best-songs-2017-ξενα-τραγούδια

Ανασκόπηση 2017: Τα καλύτερα ξένα τραγούδια

Ο καθένας μας κόλλησε φέτος με συγκεκριμένα τραγούδια και ελπίζουμε να χαρείτε και εσείς την ακρόαση των κορυφαίων τραγουδιών του 2017 για το Mix Grill.
Διαβάστηκε φορες
Τα όμορφα τραγούδια, όμορφα ακούγονται
[Γράφει ο Απόστολος Κουφοδήμος]

Κάποτε η πολιτική παρήγαγε σκέψεις, ιδέες και οράματα. Οι κοινωνικο-πολιτικές ζυμώσεις, εκφράζονταν μέσω της μουσικής και το αποτέλεσμα ήταν ωραίο. Στη σημερινή εποχή, πως είναι δυνατόν η μουσική παραγωγή να πηγαίνει κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μετριοκρατίας και να ξεχωρίζει, προσφέροντάς μας τραγούδια που θα τα θυμόμαστε μετά από αρκετά χρόνια; Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό αποδείχθηκε τη φετινή χρονιά. Μια χρονιά, που σημαδεύτηκε από την κυριαρχία της εύπεπτης pop και της άνευρης rock.

Παρά τα προαναφερθέντα, υπήρξαν, όπως συμβαίνει πάντοτε, κάποια τραγούδια που όντως ξεχώρισαν, τα οποία προέρχονται κυρίως από συγκροτήματα που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και κατά το παρελθόν και που όπως είναι φυσικό, γνωρίζουν ούτως ή άλλως «το πως γίνεται η δουλειά». Είχαμε για παράδειγμα φέτος το υπέροχο "How Did I Find Myself Here" των Dream Syndicate, που αν προσπαθήσει κανείς βάση τίτλου να το αναλύσει συμβολικά και σημειολογικά, θα πρέπει όντως να αναρωτηθεί, πως έγινε και βρέθηκαν αυτοί, οι Dream Syndicate δηλαδή, και έγραψαν έναν τόσο καλό δίσκο και συνεπακόλουθα ένα τόσο ξεχωριστό τραγούδι. Η απάντηση είναι εύκολη: οι Dream Syndicate γαλουχήθηκαν μουσικά τις δεκαετίες του '70 και του '80, όταν η πολιτική προσέφερε όραμα στη μουσική και η μουσική αποτελούσε την αντανάκλαση αυτού του οράματος. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο αρκετά παλαιότερος Robert Plant που με το "Carry Fire" απέδειξε ότι η συνθετική φλόγα παραμένει άσβεστη.

Είχαμε και άλλα ωραία τραγούδια, όπως το "I used to" των LCD Soundsystem όπως επίσης και το "Call The Police" από την ίδια μπάντα, που ως τέκνα της Νέας Υόρκης, ξέρουν να τιμάνε και να μετουσιώνουν σε μουσική μυσταγωγία, την κληρονομιά της πόλης τους. Ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, είχαμε και τους War On Drugs, με τα εκπληκτικά "Pain", "Holding On" και "Thinking Of A Place", που κατάφεραν να σπάσουν τον πάγο της Trump USA.

Πολύ καλό ήταν και το "Revolution" των Depeche Mode, που απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι εξακολουθούν και παραμένουν τουλάχιστον αξιοπρεπείς, διατηρώντας τον αντι-Θατσερισμό, στις μουσικές τους φλέβες.

Εν κατακλείδι, επιλέξτε κάποια από τα τραγούδια που εμείς ως Mix-Grill ξεχωρίσαμε, και ευχηθείτε το 2018, να μας φέρει καλύτερους δίσκους και καλύτερα τραγούδια.

Δείτε εδώ τους καλύτερους δίσκους του 2017

Τα 20 καλύτερα τραγούδια του 2017 για το Mix Grill:

1. The Dream Syndicate - How Did I Find Myself Here
2. LCD Soundsystem - i used to
3. Arcade Fire - Everything Now
4. Slowdive - Sugar For The Pill
5. Robert Plant - Carry Fire
6. The War On Drugs - Pain
7. Kendrick Lamar - DNA.
8. Lorde - Green Light
9. The War On Drugs - Holdin' On
10. The National - Carin At The Liquor Store
11. Depeche Mode - Where's The Revolution
12. Ed Sheeran - Shape Of You
13. Kendrick Lamar - HUMBLE.
14. The War On Drugs - Thinking Of A Place
15. Bicep - Glue
16. MGMT - Little Dark Age
17. Bonobo (feat. Nick Murphy) - No Reason
18. John Maus - Walls of Silence
19. LCD Soundsystem - call the police
20. The Horrors - Something To Remember Me By

Ακούστε τα όλα στο τέλος του άρθρου.

[Γράφει ο Θωμάς Τζίτζης:]
Το ότι το 2017 δεν ήταν μια καρποφόρα χρονιά από δισκογραφική άποψη είναι γνωστό. Ωστόσο, κάποιοι δίσκοι ξεχώρισαν και ειδικότερα κάποια τραγούδια τα οποία ακούστηκαν αρκετά σε ραδιόφωνο και ιντερνετικά μέσα. Συνήθως η επιτυχία ενός τραγουδιού συμβαδίζει με την επιτυχία του δίσκου εκ του οποίου ξεπήδησε το τραγούδι. Φέτος συναντάμε και τις δύο περιπτώσεις.

Η συντακτική ομάδα του Mix Grill ψήφισε τα καλύτερα τραγούδια για το 2017 και τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί στην λίστα θα δεις κομμάτια – επιτυχίες από δίσκους που ομολογουμένως ξεχώρισαν μέσα στην χρονιά αλλά και τραγούδια που απόκτησαν τεράστιο hype σε αντίθεση με το άλμπουμ που στο σύνολό του δεν πήγε και τόσο καλά.

Στην κορυφή της λίστας των συντακτών του Mix Grill συναντάμε το "How Did I Find Myself Here" των The Dream Syndicate, ένα πραγματικά τρομερό τραγούδι που δικαίως φιγουράρει στην πρώτη θέση των κορυφαίων κομματιών για το 2017. Οι LCD Soundsystem δεν μπορούσαν να λείπουν αφού ο δίσκος τους ήταν εκπληκτικός και από τον οποίο βγήκαν αρκετά τραγούδια- διαμαντάκια, όπως το “I Used To” που στρογγυλοκάθισε στην δεύτερη θέση, μπροστά από το “Everything Now” των Arcade Fire, ένα κομμάτι που ίσως έσωσε την παρτίδα για ολόκληρο το άλμπουμ των Καναδών.

Το "Sugar For The Pill" από τους Slowdive για λίγο δεν μπήκε στην πρώτη τριάδα αλλά δικαιολογημένα βρίσκεται στο top των τραγουδιών της χρονιάς. Όπως και ο Robert Plant, με το "Carry Fire", που εν έτει 2017 αποδεικνύει πως όσα χρόνια και να περάσουν θα έχει πάντα να δώσει κάτι προσωπικό του στην μουσική. Οι The War on Drugs κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο έναν από τους κορυφαίους δίσκους του 2017 και το “Pain” με την κιθαριστική του χροιά βρίσκεται στην έκτη θέση.

Η hip hop άνθισε για τα καλά φέτος με τον Kendrick Lamar να κυκλοφορεί το "DAMN", έναν τρομερό δίσκο από τον οποίο μάς έμεινε το πιασάρικο "DNA". Η Lorde παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, με το δεύτερο άλμπουμ της εντυπωσίασε τους πάντες ξανά και το "Green Light" δεν γινόταν να μην βρίσκεται στα κορυφαία κομμάτια του 2017 ενώ η επιτυχία των The War On Drugs αποδεικνύεται πως στην πρώτη δεκάδα φιγουράρει και άλλο τραγούδι τους, το "Holding On". Τη δεκάδα κλείνει "Carin At The Liquor Store" των The National.

Η λίστα της συντακτικής ομάδας του Mix Grill περιλαμβάνει τραγούδια τόσο από καλλιτέχνες που έχουν αφήσει εποχή όσο και από μπάντες που τώρα ξεκινούν τη δισκογραφική τους πορεία. Όπως και να έχει, ο καθένας μας κόλλησε φέτος με συγκεκριμένα τραγούδια και ελπίζουμε να χαρείτε και εσείς την ακρόαση των κορυφαίων τραγουδιών του 2017 για το Mix Grill.Χρόνια πολλά!

Διαβάστε ακόμα