Slowdive2017

Ξένος Δίσκος του μήνα: Slowdive - Slowdive

Οι συντάκτες του Mix Grill επιλέγουν το δίσκο του Ιουνίου.
Διαβάστηκε φορες
Γράφει ο Δημήτρης Όρλης
 
Με τις ανοιξιάτικες κυκλοφορίες παραμάσχαλα τα μέλη της ομάδας μαζεύτηκαν για την επιλογή του δίσκου του μήνα, μια στήλη-πρόταση που ξεκίνησε το Μάιο εδώ στο MixGrill. Κι αν η χρονιά μέχρι τώρα δεν έχει προσφέρει κάτι το πολύ ξεχωριστό, το «νικητήριο» άλμπουμ για τον Ιούνιο δεν επιλέχθηκε χωρίς ανταγωνισμό ή χωρίς μικροδιαφωνίες. Το ‘Automaton’ των Jamiroquai είχε μεγαλύτερη απήχηση από το ‘Pure Comedy’ του Father John Misty, αλλά η επιστροφή των Slowdive είναι αυτή που ξεχώρισε.

Πάνω από δύο δεκαετίες μετά την τελευταία της δισκογραφική δουλειά – και τη χρονιά που σταμάτησαν να συνυπάρχουν ως συγκρότημα – η πεντάδα από την Αγγλία, με κάποιες μικροαλλαγές, επέστρεψε με έναν αρκετά καλό δίσκο στο γνώριμο shoegaze-alt rock ύφος της. Η κιθάρα και το μπάσο δημιουργούν ένα κλίμα στο όποιο άπαξ και παρασυρθείς θα ευχαριστηθείς τις μελωδίες, τις μουσικές λεπτομέρειες που υπάρχουν διάσπαρτες, ακόμα και τα φωνητικά του Neil Halstead που φαντάζουν να αιωρούνται πάνω από όσα ακούγονται.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τα πρωτοέκαναν αυτά οι Slowdive, η εκτίμηση των οποίων βέβαια δεν μειώθηκε με τα χρόνια, αλλά δημιουργείται το ερώτημα: Τι ανταπόκριση μπορεί να βρει ένας δίσκος σαν και αυτόν τη σημερινή εποχή; Πόσοι θα αφεθούν στη σαραντάλεπτη, αργόσυρτη διαδρομή του ‘Slowdive’, που έχει μεν τα «προσόντα» για να πείσει αρκετούς, αλλά δεν είναι και ανακάλυψη του τροχού;

Αμφιβάλλω για το ότι οι Slowdive έκαναν αυτό το άλμπουμ με σκοπό να διευρύνουν το κοινό ή την «επιτυχία» τους. Όμως, το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε μετά από αναμονή τόσων χρόνων πρωτίστως για την προσωπική ευχαρίστηση των μελών είναι τόσο απλοϊκά όμορφο που ενδέχεται να καταφέρει ακόμα και αυτό.

Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης:

Η επιστροφή των Slowdive ξεκίνησε το 2014, όταν το όνομα τους ξεπήδησε στο lineup διαφόρων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Ένας καινούριος δίσκος λοιπόν ήταν θέμα χρόνου. Ο προηγούμενος τους δίσκος "Pygmalion" είχε κυκλοφορήσει το 1995 και αμέσως μετά η δισκογραφική εταιρεία έληξε τη συνεργασία τους. Τα μέλη της μπάντας από τότε ασχολούνται με side projects, μέχρι που έφτασε η στιγμή που η παρέα απ' το Reading είχε έτοιμες νέες ατμοσφαιρικές μελωδίες να μοιραστεί με παλιούς και νέους φίλους.
 
Στο "Slowdive" η μπάντα δεν πειραματίζεται ιδιαίτερα, αλλά δίνει στους ακροατές τον ήχο με τον οποίο τους γνώρισαν. Ο δίσκος είναι πιο κοντά στο "Souvlaki" του 1993, με θαμπές παραμορφωμένες κιθάρες κάτω απ τα φωνητικά του Neil Halstead και της Rachel Goswell. Το γνώριμο ονειρικό στοιχείο κυριαρχεί σε όλο το φάσμα των συνθέσεων τους, με το single "Star Roving" να ξεχωρίζει. Το "Sugar For The Pill" και το αιθέριο "Everyone Knows" ακολουθούν. Τα τελευταία οκτώ λεπτά του δίσκου ανήκουν στο "Falling Ashes" και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του που είναι βασισμένο στο πιάνο. Διαφέρει από το υπόλοιπο Cd, δίνοντας μία γλυκιά αίσθηση πληρότητας.
 
Η μπάντα σκηνοθετεί ένα ταιριαστό comeback, με συνθέσεις που αντικατοπτρίζουν την προϊστορία των Slowdive. Θα ονειρευτείτε για λίγο με ανοιχτά μάτια, ότι δηλαδή χρειάζεται για αυτή την εποχή του χρόνου.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα