.    Paradise Lost - Tragik Idol
11.    Kreator - Phantom Antichrist
12.    Serj Tankian – Harakiri
13.    Gojira - L'enfant sauvage
14.    Lacuna Coil - Dark Adrenaline
15.    Lamb Of God – Resolution
16.    Cancer Bats  - Dead Set On Living
17.    Enslaved – RIITIIR
18.    Grave - Endless Procession Of Souls
19.    Baroness – Yellow & Green
20.    Marduk – Serpent Sermon

Η πρώτη θέση μπορώ να πω ότι δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Ένας φοβερός thrash δίσκος με απίστευτες συνθέσεις. Οι Testament συνεχίζουν να αποτελούν εγγύηση για το είδος και τους εύχομαι να είναι πάντα σε τέτοια φόρμα και να μας χαρίζουν τέτοια διαμάντια. Μια δισκοκριτική μπορείτε να δείτε εδώ.Οι θέσεις 2-5 δεν με δυσκόλεψαν στο ποιοι δίσκοι θα καταλάβουν τις θέσεις,  αλλά με ποια σειρά. Είναι τέσσερεις δίσκοι και ο καθένας για δικούς του λόγους θα μπορούσε να πάρει τη θέση νούμερο 2. Οι Orange Goblin με τους stone/ heavy rock ήχους ταρακούνησαν για άλλη μια φορά τα νερά της μουσικής, οι αειθαλείς Rush που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη φράση «σαν το παλιό καλό κρασί», οι Epica του συμφωνικού metal ίσως πιο ώριμοι από ποτέ (μας χάρισαν και ένα εξαιρετικό live για την προώθηση του δίσκου τους), αλλά και οι Wintersun με τη μόλις δεύτερη κυκλοφορία τους και πολύ ευχάριστη έκπληξη του 2012, μαζί με τους Testament είναι πραγματικά μια καυτή πεντάδα.

Όπως προαναφέρθηκε, έγινε προσπάθεια να καλυφθουν πολλά είδη της metal και της hard rock σκηνής. Αυτό το φιλτράρισμα έφερε και κάποια συμπεράσματα. Σε πρώτη φάση βλέπουμε ότι, τρία μεγάλα ονόματα της Thrash σκηνής (Testament, Overkill, Kreator) το 2012 τα βρήκε με νέο δίσκο. Καθόλου άσχημο για ένα είδος της metal, όπου μην ξεχνάμε τη δεκαετία του 90 ειδικά υπέστη αρκετά μεγάλη κρίση αλλά ακόμα και η αρχή του 2000 δεν ηταν και η καλύτερη δυνατή.Ένα super group, όπως οι Black Country Communion (Glen Hughes, Joe Bonamassa, Jason Bonham, Derek Sherivian) αποδεικνύει, ότι όταν ενωθούν μεγάλοι μουσικοί για τζαμαρισμα το πιο πιθανό είναι να βγει κάτι καλό. Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο; Ίσως. Αλλά ακούστε το AFTERGLOW και δεν θα το μετανιώστε.

Μεγάλη αίσθηση μου έκανε και ο δίσκος των Grand Magus , The Hunt. Αυτή η μπάντα από τη Σουηδία έκανε ένα απίστευτο πράγμα: Σα να πήρε κάτι από Deep Purple και Bathory εποχής Blood On Ice και μαζί με τα δικά της χαρακτηριστικά, έβγαλε αυτό το δίσκο. Πως γίνεται αυτό; Ακούστε τον προσεκτικά και το ξανασυζητάμε.Με βάση την παραπάνω εικοσάδα σας προτείνω μια λίστα κομματιών που τα θεωρώ κορυφαία για τη χρονιά που πέρασε:

1.    Testament - Throne Of Thorns
2.    Testament - True American Hate
3.    Orange Goblin - Death of Aquarius
4.    EPICA - Monopoly On Truth
5.    Rush – Carnies
6.    Wintersun -  Sons of winter and stars
7.    KREATOR - United In Hate
8.    Paradise Lost - Honesty in Death
9.    Grand Magus - Valhalla Rising
10.    Black Country Communion – Confesor
11.    Moonspell  - Axis Mundi
12.    Overkill - Electric Rattlesnake
13.    Testament - Dark Roots of Earth
14.    Orange Goblin  - Red Tide Rising
15.    Epica - Storm the Sorrow
16.    Enslaved – Veilburner
17.    Gojira - The Axe
18.    Rush - Headlong Flight
19.    Serj Tankian – Harakiri
20.    Baroness – Take my bones away
Hard Rock/Metal Συναυλίες της χρονιάς

Και αφού κλείσαμε με δίσκους και τραγούδια, ας ρίξουμε μια ματιά και στο τι απολαύσαμε ζωντανά το 2012. Αρκετά συγκροτήματα παρέλασαν από τη χώρα μας. Κάποιοι είχαν ξαναπαίξει, κάποιοι όχι.  Ιδιαίτερη στιγμή μπορώ να πω ότι ήταν το πέρασμα των Lynyrd Skynyrd τον Ιούνιο. Δυστυχώς, δεν είχαν το πλήθος του κόσμου που θα έπρεπε να έχουν. Αυτοί τουλάχιστον που πήγαν αποζημιώθηκαν. Δεύτερη ιδιαίτερη συναυλιακή στιγμή ήταν η εμφάνιση των Psychotic Waltz. Παρθενική αλλά συνάμα εκπληκτική. Οι επίσης σημαντικοί Royal Hunt που τους πλαισίωσαν ηταν δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων. Επίσης, η αποχαιρετιστήρια συναυλία των Thin Lizzy και σαν γεγονός και μόνο ήταν μια σημαντική στιγμή για τα συναυλιακά δρώμενα της Ελλάδας. Μεσα σε αυτή την τριάδα θα προσθέσω τους Sacred Reich  αλλά και τους Epica.Στο παρολίγον φιάσκο του φετινού rockwave (η ακύρωση των Black Sabbath λόγω της αποχώρησης του Bill Ward και της ασθένειας του Toni Iommi) o Ozzy είχε δίπλα του μια all star μπάντα και δούλεψε γι αυτόν, αλλά την παρτίδα την έσωσαν μόνοι τους και με μεγάλη επιτυχία οι Machine Head. Μακάρι την επομένη φορά να τους δούμε Headliners.

Η μέγιστη συναυλιακή απογοήτευση της χρονιάς ηταν οι Red Hot Chili Peppers. Δεν με πειράζει αν ακούσω μπινελίκια. Ούτε με ενδιαφέρει αν κάποιοι δε συμμερίζονται τις σκέψεις μου. Οι Peppers δεν είναι metal συγκρότημα. Είναι όμως μια μεγάλη rock μπάντα με αρκετές επιτυχίες και εκατομμύρια οπαδούς. Και ηταν πολύ αυτοί που ήθελαν να τους δουν ζωντανά. Ακόμα και γω που δεν είμαι υποστηρικτής τους, εντυπωσιάστηκα από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτό το Live. Δυστυχώς, όμως... Δεν θα κάτσω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Έχουν γραφτεί πολλά και εδώ και παντού. Πάντως εγώ τη θεωρώ μια από τις αποτυχίες της χρονιάς, σύμφωνα με το μέγεθος του ονόματος.

Για να κλείσουμε το θέμα των συναυλιών εκτός από τα προαναφερθέντα να θυμίσω και τις παρακάτω αξιόλογες εμφανίσεις: Amon Amarth, Megadeth, Overkill, Jello Biafra, Marduk, Brujeria, Kreator, Morbid Angel, Nile, Obituary, Morgoth, Heathen, Cancer Bats, Primordial, Pennywise, Authority Zero.Και κλείνουμε την ανασκόπηση με δυο όχι και πολύ ευχάριστα γεγονότα. Βαρύ πλήγμα δέχτηκε η μουσική γενικότερα και όχι μόνο ο κόσμος του rock από την απώλεια του μεγάλου John Lord. Τα πλήκτρα που επένδυαν κάθε κομμάτι  από την πρώτη μέρα ίδρυσης των Deep Purple δεν θα ξανακουστούν. Ηταν 16 Ιουλίου 2012. Το δεύτερο άσχημο γεγονός ηταν η ανακοίνωση ότι ο  κιθαρίστας και ψυχή των Black Sabbath  Toni Iommi  έχει προσβληθεί από καρκίνο. Αυτό έφερε ως επακόλουθο την ακύρωση πολλών  συναυλιών των Sabbath. Τελικά ο Iommi ακολούθησε θεραπεία και δείχνει ότι θα επανέλθει, αλλά ακόμα ας κρατάμε μικρό καλάθι . Του ευχόμαστε να επιστρέψει στη οικογένεια των Sabbath όσο το δυνατό συντομότερα και υγιής!

Αυτά συνέβησαν αυτή τη χρονιά που μας πέρασε. Πιστεύω να σας κάλυψα και αν δεν σας κάλυψα αφήστε σχόλια για να βελτιωθούμε του χρόνου. Καλή μεταλλική χρονιά και υγεία για να ευχαριστιόμαστε τη μουσική μας.

Stay Heavy!

Υ.Γ. : Να ευχαρισήσω πολύ την Αθηνά Δόικα για την υπομονή της και πολύτιμη βοήθειά της στις φωτογραφίες αρκετών συναυλιών. 


Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα