gy!be gdsPeeAtStatesEnd 2021

Ο Ξένος Δίσκος του Μαΐου 2021: Godspeed You! Black Emperor - G_d’s Pee AT STATE’S END!

Ο καινούργιος δίσκος των GY!BE, παρά το ανόητο όνομά του, είναι ένα σύγχρονο κομψοτέχνημα και είναι ο δίσκος που σας προτείνουμε για αυτό τον μήνα.

Διαβάστηκε φορες

Η μάχη του δίσκου του μήνα καλά κρατεί, εδώ στα «έγκατα» του MixGrill. Οι συντάκτες έβγαλαν το μηνιαίο τους πόρισμα, αφήνοντας στα pits τον νέο, πολλά υποσχόμενο Ιρλανδό, με το όνομα-αφιερωση For Those I Love και τα γαλλικά synths των La Femme, ανεβάζοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου τους Godspeed You! Black Emperor με το "G_d's Pee AT STATE'S END!", για να ακουστεί ο καναδικός εθνικός ύμνος.

Το "G_d's Pee AT STATE'S END!", παρά το ανόητο όνομά του, είναι ένα σύγχρονο κομψοτέχνημα, που βρίσκει το συγκρότημα να διοχετεύει όλη του την ενέργεια στο να κάνει κάτι κατάλληλο για τον σύγχρονο - μουσικό - κόσμο με την ποιότητα των παλαιότερων επιτυχιών τους. Αντιμετωπίζοντας απαλά τις τρέχουσες κρίσεις και τους υπαρξιακούς φόβους, ο θριαμβευτικός ήχος του Godspeed είναι μια λάμψη ελπίδας σε έναν κόσμο που είναι απελπισμένος να κρατηθεί από κάπου ή κάτι. Με κάποιο τρόπο οι Godspeed You! Black Emperor έχουν κάνει ένα άλμπουμ που μοιάζει με μια σωτήρια χάρη μέσα στο χάος ενός κόσμου στον οποίο ζούμε, ενώ θα μπορούσε να βγει 20 χρόνια στο παρελθόν ή 20 χρόνια στο μέλλον. Ευτυχώς, έφτασε την κατάλληλη στιγμή.

Ενώ μουσικά είναι πολύ πιο φωτεινό από τα άλλα άλμπουμ τους, το "G_d's Pee AT STATE'S END!" διατηρεί αυτές τις εκπληκτικές ηχητικές κινήσεις και την συνθετική πυκνότητα των καλύτερων δουλειών τους, όπως το "Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven" (2000) και το "Yanqui U.X.O." (2002), προσθέτοντας το εξελιγμένο στυλ παραγωγής που έχουν καλλιεργήσει στις νεότερες κυκλοφορίες τους.

Υπάρχουν κι άλλα συγκροτήματα που κάνουν το ίδιο πράγμα με τους Godspeed, κανείς όμως δεν το κάνει καλύτερα από δαύτους. Οι Godspeed είναι βιρτουόζοι στη δημιουργία longform μουσικής και ο δίσκος αυτός μοιάζει το αποκορύφωμα όλων όσων έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ο τίτλος του άλμπουμ μας προδιαθέτει επίσης, πως αυτοί είναι οι Godspeed στο τέλος της «Πολιτείας». Σημαίνει αυτό ότι βρίσκονται στο τέλος του δρόμου τους; Είναι αυτό το τέλος των Godspeed You!; Δεν θα έλεγα ναι, απαραιτήτως, ή τουλάχιστον ελπίζω όχι! Αυτό που πιστεύω ότι συνεπάγεται είναι ότι είναι το τέλος μιας εποχής ή ένα τέλος σε μια από τις εποχές τους. Το "G_d's Pee AT STATES’S END!" αποτελεί μια πύλη σε μια νέα εποχή των GΥ!ΒΕ.

Το μόνο πραγματικό παράπονό μου με αυτό το άλμπουμ είναι ότι εύχομαι να ήταν ακόμα μακρύτερο, όχι ότι τα μικρότερα κομμάτια με ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο, λειτουργούν τέλεια για να προσθέσουν στην ατμόσφαιρα, απλά αισθάνομαι ότι αυτό το άλμπουμ θα είχε λειτουργήσει εκπληκτικά αν ήταν παρόμοιο σε δομή με το "Lift Your Skinny Fists".Το βάζω στο ίδιο βάθρο με εκείνο το άλμπουμ; Η ειλικρινής απάντηση είναι όχι, δεν το κάνω, αλλά ο καινούργιος δίσκος κάνει ό,τι χρειάζεται και το κάνει εξαιρετικά. Οι Godspeed! επέστρεψαν με έναν ήχο που κάποιος πιθανώς θα θεωρούσε ως την πιο λαμπερή πλευρά τους. Είναι ένα άλμπουμ γεμάτο ελπίδα και ένα που βλέπω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε αυτόν πολλάκις στο μέλλον.

Οι Godspeed You! Black Emperor μπορεί να μην έχουν εφεύρει post-rock, αλλά θα πιεζόμουν πολύ για να βρω ένα άλλο συγκρότημα που έχει φτάσει το είδος τόσο στα όρια του, όσο αυτή η παρέα από το Κεμπέκ. Μέσα σε ένα είδος με εκατοντάδες κλώνους των Mogwai, Bark Psychosis wannabes και προσκυνητές των Slint, οι GY!BE έχουν σφυρηλατήσει, τόσο επιτυχώς, για πάνω από δύο δεκαετίες τώρα τον ήχο τους. Πρόκειται πάντα για έναν φάρο φωτός, να ακούω ότι αυτό το εξαιρετικό σχήμα επέστρεψε για να απελευθερώσει μια ακόμη post-apocalyptic ορχηστρική παρουσίαση του επικού post-rock τους.

Διαβάστε ακόμα