Σωκράτης Μάλαμας - Κάτοπτρα

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Ανένταχτη μουσική Μάλαμα

Τραγούδι που πρέπει να ακούσεις:
«Κάτοπτρα», «Να σαι ποτάμι που κυλά», «Έπαψα να σε σκέφτομαι», «Στου ανέμου το φτερό»

Βαθμολογία:
7,5/10

Ο πολύ σημαντικός τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας ξαναβρίσκεται στο δισκογραφικό προσκήνιο με το νέο του προσωπικό δίσκο «Κάτοπτρα» που κυκλοφόρησε στις 6/2/2017 από την Αρτύς.

Τρία χρόνια μετά τους «Χάρτες» και έχοντας εν τω μεταξύ συνεργαστεί με τη χρυσή τριάδα του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού, Θέμη Καραμουρατίδη Γεράσιμο Ευαγγελάτο και Νατάσσα Μποφίλου στις «Πρώτες λέξεις» (2014), ο Σωκράτης Μάλαμας επιχειρεί να ξαναβρεί παλιούς φίλους και θαυμαστές που ειχαν αιφνιδιαστεί από τους μέτριους «Χάρτες». Κακά τα ψέματα, τα χρόνια που διανύουμε δεν έχουν καμία σχέση μουσικά, και όχι μόνο, με εκείνα των δεκαετιών του '90 και του '00, τότε που ο Μάλαμας έχτισε τον δικό του μύθο και απέκτησε αμέτρητους και φανατικούς θαυμαστές.

Το «Πέρασμα» (2010) με την ερμηνευτική συνδρομή της Μελίνας Κανά και την στιχουργική υπογραφή του Άλκη Αλκαίου, αλλά και οι λίγο παλιότεροι «Δρόμοι» (2007) με την Χαρούλα Αλεξίου ήταν πολύ δυνατοί δίσκοι,  αλλά οι «Χάρτες» και οι «Πρώτες λέξεις», παρότι «έβγαλαν» κάποια καλά τραγούδια, απογοήτευσαν τους πιστούς του Σωκράτη.

Στα «Κάτοπτρα» από τις πρώτες ακροάσεις καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με Μάλαμα. Ήχος Μάλαμα που δεν εντάσεται ολοκληρωτικά σε κάποιο μουσικό είδος. Κρατώντας σαν βάση τον ηλεκτρικό ήχο των «Χαρτών» και δίνοντας προτεραιότητα στην ακουστική κιθάρα και στα πνευστά (τρομπέτα), υπερβολική θα έλεγα σε κάποια τραγούδια, ο τραγουδοποιός προσπαθεί να μας θυμίσει παλιό Μάλαμα, μέσα από τις μπαλάντες του αλλά και μέσα από το περίεργο πάντρεμα της ηλεκτρικής μουσικής με την λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική. Κάτι σαν Ethnic δηλαδή. Οι στίχοι του ίδιου αλλά και των Γιάννη Χαλιώτη, Φωτεινή Λαμπρίδη, Άρη Κεραμάρη, Ισαάκ Σούση, Γιώργου Κλεφτογιώργου και  Πάνου Ηλιόπουλου έχουν σαν κύριο θέμα τον έρωτα, αγαπημένο θέμα του Σωκράτη, αν και σε ένα δυο τραγούδια υπάρχει κοινωνικοπολιτικός στίχος.

Το άλμπουμ ξεκινάει με τα «Κάτοπτρα», ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια του δίσκου με έντονη την παρουσία της ακουστικής κιθάρας αλλά και της τρομπέτας και συνεχίζει με κλασσικό Μάλαμα στο «Να' σαι ποτάμι που κυλά», πραγματικά ένα εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι, ενώ στο αμέσως επόμενο που έχει τον τίτλο «Έπαψα να σε σκέφτομαι» η ερμηνευτική συνδρομή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη μας εκπλήσσει ευχάριστα, παρότι το τραγούδι μας θυμίζει έντονα «Χάρτες». Ο Πέτρος Μάλαμας ερμηνεύει μια από τις μπαλάντες του άλμπουμ με τίτλο «Έτοιμη γιορτή» και με κυρίαρχο όργανο την τρομπέτα που το διαδέχεται το ροκ κομμάτι «Τα σχέδια». Το «Στου ανέμου το φτερό» είναι το πιο γλυκό τραγούδι του δίσκου με εξαιρετικούς στίχους του δημιουργού και έντονα τα παραδοσιακά χρώματα, αλλά με υπερβολική χρήση της τρομπέτας. Το τραγούδι «Με το κρασί στο αίμα μας» ειναι ένα από τα πιο καλά του άλμπουμ, ενώ το επόμενο «Εγώ όταν σ' αγάπησα» είναι κομμένο και γραμμένο στα μέτρα της Νατάσσας Μποφίλιου που το ερμηνεύει. Να σημειώσω την συμμετοχή της αξιόλογης και πολλά υποσχόμενης Λαμπρινής Καρακώστα, στο τραγούδι «Γαλάζια σκόνη».

Από τα υπόλοιπα τραγούδια να σταθώ στα «Περί ου ο λόγος» και «Πετράλωνα» που είναι τραγούδια Μάλαμα αλλά και στην πολύ όμορφη μελωδία του «Ο Βασιλιάς του Θέατρου» που στην ουσία είναι πρόζα με κοινωνικοπολιτικό λόγο.

«...Αναρωτιέσαι τι να πήγε στραβά και βρίσκεσαι στο νεφέλωμα των ανύπαρκτων γεγονότων. Δεν υπάρχεις παρά σημαδεμένος με κώδικες υποχρεώσεων τυλιγμένος με αριθμούς δίχως αναπνοή από τη μέρα της γέννησης μέχρι την ημερομηνία της λήξεως σου...»

Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει με μια δουλειά που μπορεί να μη συγκρίνεται με τα «Πάγια», τον «Λαβύρινθο» ή τις «13000 μέρες», της δεκαετίας του '90, αλλά ειναι αξιοπρεπής με όμορφες μελωδίες και πολύ προσεγμένο στίχο, που σίγουρα θα αρέσει όχι μόνο στους θαυμαστές του αλλά και στους ουδέτερους ακροατές της καλής μουσικής.


Στοιχεία του άλμπουμ
Τίτλος: ΚΑΤΟΠΤΡΑ
Δισκγραφική εταιρεία: ΑΡΤΥΣ
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2017

Τραγούδια:
01. Κάτοπτρα
02. Να 'σαι ποτάμι που κυλά
03. Έπαψα να σε σκέφτομαι - Ελεωνόρα Ζουγανέλη
04. Έτοιμη Γιορτή - Πέτρος Μάλαμας
05. Τα σχέδια
06. Στου ανέμου το φτερό
07. Με το κρασί στο αίμα
08. Εγώ όταν σ' αγάπησα - Νατάσσα Μποφίλιου
09. Περί ου ο λόγος
10. Στον πατέρα μου
11. Γαλάζια Σκόνη - Λαμπρινή Καρακώστα
12. Πετράλωνα
13. Λέω
14. Ο βασιλιάς του θεάτρου
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα