Bruce Springsteen - Born to Run

Το βιβλίο του Bruce Springsteen, που κυκλοφόρησε το 2016
Διαβάστηκε φορες
Ένα βιβλίο γεμάτο με την ομορφιά της ζωής και της δημιουργίας, γραμμένο από τον μεγαλύτερο ποιητή της εποχής μας.

Το Born To Run, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και γράφτηκε από τον ίδιο τον Bruce, αποτελεί μια ωδή στην πολυποίκιλη ομορφιά της ζωής. Είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του συγγραφέα για το παρόν και το μέλλον. Μέσα από τη γραμμική αφήγηση της ιστορίας του ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός μας μεταφέρει από το New Jersey της δεκαετίας του '50, στον σύγχρονο 21ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξηκονταετούς πορείας πολλά αλλάζουν, πολλά χάνονται, πολλά κερδίζονται. Από τις ημέρες του ραδιοφώνου στις ημέρες της σύγχρονης τεχνολογίας και από τα πρώτα live των 20 ατόμων στα γιγαντιαία events των 80.000 και παραπάνω θεατών, η πίστη του Bruce σε αυτό που κάνει παραμένει η ίδια. Η αρχική φλόγα που τον ώθησε στο να αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική διαρκώς δυναμώνει. Είναι αυτή η φλόγα που επιθυμείς να φυλάξεις και εσύ ο ίδιος για πάντα στην ψυχή σου, ακόμα και αν φαίνεται πως ο χρόνος αλλάζει χρώμα.

Η ιστορία του Born To Run δεν είναι αμιγώς μουσική. Θα έλεγα ότι είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία πολιτική και κοινωνική. Από τις φτωχογειτονιές του Freehold και το Ιταλο-ιρλανδικό περιβάλλον ανατροφής, στις ημέρες της απόλυτης καταξίωσης και αναγνώρισης, οι “High Hopes” του συγγραφέα, διατηρούνται απαράλλακτες και αναλλοίωτες.

Το ταξίδι του Bruce είναι τόσο μα τόσο πολύτιμο αλλά και τόσο δυσεύρετο, που σίγουρα θα σε αγγίξει παρά τον πόνο που αποκαλύπτεται σε αρκετούς σταθμούς της διαδρομής του. Είναι ο Big Man-Clarence Clemons που λείπει, ο “Phantom” Danny Federici, οι παιδικοί φίλοι και πρώτα μέλη της πρώτης μπάντας, των Castiles, που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά τις απώλειες και τον πόνο που κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου, υπάρχει η προσδοκία και η πίστη. Αυτή η πρώτη πίστη που τον συντροφεύει ακόμα από τότε που έβλεπε τα πρώτα show του Elvis στην τηλεόραση και αγόραζε τα πρώτα album του Dylan και από τότε που άνοιγαν με τους pals τις μετέπειτα E-Street Band, τις συναυλίες των Chicago.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, υπήρξαν πολλές περίοδοι απομόνωσης και αρκετό “Darkness On The Edge Of Town”, που τον παρακίνησαν να αναζητήσει το “The Ghost Of Tom Joad” και την ψυχική άβυσσο της “Nebraska”. Πάντοτε όμως, ο Bruce έβρισκε την ψυχική δύναμη να επιστρέψει στον κόσμο της ελπίδας και των ιδανικών και να αγωνίζεται για την “Land Of Hope And Dreams”. Από τότε που αγόρασε την πρώτη του κιθάρα με τις οικονομίες της αξιολάτρευτης μαμάς του, έως τις “Glory Days” του καιρού μας, ο Bruce παραμένει ο ίδιος. Αυτό το ανήσυχο παιδί που ακούγοντας Roy Orbison, έφερε στον κόσμο την Wendy μέσα από τις γειτονιές της “Sandy”.
Αυτός ο μοναδικός ποιητής που αν και κάποτε έγραφε ότι οι “poets down here don’t write nothing at all”, έχει ήδη καταφέρει να γράψει το αγνότερο βιβλίο της ζωής μας.

Το βιβλίο Bruce Springsteen - Born To Run (p. 528), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Simon & Schuster Ltd και γράφτηκε σε διάστημα επτά ετών.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα