Λίγα λόγια όπως είπαμε, θα πω και να θυμάσαι/ τα τραγούδια είναι βροχή και μεσ' αντανακλάσαι

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του δίσκου ''Κύρβα'' , του συνθέτη Νίκου Μαστοράκη.
Διαβάστηκε φορες


Την Τετάρτη στις 17 του μήνα, βρεθήκαμε στην παρουσίαση του δίσκου ''Κύρβα'', του συνθέτη Νίκου Μαστοράκη, που θέλει να φύγει για διακοπές μαζί με εμάς. Με ένα σεμνό σκηνικό και πολύ καλή ενέργεια να πλημμυρίζει το χώρο, μπήκαμε με τη Δανάη και κάτσαμε στο κονάκι μας, πίσω, πίσω. Ήταν στρατηγικά πολύ έξυπνο τελικά, γιατί ακριβώς μπροστά μας καθόταν ο συνθέτης του δίσκου. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την νεοσύστατη εταιρία Αρτύς, η οποία φαίνεται να ήρθε για να μείνει.

Το δίσκο τον άκουσα πολλές φορές , όχι γιατί ήμουν αναγκασμένος από μια άρρητη ευθύνη και δε γινόταν αλλιώς. Αλλά γιατί κατάφερε να εισέλθει στα υπόγεια μου και να κεράσει 2 ρακές για το δρόμο. Με έντονο το Κρητικό στοιχείο αλλά ταυτόχρονα με διαρκείς  μελωδικούς κυματισμούς, να παρασύρουν την ψυχή και τα δαιμόνια της σ' ένα μυσταγωγικό σύμπλεγμα , που – σε ο,τι με αφορά- καταλήγει στην ένωση μυαλού και καρδιάς. 

Λίγα λόγια όπως είπαμε, θα πω και να θυμάσαι/ του' τα τραγούδια είναι βροχή και μεσ' αντανακλάσαι.

Την παραγωγή έκανε ο Σωκράτης Μάλαμας , καθώς επίσης ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια από το δίσκο. Συμμετέχουν και ο Ψαραντώνης με την Μαρίνα Δακανάλη με 3 τραγούδια ο καθένας.

Το Mix Grill  είχε την χαρά να μιλήσει λίγο με τον σύνθετη και δημιουργό του δίσκου Νίκο Μαστοράκη και να μας απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν αγωνία ν' απαντηθούν. 

1. Πως αισθάνεσαι, που σε μια περίοδο δύσκολη για όλους και ιδιαίτερα για τα μουσικά πράγματα, κατάφερες να ολοκλήρωσες ένα δίσκο και μάλιστα σε συνεργασία με τόσο σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ψαραντώνης;

Αισθάνομαι, πρώτον δικαιωμένος διότι η δουλειά αυτή έγινε ακριβώς όπως την φανταζόμουνα, δηλαδή τα τραγούδια ερμηνεύτηκαν από αυτούς που είχα σχεδιάσει,με τον τρόπο που τα είχα φανταστεί και από πλευράς παραγωγής έπεσε σε καλά χέρια, δηλαδή ανθρώπους με μεράκι για την καλή μουσική πού δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα νούμερα και τα λογιστικά. Δεύτερον αισθάνομαι τυχερός που όλη η δουλειά έγινε υπό την επίβλεψη του Σωκράτη Μάλαμα.

2. Πως προέκυψε η συνεργασία με την εταιρία Αρτύς;

Η συνεργασία με την Αρτύς προέκυψε λόγο της φιλίας μου με τον Σωκράτη και της Λίλας, που είναι οι εμπνευστές της εταιρίας.

3. Θα θέλαμε να μας πεις, υπό το πρίσμα του δημιουργού, δυο λόγια για τον δίσκο. Την γέννηση της ιδέας του, καθώς και την επιλογή του τίτλου του.

Αρχικά το υλικό που έστειλα στο Σωκράτη αποτελούταν από 20 τραγούδια εκ των οποίων επιλέξαμε 17 για τις αρχικές ηχογραφήσεις -αυτές που έκανα στο σπίτι μου στην Ιεράπετρα. Από τα 17 διαλέξαμε για τις τελικές ηχογραφήσεις τα 13 που είχαν περισσότερη ομοιογένεια για το τελικό αποτέλεσμα που θέλαμε. Κάποιες από τις συνθέσεις του δίσκου προέκυψαν για τη μουσική επένδυση θεατρικών έργων και κάποια άλλα τραγούδια είναι αυτόνομα. Το όνομα του δίσκου ήταν ιδέα του Σωκράτη.

Ο Σωκράτης παρατήρησε ότι οι περισσότεροι συντελεστές που συμμετείχαν σε αυτήν τη δουλειά κατάγονται από την Ιεράπετρα! «Κύρβα» ήταν η αρχαία ονομασία της Ιεράπετρας. Η λέξη αυτή προέρχεται από τους «Κορύβαντες» οι οποίοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι - ιερείς της Κυβέλης, συνοδοί της κόρης Περσεφόνης, εκστατικοί χορευτές (Κορύβας, Κύρβας, Κύρβα - τόπος λατρείας- η σημερινή Ιεράπετρα)

4. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου σχετικά με την προώθηση του δίσκου; Θα σε δούμε κάπου το καλοκαίρι;

Είναι λίγο δύσκολο για μένα που ζω στην Ιεράπετρα να υποστηρίξω τα τραγούδια μου κάνοντας συναυλίες. Αυτό ίσως το κάνουν οι ερμηνευτές.

Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδος.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα