Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη

Παρακολουθήσαμε την ξεχωριστή παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
Διαβάστηκε φορες
Παρακολουθήσαμε την ξεχωριστή παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, σε μια πιστή αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στα Αρχαία Ελληνικά και με υπέρτιτλους στα Νέα Ελληνικά και στα Αγγλικά. 

Η παράσταση, ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2015, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την πορεία της στη Θεσσαλονίκη, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και στο Βιετνάμ, στην ιστορική Όπερα του Ανόι, για το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα. Στην Αθήνα αντίστοιχα, φιλοξενήθηκε στο υπέροχα ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

Ο σκηνικός χώρος είναι δωρικός. Τα ελάχιστα σκηνικά στοιχεία δηλώνουν το βήμα των ομιλητών και την κλεψύδρα, που ορίζει τον χρόνο ομιλίας του καθενός. Ο σκηνογραφικός σχεδιασμός της κλεψύδρας, ανήκει στον Κώστα Κοτσανά.

 Ο Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης) και ο Θανάσης Δισλής (Μέλητος) μιλούν στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η οποία ακούγεται με έναν φυσικό, άμεσο και οικείο τρόπο, χάρη στη φωνητική ερμηνεία της Αρχαίας Πλατωνικής γλώσσας από τον Δήμο Αβδελιώδη, εμπνευστή και δημιουργό αυτού του εγχειρήματος, Αυτή η νέα, διαφορετική μετάφραση της «Απολογίας» συνοδεύεται από υπέρτιτλους υπό την επιμέλεια της Αμαλίας Κοντογιάννη

Ο Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης) απευθυνόμενος στους Αθηναίους δικαστές, στρέφεται στο κοινό της παράστασης δίνοντας έτσι την αίσθηση συμμετοχής. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην Αρχαία Αθήνα και παρακολουθείς την πραγματική δίκη του μεγάλου φιλοσόφου, όπως την κατέγραψε ο μαθητής του ο Πλάτωνας.
Μια παράσταση εμπειρία που περιοδεύει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αξίζει να παρακολουθήσετε.

Συντελεστές 
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Επιμέλεια μετάφρασης υπερτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη 
Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου 
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς 
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αθηνά Ζώτου, Ειρήνη Ζάρρα 
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου 

Διανομή:
Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος)

Δείτε εδώ την καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης.
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα