Blitz

That's Entertainment - Οι Δίσκοι του Μήνα (04.2009)

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε στην εξοχή, στην πόλη ή όπου προτιμά ο καθένας τέλος πάντων, με τα δισκάκια που ακούσαμε περισσότερο τον τελευταίο μήνα! Από την πληθώρα των δίσκων που κυκλοφόρησαν μέσα στην άνοιξη ξεχωρίζει η τρίτη δουλειά των Yeah Yeah Yeahs, το περίφημο "It's Blitz!", που διαθέτει επίσης και ένα από τα εντυπωσιακότερα εξώφυλλα της χρονιάς...

Διαβάστηκε φορες

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε στην εξοχή, στην πόλη ή όπου προτιμά ο καθένας τέλος πάντων, με τα δισκάκια που ακούσαμε περισσότερο τον τελευταίο μήνα!

Από την πληθώρα των δίσκων που κυκλοφόρησαν μέσα στην άνοιξη ξεχωρίζει η τρίτη δουλειά των Yeah Yeah Yeahs, το περίφημο "It's Blitz!", που διαθέτει επίσης και ένα από τα εντυπωσιακότερα εξώφυλλα της χρονιάς. Η Karen O και η παρέα της καταφέρνουν για άλλη μια φορά να μας παρουσιάσουν έναν διαφορετικό ήχο σε σύγκριση με τα δύο, επίσης σπουδαία, προηγούμενα album τους, με την έμπνευση αυτή τη φορά να έρχεται από τα dance clubs. Μία από τις κορυφαίες μπάντες αυτής της δεκαετίας αποδεικνύει την ικανότητά της να εξελίσσεται και να μας προσφέρει νέες συγκινήσεις, εκεί όπου άλλοι αρκούνται στην επανάληψη των ίδιων συνταγών. Περισσότερα για το δίσκο του μήνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για τους Metric έχω γράψει ήδη αρκετά, αλλά το "Fantasies" δεν μπορούσε να λείψει από τη δεκάδα και αυτού του μήνα αφού δεν έχω σταματήσει να το ακούω - τώρα πλέον και από το cd που μόλις έφτασε στα χεράκια μου!

Η τρίτη κορυφαία κυκλοφορία του Απριλίου για τη στήλη είναι το "Two Suns", το δεύτερο album της Natasha Khan, πιο γνωστής ως Bat For Lashes. Την γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια με το "Fur and Gold" και το εξαιρετικό single "What's a girl to do" και τώρα επανέρχεται δριμύτερη με μια ακόμα καλύτερη δουλειά, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο θρυλικός Scott Walker (φωνητικά στο "The Big Sleep") αλλά και μέλη των Yeasayer (το album τους "All hour cymbals" προτείνεται ανεπιφύλακτα). Το "Daniel" είναι απλούστατα ένα από τα single της χρονιάς, αλλά πραγματικά και τα 11 κομμάτια του δίσκου είναι σε υψηλό επίπεδο και λειτουργούν άψογα σαν σύνολο, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Προσωπικά επίσης ξεχωρίζω τα "Glass" και "Pearl's Dream", ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε ποια κομμάτια οδήγησαν τον gbal να δώσει 7,9/10.

Στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας του μήνα έχουμε:

  • Δύο δυνατά album από το 2008 με τόπο προέλευσης το Los Angeles: το "A Certain Feeling", η δεύτερη δουλειά των Bodies Of Water που, μεταξύ άλλων, μου θύμισαν τον μεγάλο ήχο των Arcade Fire με τα πνευστά τους (και αυτοί πήραν ένα ωραιότατα 7,9/10 αλλά από το pitchfork, ενώ είχαν την τιμή να είναι και στη δεκάδα της χρονιάς της unmissable εκπομπής 25), και το "Take it Personally", τέταρτο LP των The Starlite Desperation, δυνατό garage-punk συγκρότημα που έκανε τα πρώτα του βήματα στα τέλη των '90s με εξαιρετικά single όπως το "Hot for Preacher" (κομμάτι που σας προτείνω να κατεβάσετε από το epitonic).
  • Επίσης από το Los Angeles μας έρχονται και οι ανερχόμενοι Silversun Pickups με τη δική τους δεύτερη δουλειά, το "Swoon", που βαδίζει στα αχνάρια των πρώιμων Smashing Pumpkins. H έκπληξη βέβαια είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε η εμφάνισή τους στις 24 Ιουνίου στο Gagarin και, παρόλη την απίστευτη υπερπροσφορά συναυλιών, εμείς σίγουρα σας την προτείνουμε (περισσότερα για τις συναυλίες του καλοκαιριού σύντομα).
  • Οι folk επιλογές του μήνα είναι τα νέα album των παλιόφιλων Bill Callaghan (ex-Smog) και Will Oldham (aka Bonnie Prince Billy), σταθερές αξίες της americana για τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν τους φίλους τους αλλά μάλλον δεν θα κερδίσουν και καινούργιους με τα "Sometimes I Wish We Were an Eagle" και "Beware" αντίστοιχα.
  • Εξαιρετικό είναι το ντεμπούτο mini-LP των Gun Outfit από την Olympia της Washington με τίτλο "Dim Light", συγκρότημα που γνωρίσαμε στη συλλογή "Counter Culture 08". Δυνατός, απέριττος lo-fi κιθαριστικός ήχος που παραπέμπει στο ηρωικό αμερικάνικο indie-rock των '80s (just gimme indie-rock! όπως είχαν κραυγάσει κάποτε και οι Sebadoh). Κυκλοφορία της PPM, εταιρία που πίσω της βρίσκονται οι No Age.
  • Και επίλογος με ένα μάθημα ιστορίας - η τετραπλή συλλογή "Factory Records Communications 1978 - 92" με singles από όλη την ιστορία της θρυλικής ετικέτας από το Manchester, όπου δίπλα στους Joy Division, τους New Order ή τους Happy Mondays θα θυμηθείτε ή ανακαλύψετε (ανάλογα με την ηλικία σας) μία πληθώρα λιγότερο γνωστών ή ξεχασμένων ονομάτων που όμως έβαλαν το λιθαράκι τους στη δημιουργία του εναλλακτικού ήχου μιας εποχής που δεν έχει σταματήσει να εμπνέει στρατιές από νέα ονόματα.

Top 10 Albums

  1. It's Blitz! - YEAH YEAH YEAHS
  2. Fantasies - METRIC
  3. Two Suns - BAT FOR LASHES
  4. A Certain Feeling - BODIES OF WATER
  5. Dim Light - GUN OUTFIT
  6. Swoon - SILVERSUN PICKUPS
  7. Take It Personally - THE STARLITE DESPERATION
  8. Sometimes I Wish We Were an Eagle - BILL CALLAHAN
  9. Beware - BONNIE PRINCE BILLY
  10. Factory Records: Communications 1978 - 92 - VARIOUS ARTISTS

Top 20 Tracks

  1. Sacred trixter - SONIC YOUTH
  2. Zero - YEAH YEAH YEAHS
  3. Daniel - BAT FOR LASHES
  4. Gimme sympathy - METRIC
  5. Under the pines - BODIES OF WATER
  6. I want you to know - DINOSAUR JR.
  7. Misfits & mistakes - SUPERCHUNK
  8. Panic switch - SILVERSUN PICKUPS
  9. Devotion - VIVA VOCE
  10. Work experience - GUN OUTFIT
  11. Spirit army - THE STARLITE DESPERATION
  12. Idiot heart - SUNSET RUBDOWN
  13. My friend - BILL CALLAHAN
  14. I don’t belong to anyone - BONNIE PRINCE BILLY
  15. Nikorette - CONOR OBERST AND THE MYSTIC VALLEY BAND
  16. Pop lie - OKKERVIL RIVER
  17. Lisztomania - PHOENIX
  18. Stillness is the move - DIRTY PROJECTORS
  19. Dressed in Dresden - THE HUNDRED IN THE HANDS
  20. Supply and demand - FISCHERSPOONER

Τραγούδι της εβδομάδας: Οι Gun Outfit και το "Troubles Like Mine", ένα από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν από το "Dim Light", όπως το έπαιξαν στο festival SXSW 2009 τον περασμένο Μάρτιο.

 

Gun Outfit - Troubles Like Mine

 

Διαβάστε ακόμα