"Ένας άλλος κόσμος", αυτός του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Έπειτα από το πρώτο του κινηματογραφικό εγχείρημα ("Αν...") ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει δύο χρόνια μετά με τη νέα του ταινία "Ένας άλλος κόσμος".
Διαβάστηκε φορες
Έπειτα από το πρώτο του κινηματογραφικό εγχείρημα ("Αν...") ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει δύο χρόνια μετά με τη νέα του ταινία "Ένας άλλος κόσμος".

Μία φοιτήτρια πολιτικών επιστημών συναντά έναν Σύριο πρόσφυγα, ένας παντρεμένος μεσοαστός γνωρίζει μια Σουηδέζα και μια νοικοκυρά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση έρχεται κοντά με έναν Γερμανό που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Ένας άλλος κόσμος
Με εμφανή τη σκηνοθετική και σεναριακή του ωρίμανση, ο Παπακαλιάτης καταφέρνει μέσα σε σχεδόν δύο ώρες να μας αφηγηθεί τους τρεις διαφορετικούς άξονες, μέσα από τρεις (όχι και τόσο) διαφορετικές ιστορίες, στους οποίους η χώρα μας βιώνει αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα πλήγματα: μεταναστευτικό ζήτημα-ρατσισμός, οικονομική κρίση-ανεργία, αποξένωση- ξενοφοβία.

Οι τρεις αυτοί άξονες δένονται αρμονικά μεταξύ τους και παρέχουν στο θεατή μια περισσότερο βιωματική εμπειρία των όσων ήδη γνωρίζει ότι συμβαίνουν γύρω του. Μέχρι και τη δεύτερη ιστορία παρακολουθούμε με μια ανάσα τα τεκταινόμενα, ενώ στο τέλος αυτής η φόρτιση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα τη στροφή στην τρίτη ιστορία που περιέχει περισσότερο εύθυμα στοιχεία-τουλάχιστον στην αρχή. Το τέλος αποτελεί το αποκορύφωμα του έργου, τόσο από άποψη κλιμάκωσης των συναισθημάτων όσο και λόγω των μηνυμάτων στα οποία ο σκηνοθέτης επιθυμεί να στρέψει την προσοχή των θεατών.
Ένας άλλος κόσμος
Κάθε ιστορία αποτελείται από ένα ετερόκλητο ζευγάρι, φέρνοντας την Ελλάδα κοντά σε άλλες χώρες: ένας Σύριος, μια Σουηδέζα και ένας Γερμανός. Μέσα από τις ιστορίες τους ξετυλίγεται "ένας άλλος κόσμος" τόσο σε εμάς όσο και στους ίδιους τους ήρωες. Οι προκαταλήψεις και τα μίση κλυδωνίζονται με τη γνωριμία αυτού του "άλλου" κόσμου. Ωστόσο, και οι ίδιοι κατανοούν πολλά για την Ελλάδα και τη σημερινή εξέλιξή της. Σε αυτή τη γόνιμη αλληλεπίδραση γινόμαστε και εμείς μάρτυρες και το πιο σημαντικό: δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην αλήθεια της χώρας μας.

Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο κινηματογραφικό έργο που εύστοχα σχολιάζει περιστάσεις της επικαιρότητας με ερμηνείες αξιομνημόνευτες, όπως αυτές των J.K. Simmons, Μαρίας Καβογιάννη, Μηνά Χατζησάββα και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Η μουσική επιμέλεια και πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή των Gadjo Dilo συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της αυθεντικής μα συνάμα σύγχρονης "ελληνικότητας" που εκπέμπει η ίδια η ταινία. Οι αθηναϊκές γειτονιές εξυμνούνται με τα σκηνοθετικά πλάνα και σε κάνουν να θέλεις να μπεις στην οθόνη, να γίνεις ένας από τους ήρωες που κυκλοφορούν στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες και τα δεινά που αυτοί αντιμετωπίζουν.
Ένας άλλος κόσμος
Πέρα από ορισμένες τετριμμένες επιλογές που χαρακτηριστικά θυμίζουν Παπακαλιάτη, το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται το όλο οικοδόμημα είναι βαθύ και αποκαλύπτει μια πλευρά του που ποτέ δεν είχαμε αντιληφθεί, οδεύοντας καλλιτεχνικά ένα βήμα μπροστά.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα