Best of 2010-2016 Ανασκόπηση

Best of 2010-2016: Ξεκινάμε!

Η Ανασκόπηση για τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της δεκαετίας που διανύουμε, των 10’s, από το 2010 έως τον Οκτώβριο του 2016 ξεκινάει!
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει ο Λεωνίδας Καλμούκος]

Εδώ και δύο μήνες η συντακτική ομάδα του Mix Grill έκανε επαναλήψεις και φρέσκαρε την μνήμη της με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της δεκαετίας που διανύουμε, των 10’s, από το 2010 έως τον Οκτώβριο του 2016.

Πριν την ψηφοφορία για τα καλύτερα του 2016, πήραμε την απόφαση να θυμηθούμε και να μοιραστούμε μαζί σας τα καλύτερα albums και τραγούδια από την ξένη αλλά και την ελληνική δισκογραφία γι’ αυτό το διάστημα. Την πραγματική αιτία για αυτήν την ανασκόπηση θα την βρείτε στην listomania που μας διακατέχει. Είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι μόνο και οι λίστες αντιπροσωπεύουν τις προτιμήσεις μας τώρα. Αν γινόταν κάτι ανάλογο μετά από μερικούς μήνες πιθανόν το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Συνοπτικά, αν θέλουμε να δώσουμε το μουσικό στίγμα της δεκαετίας που διανύουμε, θα λέγαμε ότι πλέον είναι οριστικό πως δεν υπάρχουν ταμπέλες στη μουσική που ακούμε και ελάχιστοι εμβαθύνουν στα νέα ακούσματα. Επακόλουθο βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μουσικό κίνημα που να εμφανίζεται και να κυριαρχεί, όπως πχ. το rock στα 60’s, το punk στα 70’s, το hip hop στα 80’s. Σίγουρα υπάρχουν νέα και αξιόλογα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που εμφανίζονται, αλλά αυτά μάλλον δεν καταγράφονται έντονα στο ευρύ ακροατήριο, αφού όλα πλέον είναι ανακυκλώσιμα.

Σημαντικές οι κυκλοφορίες των Tame Impala, των Alt-J, της Courtney Barnett, της Jessie Ware, των Savages, ακόμα και της Adele για να μιλήσουμε για μερικά ονόματα που έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο στα 10’s, αλλά μάλλον προτιμούμε τις νέες κυκλοφορίες των Nick Cave, PJ Harvey, Radiohead, ακόμα και των Black Keys και Arctic Monkeys που ξεκίνησαν στα 00’s. Άλλωστε πόσο συχνά στο ραδιόφωνο, ακόμα και στους λεγόμενους rock σταθμούς ακούμε φρέσκες μουσικές;

[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

Arcade Fire, Franz Ferdinand, Strokes, Arctic Monkeys, Amy Winehouse, Kanye West, The Killers, Animal Collective, Interpol, LCD Soundsystem, M.I.A, Kings of Leon, Fleet Foxes, TV on the Radio, Black Keys.

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους την προηγούμενη δεκαετία και είναι στις λίστες με τα Καλύτερα Albums των Zeros.

Ποια είναι άραγε τα αντίστοιχα ονόματα των 10s;

Frank Ocean, Kendrick Lamar, Adele, Tame Impala, Jack White, Lana Del Rey,  Florence and the Machine (οριακά γιατί το Lungs κυκλοφόρησε το 2009), Savages, Drake, James Blake, Alt-J.

Η διαφορά είναι βέβαια εμφανέστατη. Θα μου πείτε βέβαια ότι έχουμε ακόμη άλλα 3 χρόνια. Σωστά. Προς το παρόν όμως, τα συγκροτήματα των Zeros μαζί με κάποιες γνωστές "σταθερές" των 90s (και λίγους παλιούς) "σαρώνουν" τα 10s.

Έχει δημιουργηθεί κάποιο νέο μουσικό είδος ή κίνημα στα Tens;

Όχι, όπως έγινε και στην προηγούμενη δεκαετία.

Στέρεψαν από νέες ιδέες οι μουσικοί;

Όχι βέβαια. Θεωρώ ότι σ' αυτές τις 2 δεκαετίες είναι τόσα πολλά τα τεχνολογικά μέσα, που παρέχονται στα συγκροτήματα, με αποτέλεσμα να είναι ίσως πιο ενδιαφέρον να "πατήσεις" σε μια γνωστή μουσική φόρμα και να τη "φρεσκάρεις" με στοιχεία της εποχής, παρά να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο.

Αυτή η κατάσταση μου φέρνει στο μυαλό όλους εμάς τους μουσικόφιλους, οι οποίοι ακούμε πάνω από 100 ψηφιακούς δίσκους κάθε χρόνο, ενώ παλαιότερα αγοράζαμε κι ακούγαμε λιγότερους από τους μισούς. Αυτά τα πενήντα albums όμως ήταν τελικά πιο ποιοτικά, γιατί είχαμε μοχθήσει να τα βρούμε και ουσιαστικά τα επιλέξαμε και... δεν μας επέλεξαν αυτά, από ένα link που ήρθε μπροστά μας...

Πιστεύω ότι τα περισσότερα νέα πράγματα στη μουσική έρχονται από ένα είδος, που δεν έχει μεγάλη πέραση στην Ελλάδα, το hip hop. Ο Frank Ocean, ο Kanye West, ο Kendrick Lamar κ.α. προσφέρουν πιο πολλά καινούργια στοιχεία στη μουσική τους, σε σχέση με διάφορα αγαπημένα ροκ σχήματα της εποχής μας.

Ένα άλλο στοιχεία αυτών των 7 χρόνων είναι ο επαναπροσδιορισμός της αξίας των δισκογραφικών εταιρειών. Πολλοί μουσικοί έφυγαν από αυτές και τις κατηγόρησαν δικαίως για διάφορα πράγματα. Όμως, η πορεία των χρόνων έδειξε ότι η διανομή των φυσικών δίσκων και η προώθηση τους στο ευρύ κοινό είναι δύσκολο να γίνει χωρίς μια καλή δισκογραφική εταιρεία. Οι νέες μπάντες τη χρειάζονται αν θέλουν να γίνουν μεγάλες και τα "φτασμένα" συγκροτήματα την έχουν ανάγκη για τους 2 παραπάνω λόγους κι όχι μόνο.

Παράλληλα, οι δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα κι όχι μόνο μπήκαν και στη διοργάνωση και προώθηση συναυλιών των μουσικών τους. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Έκαστος στο είδος του, παιδιά. Μην μπαίνετε σε "αμπέλια" άλλων, που ξέρουν να κάνουν καλύτερα αυτή τη δουλειά.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που μπήκε στη ζωή μας μέσα σ' αυτή τη δεκαετία είναι η ανάπτυξη των Streaming Υπηρεσιών (Spotify, Napster, Pandora κ.α.) Δημιουργήθηκε μια νέα σχέση μεταξύ του μουσικόφιλου, της δισκογραφικής και της μπάντας, στην οποία υπάρχει κάποιο μικρό οικονομικό αντίτιμο σε μηνιαία βάση. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν αυτές οι υπηρεσίες, αλλά είναι γεγονός ότι αποτελούν μια από τις κομβικές αλλαγές στο χώρο της μουσικής, τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, να πάμε και στο Αφιέρωμα μας. 17 συντάκτες του Mix Grill έκαναν την επανάληψη τους για αρκετές εβδομάδες και επέλεξαν τα:

- Καλύτερα Albums των 10s μέχρι σήμερα,
- Καλύτερα Τραγούδια
- Καλύτερους Ελληνικούς Δίσκους και
- Καλύτερα Ελληνικά Τραγούδια


Η δημοσίευση των Λιστών μας ξεκινάει αύριο! Μείνετε στο Mix Grill!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα