Η πηγή των θαυμάτων - Γιώργος Σταυριανός

Γιώργος Σταυριανός - Η πηγή των θαυμάτων

Η επιστροφή του Γιώργου Σταυριανού στη δισκογραφία,  το 16ο άλμπουμ του.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Έντεχνο

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
«Αέρας κατεβαίνει», «Ζεστή Κυριακή», «Ο αμαρτωλός», «Ο παλιός μου εαυτός»

Βαθμολογία:
8/10

Τριάντα πέντε χρόνια καταγράφει στη δισκογραφία ο Γιώργος Σταυριανός και η νέα του δουλειά με τίτλο «Η πηγή των θαυμάτων» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού είναι το 16ο άλμπουμ του.

Πολύ αξιόλογος συνθέτης κι λογοτέχνης, δισκογραφεί από το 1982 και το κάνει όταν έχει να πει μουσικά κάτι, γι αυτό και οι αραιές δισκογραφικές του κυκλοφορίες.

Έχοντας πολύ υψηλά το πήχη της δημιουργίας, προσπαθεί και καταφέρνει να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα τόσα χρόνια, βασιζόμενος όχι μόνο στις πολύ αξιόλογες και ιδιαίτερα ευαίσθητες δημιουργίες του, αλλά και δίνοντας έμφαση στο πολύ μεστό στίχο, είτε είναι δικός του, είτε άλλων στιχουργών που κατά καιρούς υπέγραψαν με λόγια τα τραγούδια του.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το νέο του άλμπουμ που περιλαμβάνει 8 τραγούδια και 1 οργανικό. Ο Γιώργος Σταυριανός συνεργάζεται με ερμηνευτές που ξεχωρίζουν για τη λυρικότητα της φωνής τους, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Νένα Βενετσάνου, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Σοφία Παπάζογλου και ο Κώστας Παρίσσης, ενώ το οργανικό κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο «Εξιλέωση» διασκεύασε και ερμηνεύει ο Νότης Μαυρουδής. Οι πολύ καλοί στίχοι ανήκουν στον συνθέτη αλλά και στο συγγραφέα Μάκη Τσίτα («Ο παλιός μου εαυτός», «Μη μιλάς», «Ο χρόνος είναι ένα παιδί»), ενώ περιλαμβάνεται και το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Η πόλις», που ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο ο Γιώργος Σταυριανός.

Το άλμπουμ ξεκινάει με ένα πολύ όμορφο τραγούδι με το τίτλο «Αέρας κατεβαίνει» που περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτη που περιέγραψα παραπάνω. Εξαιρετική μελωδία, μεστοί στίχοι και υπέροχη ερμηνεία από το Μίλτο Πασχαλίδη. 

Τα δύο επόμενα τραγούδια «Ζεστή Κυριακή» και «Μη μιλάς» είναι δύο μελωδικότατες μπαλάντες με χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα ευαίσθητες ερμηνείες από των  Φοίβου Δεληβοριά και Νένας Βενετσάνου. 

Πολύ καλό το ντουέτο Μίλτου Πασχαλίδη και Κώστα Παρίσση στο τραγούδι «Ο παλιός μου εαυτός» και ξεχωριστή στιγμή η συμμετοχή του Νότη Μαυρουδή στο ορχηστρικό «Εξιλέωση»

Επίσης, να σημειώσω την παρουσία της πολύ καλής Σοφίας Παπάζογλου και την «χατζιδακική» ερμηνεία του Βασίλη Γισδάκη στο τραγούδι «Ο αμαρτωλός».

Ο Γιώργος Σταυριανός στην επιστροφή του στη δισκογραφία μας προσφέρει αυτό ακριβώς που περιμένουμε. Ένα πολύ καλό δίσκο αντάξιο των προηγουμένων του. Ποιοτική δουλειά, προσεγμένη, μελωδικά ακούσματα, για κάποιους ίσως βαριά, που θέλουν το χρόνο τους για να φτάσουν στα αυτιά του κόσμου και να μείνουν.

Ο συνθέτης τραγουδιών όπως τα: «Τελευταίο Ψέμα», «Ελένη», «Ώρες μου χρωματιστές», «Ήσουνα φεγγάρι» και «Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία», δηλώνει και πάλι παρών και η προσφορά του στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα είναι ανεκτίμητη.

Στοιχεία του άλμπουμ
Τίτλος:Η πηγή των θαυμάτων
Label:Εκδόσεις Μετρονόμος
Κυκλοφορία: Οκτώβριος/2017

Τραγούδια
1. Αέρας κατεβαίνει - Μίλτος Πασχαλίδης
Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
2. Ζεστή Κυριακή - Φοίβος Δεληβοριάς
Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
3. Μη μιλάς - Νένα Βενετσάνου
Στίχοι: Μάκης Τσίτας
4. Ο παλιός μου εαυτός - Κώστας Παρίσσης & Μίλτος Πασχαλίδης
Στίχοι: Μάκης Τσίτας
5. Ο αμαρτωλός - Βασίλης Γισδάκης
Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
6. Η Πόλις - Γιώργος Σταυριανός
Ποίηση: Κ. Π. Καβάφης
7. Το κρίμα στο λαιμό σου - Κώστας Παρίσσης
Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
8. Ο χρόνος είναι ένα παιδί - Σοφία Παπάζογλου
Στίχοι: Μάκης Τσίτας
9. Εξιλέωση - Οργανικό
Διασκευή - ερμηνεία: Νότης Μαυρουδής

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα