Ανασκόπηση 2015: Συναυλίες ξένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα

Οι πιο σημαντικές συναυλίες της χρονιάς!
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει ο Λουκάς Κάκος]

Το 2015 φτάνει προς το τέλος του. Λίστες, λίστες, λίστες, ανασκοπήσεις. Αν και δεν είμαι πολύ φανατικός των λιστών, πάντα μπαίνω στο τριπάκι να τις διαβάζω. Από παντού. Πιο πολύ μου αρέσει το flash back αυτής της ιστορίας, παρά ποιος βγήκε πρώτος, δεύτερος και τελευταίος. Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσεις κάποια γεγονότα και να μη φανεί το προσωπικό σου στυλ. Βαράτε και βρίστε όσο θέλετε, αλλά εγώ είμαι ο πρώτος που δεν μπορεί να είναι πραγματικά αντικειμενικός. Όμως, η καταγραφή κάποιων ζωντανών εμφανίσεων ξένων καλλιτεχνών στη χωρά μας (για να μπούμε και στο θέμα μας) τουλάχιστον μπορεί να ξυπνήσει μνήμες, είτε καλές είτε κακές.

Η χρονιά, όσον αφορά τις συναυλίες, δυστυχώς επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, με αποκορύφωμα την εφαρμογή των capital controls. Ούτως ή άλλως, τον τελευταίο καιρό διανύουμε και μια περίοδο που γενικά τα περισσότερα σχήματα που μας επισκέπτονται από το εξωτερικό, έχουν ξανάρθει και παλαιότερα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Ευλογώντας πλέον τα γκριζωπά γένια μου, παρέλασαν αρκετά αξιόλογα ονόματα από τα διάφορα stages της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Accept, At The Gates, Blind Guardian, Carcass, The Haunted, Arch Enemy, Bonfire, Cannibal Corpse , Kataklysm , Grave, Malevolent Creation, Primordial, Judas Priest, Machine Head , Opeth, Razor, Enforcer, Rage, Band Of Friends (20years Tribute to Rory Gallagher), Paradise Lost, Epica , Eluveitie, Leprous, The Sisters Of Mercy, Sanctuary, Loudness, Tokyo Blade, Hammerfall και άλλοι. Δεν τα λες και λίγα. Το κοινό του σκληρού ήχου δεν έμεινε ανικανοποίητο, αλλά υπό άλλες συνθήκες ίσως να βλέπαμε και κάποια άλλα πραγματάκια.
Rockwave Festival 2015
Οι Judas Priest στο Rockwave Festival (η φωτο ανήκει στην Ελενη Σουλιώτη)

Κορυφαία συναυλία όλων (προσωπική γνώμη) αυτή των Machine Head (review). Ήταν η τρίτη επίσκεψη τους στη χώρα μας και ήρθαν στην καλύτερη εποχή τους (συνθετικά, δισκογραφικά, ηλικιακά). Πολύ απλα, όποιος δεν ήταν, έχασε! Άλλες που ξεχώρισαν ήταν αυτές των Opeth, Primordial, Razor, The Haunted, Judas Priest και Band Of Friends.

Εκτός από τις εμφανίσεις υπήρξαν και κάποιες ακυρώσεις. Πιο ηχηρή η ακύρωση του Heavy By The Sea Festival, κυριως λόγω των headliners Mastodon. Θα την ξαναπώ την κακία μου και ας ακούσω μπινελίκια. Όλα τα χρόνια το Heavy By the Sea ήταν δίπλα στη θάλασσα (Πλ. Νερού, Π.Φάληρο). Αν γινόταν φέτος, θα γινόταν στο Γκάζι. Φοβερή θάλασσα το Γκάζι, εκπληκτικά νερά, για μακροβούτι ειδικά τα καλύτερα. Και θα ήταν πολύ "heavy" με τους Mastodon headliners. Όπως ήταν πέρσι με τους Deftones. Τέλος πάντων, τελειώνει η χρονιά, ας μη γίνομαι κακός.
Machine Head
Για τα υπόλοιπα festival, όπως το Plissken και το Ejekt, αλλά και για άλλα πολλά ωραία πραγματάκια θα σας τα πει παρακάτω η Ελένη. Και πιστέψτε με έχει να πει και εκείνη πολλά και ενδιαφέροντα. Από μένα γεια σας. Να είμαστε καλά, υγιείς και το 2016 να εχει καλές συναυλίες για να γουστάρουμε!

[Γράφει η Ελένη Σουλιώτη]


Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Λουκά και μένοντας λίγο ακόμα στις μεμονωμένες συναυλίες που παρακολουθήσαμε, να προσθέσω στη λίστα των αγαπημένων την πρώτη επίσκεψη των Blues Pills στην Ελλάδα και την εμφάνιση του Thurston Moore. Βέβαια, η καλύτερη ευκαιρία να δούμε πολλά συγκροτήματα μαζεμένα πάντα παραμένουν τα Φεστιβάλ τα οποία, ως συνήθως, γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν χάσαμε ούτε ένα. Φέτος συμβάδισαν με τις έντονες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Καύσωνας, διαδηλώσεις χιλιάδων, ένταση, πόλωση (ακόμα και στο χώρο της μουσικής), έντονη κινητικότητα και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αθήνα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

RockWave Festival

Την αυλαία άνοιξε το  RockWave Festival στις 30 Μαϊου. Φέτος για πρώτη  φορά στην 20ετή ιστορία του, το Φεστιβάλ ήταν σπονδυλωτό, με 4 ξεχωριστές ημερομηνίες (30 Μαίου, 20 Ιουνίου, 4 Ιουλίου και 20 Ιουλίου). Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα επαναληφθεί και το 2016 ως νέο RockWave concept ή  αν απλά έγινε λόγω των γενεθλίων του Φεστιβάλ. Για όσουν δίψαγαν για camping ή έχασαν κάποια συναυλία λόγω διακοπών ή δημοψηφίσματος, σίγουρα ήταν μια μικρή απογοήτευση. Ο Λουκάς έχοντας παρακολουθήσει τα περισσότερα Rockwave ψηφίζει ΝΑΙ στις συνεχόμενες ημέρες, όπως παλιότερα (με camping και διάφορα άλλα events).
Rockwave Festival 2015
Εδώ που τα λέμε, τέσσερις εκδρομές στη Μαλακάσα δεν είναι αμελητέες και πάλι καλά που οι 3 πρώτες ημέρες ήταν Σάββατο. Η τελευταία δεν κατάλαβα γιατί προγραμματίστηκε Τρίτη. Όμως, τα τρανταχτά ονόματα έκαναν το θαύμα τους και ζήσαμε μεγάλες στιγμές με κόσμο που ίσως και να ξεπέρασε τις 30,000. O Robbie Williams για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Black Keys, Black Angels, Manu Chao, The Prodigy, Judas Priest, Rotting Christ, Kovacs, John Garcia κ.α. γέμισαν το Terra Vibe με το δικό τους κοινό και διαφορετικούς ήχους. Είδαμε το πάρκο της Μαλακάσας να παίρνει διαφορετικές μορφές σε 4 πράξεις. Από την υπερπαραγωγή-συναυλία του Robbie Williams με τα αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στην λιτή- σχεδόν φτωχή -και πιο ανέμελη εκδοχή του Manu Chao.

Με τον Λουκά παρακολουθήσαμε παρέα την πιο heavy εκδοχή του Rockwave που αν και ήταν διπλής δόσης (με ενεργές και τις 2 σκηνές του Terra Vibe), είχε συγκριτικά τον λιγότερο κόσμο (10-11,000), από τις άλλες 3 ημέρες του Φεστιβάλ. Ίσως έπαιξε ρόλο και το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ίσως το metal line up να χρειαζόταν και κάτι διαφορετικό, ίσως απλά εμείς του heavy  είμαστε λιγότεροι...ίσως να καταλάβουμε στο μέλλον.

Μπορείτε να ανατρέξετε στα άρθρα των ανταποκρίσεων μας για περισσότερες λεπτομέρειες:

Rockwave Festival 2015  

30 Μαίου: The Black Keys, The Black Angels, 1000mods κ.α.
Review της 1ης ημέρας και  ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση

20 Ιουνίου: Robbie Williams, Kovacs, Ex Girlfriend's Perfume, Inconsistencies
Review της 2ης ημέρας και  ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση 

4 Ιουλίου:
Judas Priest, Prodigy, Black Rebel Motorcycle Club, Rotting Christ
Review της 3ης ημέρας και ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση

20 Ιουλίου: Manu Chao, Baildsa, Fundracar, Les Scartoi
Review της 4ης ημέρας και ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση

Rockwave Festival 2015
Στις ενδιάμεσες ανάσες του Rockwave Festival είχαμε τα λιγότερο διαφημισμένα Plissken Festival (5-6 Ιουνίου) και Ejekt Festival (15 Ιουλίου).

Το διήμερο Plissken Festival πέρασε και σάρωσε σαν τυφώνας. Δύο ημέρες, τέσσερις παράλληλες μουσικές πραγματικότητες και πάρα πολλά ονόματα που μας δυσκόλεψαν απίστευτα  να βγάλουμε το πρόγραμμα της κάθε ημέρας. Κάτι έπρεπε αναγκαστικά να θυσιάσουμε ή να απολαύσουμε μισό, ώστε να ρουφήξουμε περισσότερο... Plissken. Σ' αυτή την περίπτωση δε θα με πείραζε να είχαν μοιραστεί οι εμφανίσεις και σε μια τρίτη ημέρα. Δε χρειάστηκε φυσικά camping, γιατί ήμασταν κοντά στο σπίτι. Το Plissken Festival απέδειξε πως το φεστιβαλικό κλίμα μπορεί να λάμψει ακόμα και σε μικρότερες γεωγραφικές εκτάσεις, χωρίς γκαζόν, μέσα στην καρδιά της πόλης. Ήταν πραγματικά καταπληκτική εμπειρία.

Από τις 2 ημέρες του Φεστιβάλ ξεχώρισα την πρώτη με την εξαιρετική εμφάνιση των Savages. Επίσης αξιοσημείωτες ήταν οι εμφανίσεις των Mogwai, Mudhoney, Austra, Sleaford Mods, Andy Stott, Thee Oh Sees, Waxahatchee.

Plisskën Festival 2015 (5-6 Ιουνίου)
1η ημέρα: Savages, Austra, Mudhoney, Metz,Coathangers, Xylouris White κ.α. (34 εμφανίσεις)
Review της 1ης ημέρας και ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση

2η ημέρα: Ariel Pink, Mogwai, Acid Baby Jesus,Waxahatchee, Perfume Genius κ.α. (32 εμφανίσεις)
Review της 2ης ημέρας και ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση
 
Η οικονομική κρίση  φαίνεται πως επηρέασε σημαντικά το φετινό Ejekt Festival (15 Ιουλίου) που μεταφέρθηκε  στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do στο Φάληρο λόγω "ασφυκτικών οικονομικών συνθηκών", οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή και την υλοποίηση του φεστιβάλ. Όχι όμως και το κέφι των καλλιτεχνών ούτε των επισκεπτών. Ειδικά οι εμφανίσεις των Kadebostany, Steve Aoki, Parov Stelar κι Ace2Ace ξεσήκωσαν κι ενθουσίασαν το κοινό που δε σταμάτησε να χορεύει και να διασκεδάζει μέχρι το ξημέρωμα.  Σίγουρα ο κλειστός χώρος δε συγκρίνεται με τον ανοιχτό, αλλά το μονοήμερο Ejekt μας ικανοποίησε και με το παραπάνω και δε θα θέλαμε να έχει ακυρωθεί με τίποτα.

Review της ημέρας
και ζωντανή λεπτό-προς-λεπτό ανταπόκριση
Ejekt Festival 2015
Προσωπικά, δε μπορώ να παραπονεθώ για το 2015 όσον αφορά στις ξένες συναυλίες, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα Φεστιβάλ. Μακάρι το 2016 να μας φυλάει περισσότερες νέες εμφανίσεις καλλιτεχνών στη χώρα μας γιατί και  φέτος παίξαμε με τα "στανταράκια" εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.

Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο Συναυλιακό 2016 σε όλους μας!   

EJEKT 2015 - Η φωτογραφία ανήκει στο Θοδωρή Μάρκου.
EJEKT 2015 - Η φωτογραφία ανήκει στο Θοδωρή Μάρκου.

Monster Magnet

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
2,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα