Killers_Eject_Cover

The Killers, The Kills, Circa Waves, Deaf Radio @ Ejekt Festival 2017

Ο Θωμάς Τζίτζης κι ο Ξενοφών Καράμπαλης παρακολούθησαν την 1η ημέρα του EJEKT Festival, συμφώνησαν ότι οι Killers σάρωσαν, αλλά διαφώνησαν εντελώς στην εμφάνιση των Kills.
Διαβάστηκε φορες
Killers_01
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Rob Loud.


Ο Θωμάς Τζίτζης κι ο Ξενοφών Καράμπαλης παρακολούθησαν την 1η ημέρα του EJEKT Festival, συμφώνησαν ότι οι Killers σάρωσαν, αλλά διαφώνησαν εντελώς στην εμφάνιση των Kills.

Γιατί οι Killers δεν ήταν καλοί στο EJEKT 2017 - Μια άλλη άποψη

Γράφει ο Θωμάς Τζίτζης:


Περίπου 8.000 κόσμου χόρεψαν σε αμείωτους ρυθμούς προχθες στην Πλατεία Νερού. Ο λόγος φυσικά ακούει στο όνομα Killers, οι οποίοι στην παρθενική τους εμφάνιση επι ελληνικού εδάφους παρέσυραν στο διάβα τους ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε.

CIRCA WAVES

Λίγο μετά τις 18:30, με τον ήλιο να βαράει κατακούτελα αλλά ένα παροδικό αεράκι να μας αναζωογονεί, φτάνουμε στο Δέλτα Φαλήρου, εκεί όπου πετυχαίνουμε την προετοιμασία της σκηνής για τους Circa Waves. Οι Άγγλοι εμφανίζονται στην ώρα τους έχοντας προφανώς το στοίχημα να «ζεστάνουν» τους λιγοστούς μέχρι εκείνη την ώρα που είχαν πιάσει θέση μπροστά από νωρίς κάτω από τον ήλιο. Προσωπικά, διάλεξα μία σκιά για να ακούσω τους νεαρούς rockers. Οι Circa Waves, όμως, είχαν όχι μονάχα την απαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να παρουσιάζει ένα καινούριο συγκρότημα αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Χωρίς να ρίξουν τους ρυθμούς τους πήραν με το μέρος τους το κοινό που βρισκόταν μπροστά από τη σκηνή χάρη στις γρήγορες indie rock και rock ‘n’ roll μουσικές τους. Για τα τελευταία δύο κομμάτια τους μεταφέρθηκα προς στιγμή κοντά στη σκηνή και η αλήθεια είναι πως χάρηκα την ζωντάνια τους.

THE KILLS

Ξανά πίσω στη σκιά μας όσο αναμένουμε το δεύτερο όνομα της ημέρας. Η ώρα είχε πάει 20:00, ο ήλιος κρυβόταν σταδιακά και ο κόσμος ολοένα και γέμιζε την Πλατεία. Οι Kills με το που ανέβηκαν στη σκηνή εισέπραξαν αμέσως το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, κάτι που συνέβη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του set τους και που αποδεικνύει πως το ντουέτο είναι αγαπητό στο ελληνικό κοινό. Η Alison Mosshart δε σταμάτησε στιγμή να τα δίνει όλα πάνω στην σκηνή και μπορεί ο Jamie Hince να είναι ο ιθύνων νους του συγκροτήματος αλλά η Mosshart είναι η «ψυχή» στις συναυλίες. Ωστόσο, αν και οι Kills έχουν αγαπημένα τραγούδια στο ενεργητικό τους, δεν κατάφεραν τόσο πολύ να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Στην αρχή η εμφάνιση της Mosshart προσέλκυσε αλλά όσο προχωρούσε η συναυλία, οι Kills γίνονταν συνεχώς και πιο βαρετοί. Εξάλλου, η κορυφαία στιγμή ήταν το “Doing to Death” που έγινε ραδιοφωνικό χιτάκι και συγκέντρωσε το χειροκρότημα. Κατά τα άλλα, η παράσταση των Kills μού έδειξε πως η συγκεκριμένη μπάντα θα μείνει εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δηλαδή να είναι support άλλων συγκροτημάτων.

Killers_04

Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης:

Η πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Killers στη χώρα μας άργησε μερικά χρόνια. Τους περιμέναμε το 2009 στη Μαλακάσα, αλλά μας τα χάλασε μία ηλεκτρική καταιγίδα. Από τότε οι οπαδοί της μπάντας περίμεναν σχεδόν μία δεκαετία για τους δουν ζωντανά. Τελικά το συγκρότημα “έκλεισε” για συναυλία στα πλαίσια του Ejekt, στην Πλατεία Νερού.

Το φεστιβάλ είχε συμπεριλάβει στο lineup άλλο ένα σημαντικό συγκρότημα, τους The Kills, που προηγήθηκαν των Killers. Οι The Kills είναι ένα μείγμα White Stripes, Pixies και PJ Harvey, με την frontwoman Alison Mosshart να βρίσκεται μόνιμα στο κέντρο της προσοχής. Νομίζω πως είχαμε καιρό να δούμε μία τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση στην Αθήνα. Οι The Kills ήταν αποφασισμένοι να μεταδώσουν στο κοινό την ένταση και το πάθος της μουσικής τους. Τα μαλλιά της Alison γύριζαν γύρω-γύρω και είτε ήταν στο μικρόφωνο, είτε στα drums και στην κιθάρα, το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Βγήκαν με το δυνατό “Heart Of A Dog”, με τους θεατές να ξαφνιάζονται από την αποφασιστικότητα του συγκροτήματος. Στα φωνητικά συνεισέφερε και ο κιθαρίστας και συνιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Jamie Hince. Το ότι ο κόσμος είχε έρθει ως επί το πλείστον για τους Killers είχε ως αποτέλεσμα το κοινό να είναι κατά διαστήματα χλιαρό. Παρόλαυτα νομίζω πως όλοι εντυπωσιάστηκαν με την εκρηκτική σκηνική παρουσία της Alison και την αλληλεπίδραση της με τον Jamie στη σκηνή. Με την ψυχεδέλεια του “Kissy Kissy”, το υπνωτικό “Black Balloon” αλλά και το πιο γνωστό στην παρέα του Ejekt “Doing It To Death” το lo-fi garage rock των The Kills ήταν στα καλύτερα του.

Το set τους είχε την απαραίτητη ποικιλία, με ένα εμβόλιμο συναισθηματικό διάλειμμα με τα “That Love” και “The Last Goodbye”. Μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν εξ’ ολοκλήρου το ετερόκλητο κοινό που είχε σχεδόν γεμίσει τη Πλατεία Νερού, αλλά με τη παθιασμένη εμφάνιση τους σίγουρα έκαναν καινούριους φίλους. Τους περιμένουμε σε κλειστό χώρο λοιπόν για ένα δικό τους Headline Set.

Killers_02

THE KILLERS

Γράφει ο Θωμάς Τζίτζης:

Η μεγάλη στιγμή της βραδιάς είχε φτάσει. Για την ακρίβεια δεν είχε φτάσει ακόμα, είχαμε μπροστά μας 45 ολόκληρα λεπτά. Δε γνωρίζω αν τόσος χρόνος χρειαζόταν για την ετοιμασία της σκηνής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η αναμονή ήταν μεγάλη. Όπως και να έχει, κατά τις 22:45 εμφανίζονται οι Killers στην σκηνή του Ejekt, ακούγεται το “Mr Brightside” και όλη η Πλατεία στον αέρα. “Spaceman” και “Somebody Told Me” ξεσήκωσαν για τα καλά όλους τους παρευρισκομένους που χόρευαν στους ρυθμούς των Αμερικανών.

Η συνέχεια ήταν το ίδιο εκρηκτική με το καινούριο “The Man” από τον επερχόμενο δίσκο που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο. Ένα ανεβαστικό κομμάτι που μπαίνει σε disco μονοπάτια. Το “Human” απέδειξε και live ότι είναι το ωραιότερο τραγούδι από τους δύο τελευταίους δίσκους των Killers (που κατά κοινή ομολογία δεν ήταν καλοί). Όμως, στο άκουσμα κομματιών από το “Hot Fuss” και το “Sam’s Town” ο κόσμος ξεφάντωνε τραγουδώντας μάλιστα όλους τους στίχους. Με το χαρτοπόλεμο στο “All These Things That I’ve Done” το πάρτυ κρατούσε για τα καλά με το «I got soul but I’m not a soldier» να ηχεί σε ολόκληρο το Φάληρο. Ύστερα από ένα διάλειμμα πέντε λεπτών περίπου, η μπάντα από το Las Vegas επέστρεψε στη σκηνή για το καθιερωμένο encore. To “Shot in the Night” απέδειξε ότι αποτελεί μια εκ των επιτυχιών των Killers ενώ για το τέλος δε θα μπορούσαν να μην αφήσουν το “When You Were Young”, στο οποίο ο Flowers, πετώντας στο κοινό ένα μπουκάλι νερό, μάς παρότρυνε να κάνουμε ό,τι και εκείνος, δηλαδή να το τραγουδήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και φυσικά αυτό συνέβη με ολόκληρη την Πλατεία να χοροπηδάει στο άκουσμα της μεγαλύτερης, ίσως, επιτυχίας των Killers.

Killers_03

Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης:

Οι προβλέψεις ότι η συναυλία των Killers θα είναι ένα μεγάλο πάρτυ βγήκαν σωστές. Οι Headliners της πρώτης μέρας του Ejekt ανέβηκαν στη σκηνή στην ώρα τους, παρασύροντας το κοινό μαζί τους από το πρώτο τραγούδι. Το “Mr Brightside” έκανε την αρχή χαρίζοντας μπόλικο κέφι στο κοινό, το οποίο ανταπέδιδε χορεύοντας. Η Πλατεία Νερού μετατράπηκε σε χορωδία με το Dance-Rock του “Somebody Told me” που το θυμόντουσαν όλοι πολύ καλά.

Βλέποντας τις ένθερμες αντιδράσεις του κοινού η μπάντα ήταν μονίμως χαμογελαστή, με ένα πολύ δεμένο ρυθμικό τείχος από τους μουσάτους Ronnie Vannucci Jr. στα drums και Jane Blanton στο μπάσο (ο οποίος αντικαθιστά τον Mark Stoermer που έχει σταματήσει προσωρινά τις περιοδείες). Μάλιστα στο Encore o Ronnie βγήκε με άσπρο αρχαιοελληνικό χιτώνα προκαλώντας γέλια και φωνές στο κοινό. Το έτερο δίδυμο Dave Keuning στη κιθάρα και ο αρχηγός της μπάντας Brandon Flowers ήταν υπεύθυνοι για την άμεση επαφή με το κοινό.

Killers_05

Οι Killers έπαιξαν μία σειρά από χιτάκια, από το βουτηγμένο στη μυστική συνταγή του Jeff Lynne “Runaways” και το “Read My Mind”, μέχρι το καινούριο Disco-Funk “The Man”, που ήταν πιο οργανικό από το studio. Θυμήθηκαν και το “Glamorous Indie Rock & Roll” από το 'Hot Fuss' ενώ μετά το χαρτοπόλεμο του “All These Things That I've Done” το ντουέτο “Shot At The Night” και “When You Were Young” έδωσε στους θεατές ένα ακόμα λόγο να συνεχίσουν το χοροπήδημα και το τραγούδι. 

Killers_06

Τι κρατάμε από την πρώτη ημέρα του φετινού Ejekt;

Γράφει ο Θωμάς Τζίτζης:

Αρχικά, η Πλατεία Νερού έχει γίνει ο ωραιότερος συναυλιακός χώρος. Οι Circa Waves έχουν τα φόντα να κάνουν κάτι καλό στο μέλλον. Οι Kills δεν πρόκειται να ανέβουν άλλο σκαλοπάτι και θα είναι support σε συναυλίες μεγαλύτερων ονομάτων, καθώς δεν πιστεύω, ειδικά στην χώρα μας, ότι μπορούν να κρατήσουν ένα δικό τους set. Οι Killers όλα τα λεφτά. Ο Brandon Flowers τόσο ζωηρός πάνω στην σκηνή σα να μην πέρασε μια μέρα από πάνω του. Διασκεδαστές για δύο ώρες χωρίς να υπάρξει κάποια κοιλιά στο πρόγραμμα ιδρώνοντας την φανέλα όχι μόνο εκείνοι αλλά και εμείς από κάτω που δεν σταματήσαμε να χορεύουμε.                

Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης:

Η προσέλευση στη συναυλία ήταν ικανοποιητική, αν και τελικά δεν έφτασε την περσινή συναυλία των Muse στον ίδιο χώρο, αλλά ούτε και τις συναυλίες των Killers σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, οι παραβρισκόμενοι δεν πρέπει να ξεπέρασαν τους 10.000. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι μία κατάσταση που δεν θα αλλάξει στα συναυλιακά δρώμενα της Ελλάδας και για αυτό συγκροτήματα του μεγέθους των Killers θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται σπάνια.

Η πρώτη ημέρα του Ejekt σίγουρα άφησε όλους τους θεατές ικανοποιημένους, ιδρωμένους και χαμογελαστούς. Ο Flowers υποσχέθηκε πως δε θα τους σταματήσει άλλη ηλεκτρική καταιγίδα από το να ξαναέρθουν στη χώρα μας. Συνεπώς τους αναμένουμε πάλι κοντά μας, για να παίξουν και ένα λίγο μεγαλύτερο set, καθώς η μιάμιση ώρα που έπαιξαν ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας. Αυτό είναι και το μόνο αρνητικό που μπορούμε να προσάψουμε στην παρθενική εμφάνιση των Killers στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ τη Λεπτό-προς-Λεπτό μετάδοση του Φεστιβάλ.

Killers_07

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
8,3 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα