Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές μπάντες της Μεγάλης Βρετανίας θα έχουμε τη χαρά και την τύχη να δούμε για ακόμα μία φορά στη χώρα μας. Είτε ήσασταν παρόντες σε κάποια από τις προηγούμενες φορές είτε όχι, και αυτή τους η εμφάνιση είναι κάτι που δεν θα θέλετε να χάσετε.
Ο λόγος, βέβαια, για τους Maruja, οι οποίοι πήραν το όντως περίεργο όνομά τους από την επιγραφή ενός καταστήματος στην Ισπανία, σε ένα ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει εκεί ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Harry Wilkinson.
Οι Maruja, λοιπόν, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα, όχι μόνο για τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους αλλά και για τον τόσο ιδιαίτερο ήχο τους, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος για να τοποθετηθεί σε καλούπια.
Ένα ηχητικό αμάλγαμα που περιλαμβάνει γενναίες ποσότητες από jazz, post και noise rock, post hardcore και βέβαια το εξαιρετικό σαξόφωνο του Joseph Carroll να κλέβει την παράσταση με τις τόσο ουσιώδεις παρεμβάσεις του στο όλο ηχητικό αποτέλεσμα. Πιθανότατα ο όρος που θα μπορούσε να περιγράψει αρκετά παραστατικά τον ήχο τους είναι αυτός του noisy jazz-punk.
Δημιουργήθηκαν το 2014 στο Manchester, στον αγγλικό βορρά, και τη σύνθεση συμπληρώνουν, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες μουσικούς, οι Matthew Buonaccorsi σε μπάσο και backing vocals, και Jacob Hayes στα τύμπανα, στα κρουστά και στα backing vocals, στα οποία μερίδιο, εκτός από το σαξόφωνό του, έχει και ο Joseph.
Οι πρώτες τους κυκλοφορίες ήταν τα EPs, με πρώτο το ομότιτλο τη χρονιά του 2016, και ακολούθησαν τα “Trickery” και “Compassion” του 2017 και 2019 αντίστοιχα, που στη συνέχεια αποκήρυξαν, μιας και θεώρησαν —όπως δήλωσαν— ότι δεν εξέφραζαν το πού βρισκόταν ηχητικά το συγκρότημα. Αυτό αφού πρώτα, βέβαια, είχε αποχωρήσει από την πρώτη τους σύνθεση ο αρχικός τους κιθαρίστας Liam Laurence για καλλιτεχνικές διαφορές.
Η ουσιαστική πορεία τους αποτυπώθηκε και δισκογραφικά από τα επίσης EPs “Knocknarea” και “Connla's Well” του 2023 και 2024 αντίστοιχα, με τελευταίο το “Tír na nÓg” το 2025. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο πρώτος τους το 2025 με τον τίτλο “Pain to Power”, που πλέον τους βρίσκει κάτω από τη στέγη της δισκογραφικής εταιρείας Music For Nations, παρακλάδι της Sony Music. Και σε αυτήν την κυκλοφορία τους αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα το μεγαλείο τους και το πόσο ιδιαίτερο σχήμα είναι.
Πριν την κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου τους είχαν προηγηθεί τα singles “Break the Tension”, “Look Down on Us”, “Saoirse” και “Trenches”, κάτι που είχαν κάνει και με τα EPs τους, κυκλοφορώντας αρχικά τραγούδια τους σε μορφή επτάιντσου.
Μια ακόμη ιδιαιτερότητά τους αποτέλεσε και η κυκλοφορία του demo τους “The Vault” αποκλειστικά για το YouTube και το Bandcamp τους, όπου συμπεριλαμβάνονται έξι jam sessions κατά τη χρονική περίοδο από το 2021 έως το 2023.
Εκτός από το όλο αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον ηχητικό αποτέλεσμα, που παράγεται από την όσο εξαιρετική πρόσμιξη τόσων πολλών και διαφορετικών μουσικών τεχνοτροπιών, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στα θέματα που θίγουν οι Maruja στους στίχους τους, όπου μιλούν για τους ζοφερούς και δυστοπικούς καιρούς που διανύουμε, μα και συνάμα την αναζήτηση της εξόδου προς το φως και τη ζωή.
Επί σκηνής, τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς τον εκπληκτικό performer και τραγουδιστή τους Harry Wilkinson, ο οποίος βγάζει στις ζωντανές τους εμφανίσεις όλο το είναι του και η ερμηνεία του μοιάζει λες και αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα στη ζωή του. Είναι αυτό που στη Βρετανία αποκαλείται live wire!
Θέλει να μοιραστεί με το κοινό παρόμοια συναισθήματα και καταστάσεις όπως η οργή, μα και όποια αισιοδοξία μπορεί να υπάρξει, και τόσο ο ίδιος όσο και το υπόλοιπο σχήμα μοιάζουν να βρίσκονται σε μια μορφή αποστολής αφύπνισης του κόσμου με βάση την τέχνη τους.
Η επιστροφή τους, λοιπόν, στην Ελλάδα τους βρίσκει σε μια πολύ καλή φάση της πορείας τους. Έχουν δώσει πάρα πολλά live, τόσα που η φήμη τους πλέον έχει γίνει θέμα συζητήσεων, και νομίζουμε ότι, όσο καλοί και αν είναι στους δίσκους τους, η πεμπτουσία συγκροτημάτων όπως αυτοί είναι οι ζωντανές τους εμφανίσεις, που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες —πιστέψτε μας— μοιάζουν σαν μια τελετή κάθαρσης και εξαγνισμού, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό.
Οπότε σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δώσετε το παρών στις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να είστε σίγουροι ότι θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω και θα έχετε να συζητάτε για αυτό που θα έχετε βιώσει για πολύ πολύ καιρό μετά. Πρόκειται όντως για την απόλυτη βιωματική εμπειρία.
Οι Maruja θα εμφανιστούν την Παρασκευή 24 Απριλίου στην Αθήνα (Gazarte Ground Stage, Βουτάδων 34, Γκάζι) και το Σάββατο 25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Eightball Live Club, Πίνδου 1, Λαδάδικα). Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ και εδώ.