life στην Πάτρα

"Life" στην Πάτρα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Η ταινία της Δευτέρας βασίζεται στην αληθινή ιστορία της ιδιαίτερης ανδρικής φιλίας ανάμεσα στον Τζέιμς Ντιν και τον φωτογράφο
Ντένις Στοκ. 
Διαβάστηκε φορες
Στο Λος Άντζελες του 1955 ο Ντένις Στοκ είναι ένας νεαρός, φιλόδοξος φωτογράφος που αναζητά το θέμα το οποίο θα τον κάνει διάσημο. Γνωρίζει έναν ανερχόμενο ηθοποιό, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι γρήγορα θα γίνει σταρ. Αλλά ο Τζέιμς Ντιν είναι όχι μόνον εντελώς απρόβλεπτος, αλλά και απρόθυμος να του χαρίσει το χρόνο του.

Η αληθινή ιστορία μιας φιλίας μετατρέπεται από τον Άντον Κόρμπιν («Control», «Ο Αμερικάνος») σε ένα στιλάτο οδοιπορικό στα jazzy ’50s που μιλά για τη φιλία, την επιτυχία, τον (καλλιτεχνικό)  δημιουργό και το δημιούργημά του. Εξαιρετικός ως Τζέιμς Ντιν ο ταλαντούχος Ντέιν ΝτεΧάαν («The  Amazing Spider-man», «Kill Your Darlings»), ο οποίος κλέβει την παράσταση από τον φιλότιμο Ρόμπερτ Πάτινσον. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φιλίας του φωτογράφου Ντένις Στοκ και του Τζέιμς Ντιν, που ξεκίνησε όταν ο Στοκ ανέλαβε να φωτογραφήσει τον ηθοποιό για το περιοδικό LIFE το 1955.
life στην Πάτρα

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ LIFE:

Περίπου μισό αιώνα από το θάνατο του, ο Τζέιμς Ντιν συνεχίζει να μας συναρπάζει. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θρύλο. Οι δημιουργοί του Life δεν ήθελαν ωστόσο να κάνουν μια γενική βιογραφία του ηθοποιού. Είδαν την ευκαιρία να πουν μια ιστορία φιλίας και πολιτιστικής αλλαγής. Δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν: ένας  καταξιωμένος φωτογράφος κι ένας επαναστατικός ηθοποιός. Η γεμάτη εμπόδια σχέση τους, γέννησε θρυλικές εικόνες μιας νέας γενιάς δυσαρεστημένων νέων και κινηματογραφικών αστέρων.

«Υπάρχει πάντα ενθουσιασμός όταν θέλεις να κάνεις μια ταινία για ένα αληθινό πρόσωπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει πάντα μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», επισημαίνει ο παραγωγός Ίαν Κάννινγκ. 

«Κάναμε ενδελεχή έρευνα, προσπαθώντας πάντα να διαχωρίζουμε την αλήθεια από το μύθο, κι εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετό συναισθηματικό ενδιαφέρον για να μετατραπεί σε μεγάλου μήκους ταινία».

Ο Λουκ Ντέιβις ανέλαβε την έρευνα και τη συγγραφή του σεναρίου, που αργότερα έγινε το Life. «Βυθίστηκα σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορούσα να βρω για τον Τζέιμς Ντιν. Κατέληξα με ένα πολύ ευρύ πεδίο γνώσεων για μια πολύ σύντομη ζωή στο τέλος. Ένα μέρος της ζωής του όμως ξεχώριζε: το ταξίδι του Ντένις Στοκ με τον Τζέις Ντιν στη γεννέτειρα του».

Ο Λουκ συνέχισε την έρευνά του, για τη διάσημη φωτογραφία του Τζέιμς Ντιν στην Times Square, λίγο πριν την πρεμιέρα του Ανατολικά της Εδέμ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μίλησε με ανθρώπους του πρακτορείου του Ντένις Στοκ, όπως και με το γιο του Ρόντνι, που ήταν 7 χρονών όταν όλα αυτά συνέβαιναν.
 «Όσον αφορά τον τίτλο της ταινίας», λέει ο Ντέιβις, «δεν υπήρξε ποτέ άλλος. Ξέραμε ότι ταίριαζε απόλυτα». 

Ο Ντένις δουλεύει για το περιοδικό Life, και όλη η ιστορία αφορά επιλογές ζωής. «Κατά μία έννοια, η ταινία μιλάει για το πώς η θνητότητα θα’ πρεπε να επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε. Είναι μια γιορτή για τη ζωή- μία ελεγεία για το θάνατο του Τζέιμς Ντιν».

life στην Πάτρα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την ιστορία του Τζέιμς Ντιν χωρίς τις φωτογραφίες του Ντένις Στοκ. Η μοίρα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη σχέση αυτών των δύο. Ο Ντιν αντιστεκόταν στη φωτογράφιση μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ο Στοκ. Λίγους μήνες μετά, ο Ντιν είχε το ατύχημα με την Πόρσε του- μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα για τα Επαναστάτης χωρίς αιτία και Giant. Οι φωτογραφίες του Ντιν τυπώθηκαν στο Life, και ο ίδιος πέρασε στη σφαίρα των θρύλων.

Οι φωτογραφίες από το ταξίδι του 1955 απεκατέστησαν μόνιμα την εικόνα του Τζέιμς Ντιν και προανήγγειλαν μια νέα κουλτούρα στους νέους. Ο Ίαν Κάννινγκ σημειώνει «Ο Τζέιμς Ντιν ήταν καταλύτης στην ποπ κουλτούρα, για τους ανθρώπους που ένιωθαν ότι ήθελαν μια διαφορετική τροπή στη ζωή τους. Όπως και για το Ντένις Στοκ, που είχε ήδη οικογένεια, αλλά δεν είχαν πάει τα πράγματα όπως θα ήθελε κι εύχεται να μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο».

Δείτε το trailer:Σκηνοθεσία: Άντον Κόρμπιν
Σενάριο: Λουκ Ντέιβις
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ντέιν ΝτεΧάαν, Μπέκ Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Τεριό, Τζόελ Έντγκερτον, Αλεσάντρα Μαστρονάρντι.
Μουσική: Owen Pallett
Φωτογραφία: Charlotte Bruus Christensen
Μοντάζ: Nick Fenton
Χώρα: Γερμανία, Καναδάς (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 110΄

Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Πρώτη Προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ..
Δεύτερη Προβολή: Ώρα 8.15 μ.μ.
Τρίτη Προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.


Οι φωτογραφίες είναι από: pattinsonhq.com, dane-dehaan.org, lifethefilm.com, dane-dehaan.org, www.dailymail.co.uk
Διαβάστε ακόμα