Knockin' on Heaven's Door – Μέρος Τρίτο

Το ανήσυχο πνεύμα του Leonard Cohen αναζητά την αλήθεια για το θεό, ο Bob Dylan κηρύττει τη χριστιανική πίστη και ο John Lennon τού απαντά.
Διαβάστηκε φορες
Το 1984 ο Leonard Cohen κυκλοφόρησε το Various Positions. Στο album αυτό, μεταξύ άλλων επιτυχιών, περιλαμβάνεται και το Hallelujah. Με στίχους που στην πραγματικότητα μιλούν για το αρσενικό και το θηλυκό στοιχείο, τη μάχη μεταξύ τους, τον αγώνα τους για να κερδίσουν ο ένας τον άλλον, αλλά αντλούν έμπνευση από τις ιστορίες της Βίβλου, το τραγούδι γνώρισε περισσότερες από 300 διαφορετικές εκτελέσεις σε διάφορες γλώσσες, με πιο γνωστές εκείνες από τους John Cale, Jeff Buckley, Rufus Wainwright και K.D.Lang.

Σαφώς, το Hallelujah δεν αποτέλεσε την πρώτη μουσική αναφορά του Cohen στη θρησκεία. Ο Καναδός με εβραϊκές ρίζες Cohen μελετούσε στο Μόντρεαλ τις γραφές με τη βοήθεια του ραβίνου παππού του και ολόκληρη η δισκογραφία του είναι γεμάτη από βιβλικές επιρροές: Blessed Is The Memory, Story of Isaac, Who By Fire, Waiting For The Miracle, Anthem, The Land of Plenty, Amen και τόσα άλλα... Το πάντα ανήσυχο πνεύμα του Cohen αναζήτησε, παρόλα αυτά, και αλλού την αλήθεια για το θεό. Μέσα στη δεκαετία του ’90 άρχισε να επισκέπτεται ένα βουδιστικό μοναστήρι, στο οποίο τελικά αποσύρθηκε για πέντε χρόνια και με την καθοδήγηση του δασκάλου του – τον οποίο αναγνωρίζει ως σημαντικότατη επιρροή – έγινε κι ο ίδιος βουδιστής. Ωστόσο, εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως Εβραίος, λέγοντας μάλιστα ότι η μια θρησκεία δεν αναιρεί την άλλη. Πάντως, το καθηλωτικό Almost Like The Blues από το πιο πρόσφατο album του, Popular Problems, παρουσιάζει μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα:
There is no god in heaven and there is no hell below
So says the great professor of all there is to know
But I’ve had the invitation that a sinner can’t refuse
And it’s almost like salvation; it’s almost like the blues


Bob DylanΣε αντίθεση με τη σταθερότητα και το βάθος των θρησκευτικών πεποιθήσεων του Cohen, άλλοι σπουδαίοι μουσικοί πέρασαν από διάφορες φάσεις. Ο Bob Dylan γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια της Μινεσότα, συμμετείχε πάντα σε εβραϊκές τελετές, ήρθε ακόμα πιο κοντά στη θρησκεία μετά από το σοβαρό τροχαίο που είχε το 1966 και το ενδιαφέρον του για τον ιουδαϊσμό εντάθηκε μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, το 1971. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, όμως, επηρεασμένος από τη χριστιανική πίστη οικείων του, όπως ο στενός του φίλος Johnny Cash, ασπάστηκε τελικά το Χριστιανισμό. Και μάλιστα με πάθος, αφού ηχογράφησε δύο gospel albums – Slow Train Coming και Saved – και στις συναυλίες του κήρυττε τη χριστιανική πίστη, προς απογοήτευση πολλών θαυμαστών του.

Imagine John LennonΣτον αντίποδα, ένας άλλος εκλεκτός συνάδελφος του Dylan απάντησε στο τραγούδι του Gotta Serve Somebody με ένα δικό του τραγούδι, το αποστομωτικό Serve Yourself. Είναι φυσικά ο John Lennon, ο οποίος ηχογράφησε το συγκεκριμένο τραγούδι το 1980, λίγο πριν το θάνατό του. Τα είχε πει, βέβαια και μια δεκαετία νωρίτερα, απολύτως εύγλωττα, με το God: ”God is a concept by which we measure our pain… I just believe in me…and that’s reality” και φυσικά με το Imagine

Πηγές: http://hollowverse.com/, wikipedia, http://www.tinymixtapes.com/, http://www.leonardcohenfiles.com/, http://www.openculture.com/
Για τη φωτογραφία εξωφύλλου: (c)
Neal Preston/ Neal Preston/Corbis

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα