Neruda του Pablo Larrain

"Neruda" του Pablo Larrain: Είδαμε την ταινία

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Luis Gnecco και Gael Garcia Bernal, υποστηρίζουν απολύτως το βάθος των χαρακτήρων που υποδύονται, ψυχή τε και σώματι.
Διαβάστηκε φορες
Χιλή, 1948. Ο γερουσιαστής Pablo Neruda έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Gonzalez Videla, όταν ο πρώτος τον κατηγορεί δημοσίως για φίμωση του κομμουνιστικού λόγου και καταπίεση του κομμουνισμού εν γένει. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Neruda μετατρέπεται σε σύμβολο του κομμουνισμού, αλλά και της ελευθερίας του λόγου και οι αρχές αποφασίζουν να τον εξοντώσουν, φυλακίζοντάς τον. Προσπαθεί να διαφύγει στην Αργεντινή, αλλά αποτυγχάνει και πείθεται από τους οικείους του να κρυφτεί.

Κι εδώ ακριβώς, ο Guillermo Calderon παίρνει θέση με την πένα του - ή μάλλον με το πληκτρολόγιό του - και συνθέτει μια υπέροχη ιστορία, μέσα στην ίδια την πραγματική ιστορία του Neruda. Τοποθετεί τον φανταστικό αρχηγό της αστυνομίας Oscar Peluchonneau να κυνηγά με πάθος τον ατίθασο ποιητή - γερουσιαστή, και μαζί με εκείνον τα όνειρά του, τα ιδεώδη του, τα συναισθηματικά κενά του.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Neruda αρχίζει να μας αποκαλύπτεται από τις πρώτες σκηνές, μέσα από την πολιτική του δράση, την άρνησή του να συμβιβαστεί, το ανάστημα που υψώνει απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. «Να μας σκοτώσετε όλους» λέει χαρακτηριστικά «αν θέλετε να ξεριζώσετε τον κομμουνισμό». Και το εννοεί απολύτως, είναι έτοιμος ακόμα και να πεθάνει για τα ιδανικά του.  Η εικόνα του συμπληρώνεται σιγά σιγά καθώς προχωρά η ταινία, με τη σχέση του με τη γυναίκα του, τη ζωγράφο Delia del Carril, αλλά και τις πιο φιλήδονες ορμές του, με γυναίκες των μπορντέλων. Το ελεύθερο πνεύμα του, πανταχού παρόν σε όλες του τις εκφάνσεις, δεν του επιτρέπει να παραμένει έγκλειστος. Μεταμφιέζεται και κυκλοφορεί, σχεδόν παντού και παράλληλα δημιουργεί, γράφει ασταμάτητα ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, το Canto General.
neruda  Και την ώρα που οι φωνές στην Ευρώπη για την απελευθέρωσή του δυναμώνουν - με επικεφαλής τον προσωπικό του φίλο Pablo Picasso - στην άλλη όχθη, ο δημιουργός της ιστορίας μας τοποθετεί τον φιλόδοξο αστυνομικό, απόλυτα ταγμένο στην επιτυχή έκβαση της αποστολής του, να τον κυνηγά με πάθος, σαν να είναι εκείνος το μοναδικό πράγμα που έχει νόημα στη ζωή του. Ο Neruda παίζει μαζί του, του δίνει στοιχεία για να τον φέρει πιο κοντά, μόνο για την ικανοποίηση να του ξεφύγει και πάλι. «Ανέβα να γεννηθείς με μένα», του γράφει σε ένα από τα πρώτα κρυμμένα μηνύματά του και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Καθένας από τους δυο τους επανεφευρίσκει τον εαυτό του, σε ένα ανελέητο παιχνίδι χωρίς κανόνες, μέχρι τελικής πτώσεως...

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Luis Gnecco και Gael Garcia Bernal, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ιδιοφυούς - καθώς φαίνεται - Pablo Larrain, υποστηρίζει απολύτως το βάθος των χαρακτήρων που υποδύονται, ψυχή τε και σώματι. Τα βλέμματά τους, τα πρόσωπά τους, όλα μιλούν και μας μεταφέρουν στον κόσμο τους, στους λόγους που έχει ο καθένας τους να υποφέρει και να αγωνίζεται για την προσωπική του ελευθερία. Η ατμόσφαιρα της ταινίας απλώς καθηλώνει το θεατή, μέχρι τις τελευταίες σκηνές στα χιονισμένα τοπία των Άνδεων και την κάθαρση... Στο πλάι των πρωταγωνιστών, η επίσης εξαιρετική Mercedes Moran ως Delia, ενώ η ταιριαστή, δραματική μουσική επένδυση της ταινίας ανήκει στον Federico Jusid.

Η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και θα προτείναμε να μην τη χάσετε.

Συντελεστές:
Σενάριο: Guillermo Calderon
Σκηνοθεσία: Pablo Larrain
Μουσική: Federico Jusid
Πρωταγωνιστούν: Luis Gnecco, Gael Garcia Bernal, Mercedes Moran, Alfredo Castro, Emilio Gutierrez CabaΑξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα