"Το αλάτι της γης" μέσα από το φακό του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογρά­φου και οικολογικού ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος έχει απαθανατίσει με μοναδικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε απρόσιτες κι επικίνδυνες γωνιές του πλανή­τη.
Διαβάστηκε φορες
Ο Βιμ Βέντερς μετά τη συγκλονιστική Πίνα Μπάους, καταθέτει ακόμη ένα ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένος από τον φωτογράφο Σαλγκάντο (Sebastao Salgado) που «νοιαζόταν για τον άνθρωπο μέσα στη φω­τογραφία. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι είναι ''το αλάτι της ζωής''...  Το να εξηγήσεις κινηματογραφικά την τέχνη της φωτογραφίας είναι κάτι το ακατόρθωτο. Σκεφθείτε τι σημαίνει ''φωτογραφία'' στα ελληνικά: κάποιος που γράφει με φως...Σεζάρ, βραβεία στις Κάνες και οσκαρική υποψηφιότητα για ένα καλλιτεχνικό πορτραίτο που θίγει κομψά και συγκινητικά πολλά επίκαιρα – πολιτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά - θέματα."Το αλάτι της γης" ("The Salt of the Earth") το ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο ξεπερνά την απλή καταγραφή της ζωής και του έργου του διάσημου βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο. Σπάει το κάδρο και μεταμορφώνεται σ’ ένα φιλμ κρίσιμα πολιτικό και εξαιρετικά ουσιώδες.

Δείτε το trailer:


Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάντο ταξιδεύει στον κόσμο αποτυπώνοντας τους φτωχούς και τους αδύναμους, καθώς και το μεγαλείο της φύσης, σε αναλογική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τόσο τεχνικό και παραστατικό τρόπο, που αναμφίβολα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κατηγορίας φωτογραφίας-ντοκιμαντέρ.Επηρεασμένος από την εκπαίδευσή του ως οικονομολόγος, και σε κοινό πλαίσιο με τους Robert Capa  και τον Henri Cartier-Bresson, ο Salgado επικεντρώνεται στις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Κάθε μία από ιστορίες μου, είναι για την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική απελευθέρωση: ένα δείγμα της ανθρώπινης κατάστασης στον πλανήτη σήμερα." 

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς, Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο
Σενάριο: Βιμ Βέντερς, Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο, Ντείβιντ Ρόζιερ
Μοντάζ: Μαξίν Γκέντικε, Ρομπ Μάιερς
Μουσική: Ρολάντ Πετίτγκαντ
Χώρα: Bραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 110΄

Διακρίσεις:
- Βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2014.
- Ειδικό Βραβείο "Un Certain regard", Φεστιβάλ Καννών 2014.
- Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2014.
- Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
- 10 ακόμη Βραβεία

Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Πρώτη Προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ..
Δεύτερη Προβολή: Ώρα 8.15 μ.μ.
Τρίτη Προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.

Οι φωτογραφίες είναι από :www.youtube.com, www.wim-wenders.com και thefilmstage.com

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα