Karl Anderson: Ετοιμάζεται μεγάλη επανάσταση στη μουσική

Ο Δ. Αντωνόπουλος μίλησε με τον Karl Anderson, μια πολύ μεγάλη φιγούρα της δισκογραφίας, τον άνθρωπο που τρέχει αυτή την περίοδο το  Αφιέρωμα στο Sky Saxon, στο οποίο συμμετέχουν οι Iggy Pop...
Διαβάστηκε φορες
Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μίλησε με τον Karl Anderson, μια πολύ μεγάλη φιγούρα της δισκογραφίας, τον ιδρυτή της Αμερικάνικης Global Recording Artists και βέβαια τον άνθρωπο που τρέχει αυτή την περίοδο το CD - Αφιέρωμα στο Sky Saxon, στο οποίο συμμετέχουν οι Iggy Pop, Electric Prunes, The Damned κ.α.

Σε αυτό το Αφιέρωμα θα υπάρχει και η τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Sky Saxon, λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή. Ξέρετε σε ποιον την είχε δώσει, ε; Σε αυτόν που υπογράφει αυτό το άρθρο.

Ο Karl μας είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη δισκογραφία γενικά, το Internet, τη συλλογή του Sky Saxon, την Εταιρεία του και άλλα πολλά.

ΔΑ: Η ιστορία της δισκογραφικής σου Εταιρείας όλο αυτό το διάστημα;

KA: Ξεκίνησα την Global Recording Artists (GRA) πριν 4 χρόνια, μιας και ήθελα να βοηθήσω παλαιότερους καλλιτέχνες να κυκλοφορήσουν νέο υλικό.  Είναι στα αλήθεια τραγικό το ότι τόσο πολλοί vintage μουσικοί  δεν έχουν συμβόλαια με δισκογραφικές ή τουλάχιστον μια άλλη λύση για τη νέα μουσική τους. Φαίνεται ότι η βιομηχανία έχει επικεντρωθεί μόνο στο vintage υλικό και κλασσικές ακυκλοφόρητες εμφανίσεις μουσικών - συγκροτημάτων.

Νομίζω ότι είναι πραγματικά κρίμα που αυτοί οι δημιουργικοί γίγαντες δεν μπορούν να δημιουργήσουν άλλο. Γι 'αυτό προσπαθώ να δώσω στους καλλιτέχνες ένα σπίτι για να δημιουργήσουν και να κυκλοφορήσουν το νέο υλικό τους. Βλέπω στην GRA σαν μια οικογένεια και οι καλλιτέχνες και εγώ είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.


ΔΑ: Κάποια μελλοντικά σχέδια – ιδέες;

 KA:   Αυτή τη στιγμή έχω πάρα πολλά σχέδια στον ορίζοντα. Βάζω απλά τις τελευταίες πινελιές σε ένα νέο CD του Patrick Campbell-Lyons από τους αυθεντικούς Nirvana, το οποίο λέγεται 13 Dalis. Είναι μια καταπληκτική ηχογράφηση και είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει κάνει ποτέ στη ζωή του.

Επίσης, βάζω σε συσκευασία δύο νέα CD για τον John York από τους Byrds. Το ένα είναι ένα CD που ονομάζεται West Coast Revelation, το οποίο ο John έκανε με τον θρυλικό Kim Fowley. Ο Kim έγραψε στίχους με τους Byrds κι έτσι αυτό πραγματικά μας γυρίζει στην easy rider περίοδο των Byrds. Υπάρχουν μερικές πραγματικά εκπληκτικές ηχογραφήσεις σε αυτό. Ο John έχει επίσης ολοκληρωσεί το νέο solo CD του, το οποίο λέγεται Fanfare for Two. Ο John θεωρεί ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έχει κάνει ποτέ και τείνω να συμφωνήσω μαζί του. Αν είστε fan των τελευταίων χρόνων των Byrds, αυτά τα cds περιέχουν αρκετά καλό  υλικό για εσάς.


Υπάρχουν τόσα πολλά σχέδια που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το νέο cd για τον Τοm Constanten από τους Grateful Dead, μια ανθολογία για Duncan Faure (Rabbitt, Bay City Rollers), ένα νέο album από Jerry Miller των Moby Grape. Νέα CDs για Quicksilver Messenger Service, Bill Mumy και ένα καταπληκτικό για Sal Valentino από τους Beau Brummels είναι όλα σχετικά στον άμεσο ορίζοντα για την GRA.


ΔΑ: Πες  μου για το καταπληκτικό άλμπουμ φόρο τιμής στη μνήμη του Sky Saxon, για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και μερικές λεπτομέρειες για αυτό;

Sky SaxonKA:  Γνώρισα και ήμουν πολύ κοντά στο Sky τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Βρήκα ένα καταπληκτικό Sky, απίστευτο Άνθρωπο γεμάτο αγάπη. Πίστευε πραγματικά στην ειρήνη και ήταν αλήθινός υποστηρικτής της δημιουργίας καλύτερων συνθηκών για τον κόσμο που ζούμε. Αν τον ήξερες καλά, δεν θα μπορούσε παρά να πάρεις τις πεποιθήσεις του «στο πετσί σου»...  Δουλεύουμε πάνω σε ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο ξεκίνησε αφού έφυγε ο Sky. Είχαμε ξεκινήσει για την κυκλοφορία όλων των δουλειών του, από το 1970 και μετά. Είχαμε προγραμματίσει για επανεκδόσεις σπάνιων ηχογραφήσεων και την κυκλοφορία νέου υλικού, το οποίο δυστυχώς «δεν είδε ποτέ το φως της μέρας». Είναι ακόμα ελπίδα μου να ολοκληρώσω αυτό το όνειρο που ξεκίνησε ο Sky, μιας και ξέρω ότι ήταν πραγματικά σημαντικό για αυτόν.

Αυτή η ιδέα για το CD - αφιέρωμα προέκυψε από τη γιγαντιαία συναυλία που είχαμε στη μνήμη του λίγο μετά τον θάνατό του στο Λος Άντζελες. Ήταν ένα καταπληκτικό αφιέρωμα και είχε Strawberry Alarm Clock, Electric Prunes, Nels Kline από τους Wilco, Billy Corgan των Smashing pumpkins και οι Seeds. Ήταν ο τελειος φόρος τιμής στη ζωή του Sky.


Έξω από τη συναυλία προέκυψε η ιδέα για να γίνει τελικά το αφιέρωμα στο Sky και τη ζωή του. Θέλαμε πραγματικά να βρούμε έναν τρόπο για να κρατήσουμε ζωντανή τη μουσική του και να δώσουμε το λόγο σε άλλους για να μιλήσουν για αυτόν. Θέλαμε επίσης να βρούμε έναν τρόπο να μαζέψουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε τον τελικό τόπο ανάπαυσης για τον ίδιο. Ήθελε οι στάχτες του να απλώθουν στη Χαβάη με τον πατέρα Yod και κάποιες να μείνουν στο LA για τους ανθρώπους που θέλουν να τον επισκεφθούν.


Έτσι σχεδιάστηκε το αφιέρωμα στο Sky Saxon. Θέλησα πραγματικά να δημιουργήσω το μεγαλύτερο αφιέρωμα στο Sky και πραγματικά προσπάθησα να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερους στο project. Για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από αυτούς:


Iggy Pop
Electric Prunes
Strawberry Alarm Clock
Patrick Campbell-Lyons from Nirvana
Peter Daltrey from Kaleidoscope
Davy Jones from the Monkees
Arthur Brown (Crazy world Of)
The Damned
The Germs
Kim Fowley
Bill Mumy (lost in space)
Kevin Cadogan (Third Eye Blind)
The Tubes
Nik Turner (Hawkwind)
John York (The Byrds)
Chocolate Watchband with Darryl Hooper on Keys
κλπ.

Sky SaxonΥπάρχουν τόσοι πολλοί μεγάλοι άνθρωποι και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στο Sky. Θα καλύψει τη μουσική από ολόκληρη τη σταδιοδρομία του Sky από το 1959 έως σήμερα. Θα υπάρξουν αρκετά τραγούδια των Seeds, αλλά ήθελα αυτό να είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς αφιέρωμα στους Seeds. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη ζωή και τη μουσική του Sky Saxon Sunlight και θα περιλαμβάνει ακόμα και την τελευταία καταγραφή του Sky, που είναι το μήνυμα που υποτίθεται ότι θα έβγαινει για την περιοδεία που δεν έγινε ποτέ.

ΔΑ: Τα 5 αγαπημένα άλμπουμ όλων των εποχών για σένα.

KA: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Λατρεύω τόσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, είναι δύσκολο να επιλέξω κάποια από αυτά. Αλλά θα επιλέξω 5 αγαπημένα psyche albums εδώ:

1 Inner Mystique_ Chocolate Watchband
2 Black Flower- Nirvana
3 Future- The Seeds
4 Triangle-Beau Brummels
5 Forever Changes-Love

ΔΑ: Η καλύτερη συναυλία που είδες ποτέ ως λάτρης της μουσικής;

KA:  Για άλλη μια φορά αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει την αγαπημένη του συναυλία; Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές συναυλίες που έχω πάει, οι οποίες ήταν φοβερές για ένα λόγο και άλλες για άλλο. Κάνω σκηνοθεσία σε βίντεο και έχω βρει τον εαυτό μου σε τόσες πολλές μεγάλες συναυλίες.

Νομίζω ότι μια από τα καλύτερες είναι η συναυλία – αφιέρωμα στον Chet Helms στο Golden Gate Park. Ήταν μια όμορφη ημέρα και όλοι πέρασαν πολύ καλά. Έχω δει πολύ μεγαλύτερες συναυλίες, αλλά αυτή ήταν απλά μια πολύ ξεχωριστή μέρα και όλοι πέρασαν πολύ καλά. Ήταν λες και το καλοκαίρι της αγάπης είχε επιστρέψει στο Golden Gate Park για την ημέρα. Ο Chet ήταν ο ιδρυτής της Family Dog και οργάνωσε τις πρώτες συναυλίες στη δεκαετία του '60. Αυτός βοήθησε στην οργάνωση του summer of Love, Ran the Avalon Ballroom και ανακάλυψε τη Janis Joplin και μανάτζαρε τους Big Brother and holding company για να αναφέρουμε μερικά πράγματα που κατάφερε. Ο Chet ήταν ένας άνθρωπος που τηρούσε το λόγο του και πραγματικά πίστεψε στα ιδανικά των ‘60s μέχρι το τέλος και ήταν στενός φίλος μου κι έτσι αυτή η συναυλία ήταν πολύ κοντά σε μένα.


Chet HelmsΌταν ο Chet έφυγε αποφασίσαμε να κάνουμε μια μαζική γιορτή στο Golden Gate Park γι 'αυτόν. Ήταν τόσο συνδεδεμένη με τις συναυλίες στο πάρκο στα 60s και φαινόταν ως ο ταιριαστός φόρος τιμής για αυτόν. Είχαμε Jefferson Starship, It’s a Beautiful Day, Country Joe, The Charlatans και canned heat για να αναφέρουμε μερικές. Ήταν ακριβώς όπως στα 60s και όλοι ήρθαν δωρεάν για να το κάνουν. Κατέληξε να είναι μια τεράστια επιτυχία και περίπου 60.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για την εκδήλωση.

Αυτό σήμανε την αρχή των Δωρεάν Shows στο Golden Gate Park και από τότε είχαμε μια μαζική 40η επέτειο του Summer of Love και 40ή επέτειο του Woodstock, η οποία ονομάζεται West Fest εκεί. Το Summer of Love για παράδειγμα είχε περίπου 150.000 ανθρώπους. Αλλά υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο για την πρώτη συναυλία κάναμε για τον Chet. Είναι διαθέσιμο σε DVD και CD εδώ. αν κάποιος θέλει να δει το Chet Fest ή το Summer of Love. Το Woodstock έρχεται σύντομα …


ΔΑ: Η άποψη σου για τη μουσική βιομηχανία σήμερα με το διαδίκτυο κλπ.

KA: Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο ταχέως μεταβαλλόμενες εποχές στη μουσική βιομηχανία. Δεν υπάρχουν πια πρότυπα. Όλες οι δοκιμασμένες μεθόδοι πωλήσεων και προώθησης αλλάζουν. Βλέπουμε το τέλος του δισκοπωλείου. Ειδικά τα δισκοπωλεία κλείνουν κατά κύματα στις Η.Π.Α. και οι άνθρωποι δεν αγοράζουν μουσική. Περιοδικά και εφημερίδες είναι σε πτώση.

Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι είναι σε θέση να παίρνουν περισσότερη από ποτέ μουσική μέσα από το Internet (on-line). Το Amazon και τα download sites όπως το I-Tunes αλλάζουν όλο το παιχνίδι. Με πολλούς τρόπους μπορώ να βρω τώρα περισσότερα άτομα από ποτέ. Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να πάρετε τη μουσική έξω και να διατίθεται στο λαό. Έτσι, είμαστε στον κατάλληλο καιρό για μια μεγάλη επανάσταση στη μουσική.


Δική μας υποχρέωση είναι να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθούμε και να πωλούμε τη μουσική. Το Διαδίκτυο είναι μακράν το καλύτερο εργαλείο μάρκετινγκ για μένα. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται φυσικοί τρόποι διανομής, αλλά έχω την αίσθηση ότι τελικά θα εξαφανιστούν. Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι να προωθείς το μήνυμά σου στον κόσμο. Υπάρχει τόσο πολύ πληροφορία που ο καθένας μας υπερφορτώνεται και το μυστικό είναι να πάρετε τη μουσική σας και να την κάνετε για να ξεχωρίσει από τα εκατομμύρια των άλλων που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

Πρόκειται για μια άγρια εποχή και είμαι διατεθειμένος να πηγαίνω παράλληλα με τις αλλαγές και
κάποια στιγμή να φτάσω στην κορυφή της απέναντι πλευράς. 

ΔΑ: Βινύλιο, CD ή mp3;

Νομίζω ότι για άλλη μία φορά το μέσο τελικά θα υπαγορεύεται από την αγορά. Προσωπικά, μου άρεσαν τα βινύλια μου. Υπήρχε μια μαγεία στο μεγάλο εξώφυλλο και στο να βλέπεις το δίσκο να γυρίζει στο πικάπ. Ήταν σχεδόν υπνωτικό.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και ήρθαν τα CDs και πολλές επανεκδόσεις με bonus tracks. Πολύ μουσική που δεν θα ήταν ποτέ διαθέσιμη, ξαφνικά έγινε και πολλοί καλλιτέχνες κατέληξαν να έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα έτσι. Έχω χιλιάδες cds και πραγματικά αγαπώ πάρα πολύ αυτά.


Το MP3 ήρθε και άρχισε να αλλάζει και πάλι το πράγμα. Έχω ένα mp3 player με πολλά κομμάτια σε αυτό. Είναι πολύ βολικό και μπορώ να μεταφέρω χιλιάδες άλμπουμ μαζί μου, στο χέρι μου. Αλλά αισθάνομαι ειλικρινά ότι μια καλή κόπια βινυλίου εξακολουθεί να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.


Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μόνο το 1% των πωλήσεων είναι βινύλία τώρα. Το 14% είναι downloads και το 85% των πωλήσεων είναι CDs. Έτσι, το CD είναι το κύριο μέσο για μένα και για όλους τους καλλιτέχνες μου, αλλά παράλληλα είναι διαθέσιμα για download πολλά κομμάτια. Θέλω πραγματικά κάποιον εξειδικευμένο στο βινύλιο, που να ξέρει πώς να πουλήσει το βινύλιο. Έτσι, Ψάχνω για ένα καλό συνεργάτη ώστε να μπορώ να διαθέτω  σε όλες τις μορφές τις μουσικές μου.


ΔΑ: Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

ΚΑ:  Φαίνεται ότι ξοδεύω πολύ χρόνο στο στούντιο παράγοντας μουσικής και τώρα στην προσπάθεια να πουληθεί. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι έχω πάει στην Ελλάδα, αλλά δεν είχα την ευκαιρία ακόμα. Θέλω να έρθω εκεί, μιας και έχω ακούσει τόσα πολλά σπουδαία πράγματα από τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με μένα στην Ελλάδα για τα περιοδικά και όχι μόνο έχουν πραγματικά στηρίξει το όραμά μου. Γνωρίζω ότι για το Sky ήταν η αγαπημένη χώρα του. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθω στο μέλλον... Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του ότι κάνουμε στο www.gragroup.com

Διαβάστε ακόμα