That's Entertainment: Οκτώβριος 2015

Post punk ένταση και μελωδική art pop έχουν τον πρώτο λόγο στις δισκογραφικές επιλογές του μήνα.
Διαβάστηκε φορες
Η περίοδος μεταξύ τέλος καλοκαιριού και μέσα φθινοπώρου είναι παραδοσιακά φορτωμένη από νέες κυκλοφορίες. Η χρονιά που διανύουμε δεν αποτελεί εξαίρεση, έτσι η λίστα με τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσουμε το επόμενο δίμηνο για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για την παραγωγή του 2015, έχει ήδη γεμίσει. Και σαν να μη φτάνει αυτό, έχεις και τους Beach House να κυκλοφορούν δυο - δυο τους δίσκους τους…

Depression Cherry Beach HouseΠριν προλάβουμε καλά-καλά να εμπεδώσουμε το “Depression Cherry”, με το ωραίο, κόκκινο «βελούδινο» εξώφυλλο του (πρέπει να το αγγίξετε για να καταλάβετε τι εννοώ, το jpg αρχείο δεν αρκεί), ήρθε και το “Thank Your Lucky Stars” τον Οκτώβριο για να  προστεθεί και αυτό στην ουρά. Οι Beach House του “Depression Cherry” (αλλά και του “Thank Your Lucky Stars” από ένα πρώτο άκουσμα) δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη μελωδία και βυθίζονται όλο και περισσότερο σε ένα σύννεφο φτιαγμένο από τους γλυκόπικρους, μελαγχολικούς ήχους του keyboard της Victoria Legrand και τις διακριτικές, ονειρικές πινελιές της κιθάρας του Alex Scally που παραπέμπουν στις πιο αιθέριες στιγμές των My Bloody Valentine. Στο “Depression Cherry” οι Beach House ψιθυρίζουν στο αυτί σου και καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή σου, όσος θόρυβος και να υπάρχει γύρω σου.

Μόλις, όμως, τελειώσει η γαλήνη που προσφέρει η ακρόαση των Beach House και επιστρέψεις και πάλι στη σκληρή πραγματικότητα, ενδεχομένως να χρειάζεσαι μερικές γερές δόσεις θορύβου για να έρθεις στα ίσα σου. Οι δύο δουλειές που μου προσέφεραν τις πιο απολαυστικές εκρήξεις κιθαριστικού θορύβου τον μήνα που πέρασε, ήρθαν από τις νέες δουλειές των Ought και Protomartyr.

Ought Sun Coming DownΟι Καναδοί Ought από το Μόντρεαλ είχαν αρχίσει να μαζεύουν θετικές κριτικές από πέρσι, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ, το “More Than Any Other Day”, στην Constellation, εταιρία αγαπητή στους φίλους του post rock. Ο ήχος όμως που θα ακούσετε στο “Sun Coming Down” λίγη σχέση έχει με αυτή των Godspeed You! Black Emperor. Το ορμητικό, νευρωτικό art-punk των Ought ακολουθεί απρόβλεπτες, τεθλασμένες γραμμές, ενώ ο τρόπος που απαγγέλει τους στίχους ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Tim Darcy συχνά θυμίζει το νεαρό Mark E Smith της εποχής του “Live at the Witch Trials”. Άλλες στιγμές μπορεί να σας φέρουν στο μυαλό τους Talking Heads να τζαμάρουν με τους Fugazi ή τους Pavement να δοκιμάζουν να παίξουν Black Flag, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φίλοι του post-punk θα απολαύσουν κάθε νότα του “Sun Coming Down”.

Protomartyr The Agent IntellectΚαι αν οι ίδιοι βάλουν αμέσως μετά να παίξει και το “The Agent Intellect”, το τρίτο άλμπουμ των Protomartyr από το Detroit, τότε η υποψία ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος νωρίτερα για όλους τους post-punk πιστούς, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο! Το δυναμικό κουαρτέτο είχε ήδη κερδίσει την προσοχή μας με τα “No Passion All Technique” και “Under Color of Official Right” τα προηγούμενα χρόνια. Με το “The Agent Intellect”, πάθος και τεχνική έρχονται σε απόλυτη ισορροπία, οι αλά Fall λεκτικοί χείμαρροι του Joe Casey δένουν άψογα με τους καλοκουρδισμένους, εκρηκτικούς punk ρυθμούς της μπάντας ενώ οι κιθάρες είναι κοφτερές σαν ξυράφια. Οι Protomartyr μας προσφέρουν 43 λεπτά συναρπαστικού punk rock και μπαίνουν με φόρα στη διεκδίκηση μιας από τις προνομιούχες θέσεις της λίστα μας με τα άλμπουμ της χρονιάς!

Το άλμπουμ του μήνα, όμως, θα μας επαναφέρει στη γαλήνια κατάσταση που μας είχαν οδηγήσει οι Beach House και διέκοψε βιαίως το δίδυμο Ought - Protomartyr.

Julia Holter Have You In My WildernessΗ Julia Holter ξεκίνησε τη δισκογραφική πορεία της με δύο ιδιαίτερες δουλειές πειραματικής art-pop που ηχογράφησε μόνη της, στο δωμάτιο της. Έχοντας ήδη από τον προηγούμενο δίσκο της, το υπέροχο “Loud City Song” του 2013, τη βοήθεια και άλλων μουσικών και τις ανέσεις ενός σύγχρονου στούντιο στη διάθεσή της, η δημιουργός από την Καλιφόρνια έχει ανοίξει για τα καλά τα φτερά της και μας προσφέρει όλο και πιο πλούσιες συνθέσεις, που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο στοιχεία κλασσικής σύνθεσης, συμφωνικής pop, πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και jazz. To “Have You In My Wilderness” είναι άλλη μια εξαιρετική δημιουργία από τη Julia Holter που καταφέρνει ίσως το πιο δύσκολο για ένα μουσικό της δεκαετίας αυτής: να ακούγεται πρωτότυπη και αυθεντική, χωρίς να λυγίζει από το βάρος των ακουσμάτων και των επιρροών της.

Top 10 Albums

1.    Have You In My Wilderness - JULIA HOLTER
2.    The Agent Intellect - PROTOMARTYR
3.    Sun Coming Down - OUGHT
4.    Depression Cherry - BEACH HOUSE
5.    Universal Themes - SUN KIL MOON
6.    My Love Is Cool - WOLF ALICE
7.    Dodge and Burn - THE DEAD WEATHER
8.    Anthems For Doomed Youth - THE LIBERTINES
9.    Stuff Like That There - YO LA TENGO
10.  Pagans In Vegas - METRIC

October Playlist

1.    Why Does It Shake? - PROTOMARTYR
2.    Beautiful Blue Sky - OUGHT
3.    Vasquez - JULIA HOLTER
4.    Space Song - BEACH HOUSE
5.    Cry Me A River Williamsburg Sleeve Tattoo Blues - SUN KIL MOON
6.    I Feel Love (Every Million Miles) - THE DEAD WEATHER
7.    Heart of the Matter - THE LIBERTINES
8.    Bros - WOLF ALICE
9.    The Shade - METRIC
10.  Somebody's In Love - YO LA TENGO





Julia Holter - Feel You

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα