Gimme 10: Η Αμερική Του Dylan

Σήμερα, εν αναμονή της εμφάνισης του Bob Dylan στην χώρα μας, κάνουμε μια πρώτη αναδρομή σε δικά του τραγούδια που φέρνουν μια «μυρωδιά» από την πατρίδα του.
Διαβάστηκε φορες
Ένας από τους λόγους που η Αμερική είναι ένας τόπος μυθικός για τους απανταχού μουσικόφιλους είναι και τα τραγούδια του Bob Dylan – τραγούδια που είναι γεμάτα με αναφορές σε τόπους, πρόσωπα και καταστάσεις από την αχανή ενδοχώρα της. Σήμερα, εν αναμονή της εμφάνισης του μεγάλου καλλιτέχνη στη χώρα μας, κάνουμε μια πρώτη αναδρομή σε δικά του τραγούδια που φέρνουν μια «μυρωδιά» από την πατρίδα του.

1. Highway 61 Revisited
Τραγούδι για τον περίφημο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Duluth της Minessota,  γενέτειρα του Dylan, με τη New Orleans της Louisiana. Αποτελείται από πέντε μέρη, πέντε ιστορίες που σχετίζονται με τον δρόμο αυτό και που περιέχουν σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Από το ομώνυμο άλμπουμ του 1965.

2. If You Ever Go To Houston
(Bob Dylan-Robert Hunter)
Η πρώτη φράση του τραγουδιού αυτού προέρχεται από το παραδοσιακό Midnight Special, που έγινε γνωστό κυρίως από τον μπλουζίστα Lead Belly. Ο Dylan είχε συμμετάσχει στην ηχογράφησή του από τον Harry Belafonte το 1962 και εδώ στήνει το δικό του τραγούδι με θέμα τους δρόμους και τους ανθρώπους του Houston αλλά και του Dallas, του Austin, του Forh Worth και του San Antonio, μεγάλων πόλεων δηλαδή που ανήκουν στην πολιτεία του Texas. Από το Together Through Life (2009).

3. Caribbean Wind
 Εδώ έχουμε ένα από τα ανέκδοτα κομμάτια του Dylan που περιλαμβανόταν στη συλλογή Biograph του 1985. Οι στίχοι αναφέρουν το Atlantic City, το Nassau και το Mexico.

4. Mississippi
Ο Dylan αποπειράθηκε να ηχογραφήσει αυτό το κομμάτι για το άλμπουμ Time Out Of Mind (1997) αλλά μην έχοντας μείνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, το έδωσε στην Sheryl Crow, από την οποία το ακούσαμε πρώτη φορά στον δίσκο The Globe Sessions (1998). Η επίσημη εκδοχή του Dylan υπάρχει στο Love And Theft (2001) ενώ την αρχική του προσπάθεια μπορείτε να βρείτε στο The Bootleg Series Vol. 8 - Tell Tale Signs: Rare And Unreleased 1989-2006 (2008).

5. Oxford Town
Ο James Meredith ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός φοιτητής στο University Of Mississippi, στην πόλη Oxford. Ο Meredith χρειάστηκε να κάνει πολλούς δικαστικούς αγώνες για να καταφέρει τελικά να «σπάσει» την παράδοση που υπήρχε ενάντια στους ανθρώπους της φυλής του αλλά, ακόμα και τότε, οι αντιδράσεις του κατεστημένου υπήρξαν βίαιες. Με αυτή την ιστορία ασχολείται ο Dylan σε αυτό το τραγούδι από το The Freewheelin’ Bob Dylan (1962).

6. Hard Times In New York Town
Ο νεαρός Robert Allen Zimmerman έφτασε στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 1961, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα καφέ και τα κλαμπ του Greenwich Village. Σε αυτό το τραγούδι, που γράφτηκε το Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς, αφηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον πρώτο εκείνο καιρό. Από το The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare And Unreleased) 1961-1991.

7. Brownsville Girl
(Bob Dylan-Sam Shepard)
Το άλμπουμ Knocked Out Loaded (1986) είναι σίγουρα μία από τις πλέον αδύναμες δισκογραφικές απόπειρες του σπουδαίου τραγουδοποιού αλλά το Brownsville Girl αποτελεί εξαίρεση, ανήκοντας σαφώς στα καλά τραγούδια του. Αποτελεί αναφορά στο Brownsville του Texas, μια περιοχή όπου γίνονται πολλές παράνομες διακινήσεις από και προς το Mexico, αλλά και στα San Antonio, Alamo και Amarillo. Αναφέρεται επίσης και σε μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Gregory Peck.

8. Dusty Old Fairgrounds
Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Dylan είχε ήδη έτοιμη την προσωπική του μυθολογία: μια σειρά από απόλυτα ψευδείς ιστορίες για τη ζωή που είχε ζήσει μέχρι τότε. Σε αυτό το ανέκδοτο τραγούδι, αφηγείται τις «περιπέτειές» του ως μέλος ενός περιφερόμενου θιάσου, αναφέροντας περιοχές όπως Florida, Michigan, Wisconsin, Minnesota και Aberdeen.

9. Talkin’ Bear Mountain Picnic Massacre Blues
Το κομμάτι αυτό, που προοριζόταν για το ντεμπούτο του Dylan αλλά τελικά κατέληξε στο The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare And Unreleased) 1961-1991, είναι εμπνευσμένο από ένα δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με το πλοίο Hudson Belle και ένα ταξίδι του – που δεν έγινε τελικά ποτέ – προς το Bear Mountain, στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

10. Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again
Αναφέρεται άραγε ο Dylan στο Mobile της Alabama ή στο Mobile της Arizona σε αυτό το σπουδαίο τραγούδι από το αριστουργηματικό Blonde On Blonde του ’66; Κανείς δεν ξέρει και ίσως λίγη σημασία έχει. Αρκεί να απολαμβάνει κανείς τη μουσική και τους στίχους...


* Φωτογραφίες από http://micah.sparacio.org/wp-content/uploads/2009/12/bob-dylan-cowboy.jpg και www.wikipedia.org.
Διαβάστε ακόμα