Conducta

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου @ Λαΐς: Μέρα 2η

Είδαμε την ταινία "Conducta" (Συμπεριφορά) του Ernesto Daranas, που μας έρχεται από την Κούβα. 
Διαβάστηκε φορες
Τη δεύτερη ημέρα του 1ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου και πρώτη ημέρα προβολών μετά την επίσημη πρεμιέρα της Πέμπτης, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την ταινία "Conducta" στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς. (Για τις υπόλοιπες ημέρες δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ) Η ουρά για τα εισιτήρια ήταν μεγάλη και οι θέσεις γέμισαν γρήγορα, πράγμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τόσο για την συνέχεια του Φεστιβάλ (λήξη την Τετάρτη 8/6) καθώς προμηνύει την επιτυχία του όσο και για τις διοργανώσεις φεστιβάλ ευρωπαϊκού και όχι μόνο κινηματογράφου στη χώρα μας γενικότερα.  

Η ταινία "Conducta" (Συμπεριφορά) είναι μια κουβανική παραγωγή του 2014 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ernesto Daranas που προβλήθηκε για πρώτη φορά χτες στην Ελλάδα. Βραβευμένη και υποψήφια σε αρκετά ισπανόφωνα κινηματογραφικά φεστιβάλ αποτελεί την πιο επιτυχημένη ταινία στην καριέρα του δημιουργού, ενώ ήταν η επίσημη υποβολή της Κούβας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Η υπόθεση της ταινίας: 
Ο Τσάλα είναι ένα 11χρονο αγόρι που μεγαλώνει με τη μητέρα του που αντιμετωπίζει προβλήματα με απαγορευμένες ουσίες. Ο πατέρας είναι άγνωστος γι' αυτό και ο Τσάλα είναι στην ουσία ο "άντρας του σπιτιού". Προσπαθεί να φροντίσει τη μητέρα του αλλά και τον εαυτό του και δυστυχώς γι'αυτόν η ζωή του έχει δείξει από νωρίς το σκληρό της πρόσωπο. Μπλέκει σε καυγάδες, είναι άτακτος στο σχολείο και μόνο η κυρία Καρμέλα, η αγαπημένη δασκάλα όλων των μαθητών, τού δίνει προσοχή και έχει εντοπίσει το διαμάντι που κρύβεται πίσω από αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά του. Όταν η Καρμέλα θα χρειαστεί να λείψει από το σχολείο, οι υπόλοιποι δάσκαλοι μην μπορώντας να τον κατανοήσουν, θα τον στείλουν σε αναμορφωτήριο... 

Δείτε το trailer της ταινίας (αγγλικοί υπότιτλοι): 


O Ernesto Daranas δημιούργησε ένα εξαίρετο κοινωνικό δράμα. Το "Conducta" -με τον τίτλο να σχετίζεται έξυπνα και με το "escuela de conducta" δηλαδή ελληνιστί "αναμορφωτήριο" που στάλθηκε ο μικρός Τσάλα λόγω της συμπεριφοράς του- αποτυπώνει εντελώς ρεαλιστικά την Αβάνα του σήμερα και χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς, συγκινεί και αγγίζει χωρίς προσπάθεια, ενώ δεν απουσιάζουν και οι υπαινιγμοί στο πολιτικό καθεστώς της χώρας. Η ταινία είναι γυρισμένη με όμορφο τρόπο, με προσεγμένη φωτογραφία και ήχο ενώ δεν λείπουν μερικές σκηνές που είναι πράγματι αξιοσημείωτες, όπως το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τα περιστέρια. 

conducta

Ο Τσάλα ζει εξαθλιωμένα, ζει μια καθημερινότητα που δεν αξίζει σε κανέναν, πόσο μάλλον σε ένα μικρό παιδί. Ωστόσο, μας άρεσε που η παρουσίαση της ζωής του δεν ξεπερνά τα όρια κουράζοντας αλλά ο Daranas εστιάζει βαθιά στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεσή του παιδιού. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σταθούμε στην ερμηνεία του νεαρού Armando Valdes Freire στη μοναδική εμφάνιση του στο σινεμά ως σήμερα, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει καν τα 14 χρόνια του όταν γυρίστηκε η ταινία. Υπήρξε απλά εντυπωσιακός σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο με έναν δυναμισμό και μια εκφραστικότητα που ίσως δεν διαθέτουν επαγγελματίες ηθοποιοί. Στις σκηνές λεπτού χιούμορ, ειδικότερα, που υπάρχουν στην ταινία, μας μάγεψε με το ύφος του. Το ίδιο θα λέγαμε και για τα υπόλοιπα παιδιά που πρωταγωνιστούν, καθώς και για τη μικρή Amaly Junco που υποδύεται τη μαθήτρια από την Παλαιστίνη και μοιράζεται κάποιες πολύ ευαίσθητες σκηνές με τον Valdes Freire. Όσον αφορά τη δασκάλα της ταινίας, Καρμέλα, η Alina Rodríguez την προσέγγισε με μια ζεστασιά που φτάνει στο θεατή, ο οποίος τη συμπαθεί από την αρχή. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν μάλιστα η τελευταία για την ηθοποιό που έφυγε πέρυσι από τη ζωή... 

Conducta

Πέρα λοιπόν από τεχνικό κομμάτι της ταινίας που όπως αναλύθηκε ήταν παραπάνω από άρτιο, το "Conducta" χαρακτηρίζουν τα νοήματα και τα ποικίλα θέματα που θίγει. Από την έννοια του καλού δασκάλου, τις διακρίσεις σε βάρος των πιο αδύναμων ή άτακτων μαθητών έναντι των καλύτερων ή πιο ήσυχων, τον ρατσισμό, την αυστηρότητα του νόμου, έως και την σημασία που έχουν οι ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, το θέμα των ναρκωτικών, τις αξίες της ζωής και τη σημασία ενός καλού προτύπου για τη μετέπειτα πορεία μας, η ταινία από τη χώρα του Τσε Γκεβάρα σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία! 

Σημείωση: Ο πρωταγωνιστής για να βγάλει χρήματα φροντίζει σκυλιά που διαγωνίζονται σε κυνομαχίες, παράνομη φυσικά πρακτική. Στην ταινία προβάλλονται κάποιες πολύ σκληρές εικόνες που μας έκαναν να αισθανθούμε πολύ δυσάρεστα. Δεν βρήκαμε κάποιο σχετικό άρθρο, ωστόσο θέλουμε να πιστεύουμε πως κανένα σκυλί δεν υπέφερε στην πραγματικότητα και όλα υπήρξαν προϊόν χρήσης νέων τεχνολογιών.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα