Θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 5.03-11.03

Ποιες παραστάσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα;
Διαβάστηκε φορες
Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου βρίσκει «άνθηση» τις θεατρικές σκηνές των Αθηνών, καθώς, εν αντιθέσει με την προηγούμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν πολλές νέες παραστάσεις. Ο πολυχώρος Vault και το Θέατρο Σταθμός λαμβάνουν από κοινού τα πρωτεία στις πρεμιέρες, φιλοξενώντας στον χώρο τους τέσσερα καινούργια έργα. Ακολουθεί το Tempus Verum-Εν Αθήναις με δυο παραστάσεις.

Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις που ξεκινούν την τρέχουσα εβδομάδα.

Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου @ Vault

θεατρο

Εδιμβούργο, Σκωτία 1410 μ.Χ. Για αρκετές δεκαετίες επικρατούσε ειρήνη στο βασίλειο. Οι υπήκοοι του βασιλιά Κένεθ Ε' ζούσαν ήσυχοι και ευτυχισμένοι. Ο Αβελάρδος ήταν δήμιος στο επάγγελμα. Απολάβανε αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη εργασία; Όχι. Αλλά ήξερε ότι αν δεν την έκανε αυτός κάποιος άλλος θα άρπαζε την ευκαιρία και σίγουρα δεν θα εκτελούσε τα καθήκοντά του με ίδιο σεβασμό και ευαισθησία. Ο βοηθός του από την άλλη, ο Γιουτζίν, έβλεπε τα πράγματα πιο ψυχρά. Γι' αυτόν τα κεφάλια ήταν ένσημα και αριθμοί κάτι που εκείνος ποτέ δεν είχε παραδεχτεί ανοιχτά κυρίως γιατί δεν γνώριζε τι είναι οι αριθμοί.

Ο Ροβέρτος, υφαντουργός στο επάγγελμα χρωστούσε στο βασιλιά 142 σελίνια. Με όπλο του την πίστη για δικαιοσύνη και με μοναδικό σύμμαχο την σύντροφό του Μαρί ήταν αποφασισμένος να δώσει έναν τελευταίο αγώνα για να γλιτώσει το κεφάλι του από το σκουριασμένο τσεκούρι του δήμιου. Όμως ο Αβελάρδος -αν και ευαίσθητος- ποτέ δεν έδινε δεύτερη ευκαιρία στους πελάτες του. Σχεδόν ποτέ... Γιατί όταν φτάσει στην αυλή του μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον βασιλιά θα ανατρέψει πολλά από τα πιστεύω του και θα τον φέρει στα αντιμέτωπο με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής του.

Παίζουν οι: Μάνος Κανναβός, Φίλιππος Λούβαρης, Αντώνης Αντωνίου, Φανή Παλιούρα και Πωλ Ζαχαριάδης.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 5/03.

*****
Βασιλιάς Ιωάννης @ Vault

θεατρο

Σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν. Πολλές φορές αυτή η προσπάθεια γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά παρ' όλα αυτά πολύ συχνά στέφεται με επιτυχία. Εκεί όμως που πραγματικά δοκιμάζεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι όταν του δίνεται εξουσία... Ίσως να μην διαφθείρει η εξουσία. Ίσως η διαφθορά να είναι προϋπόθεση της εξουσίας.
Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το ιστορικό πρόσωπο του Ιωάννη του Ακτήμονα για να θίξει τρία καυτά και επίκαιρα θέματα της εποχής του (;):τη σύγκρουση με την Εκκλησία, το πως οι ξένοι εισβολείς της αυτοκρατορίας προσπαθούν να ρυθμίσουν την τύχη της και το πως σφετερίζεται κάποιος τον θρόνο μέσω της οικογένειάς του και του παράγοντα Τύχη.

Ο κινητήριος μοχλός στις πολιτικές πράξεις είναι το ανθρώπινο συμφέρον. Είναι αυτό που βάζει τα γρανάζια της επιβολής της εξουσίας να κινούνται και που μας παρουσιάζει μια ολόκληρη σπουδή στον τρόπο που αντιδρά ο άνθρωπος υπό το καθεστώς πίεσης. Όπως και στη μετάβασή του από υποκινητή σε υποκινούμενο.

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, Αποστόλης Ψαρρός.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 5/03.

****
Η βρωμιά @ Θέατρο Σταθμός

Θέατρο

Ο Σαντ είναι τριάντα χρονών. Από μικρός ονειρευόταν να φτάσει στ’ αστέρια. Από μικρός διάβαζε και μελετούσε λογοτεχνία και γερμανική γλώσσα. Ο Σαντ γεννήθηκε στο Ιράκ. Σήμερα ζει στη Γερμανία που τόσο είχε αγαπήσει. Είναι ένας ακόμα μετανάστης. Θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους. Θα ήθελε να μπορεί να τους μιλάει. Να μπορεί να μπαίνει στο μετρό. Αλλά είναι ξένος. Ο Σαντ νοιώθει μοναξιά και φόβο. Ζει κλεισμένος στο δωμάτιό του.

Ο Σαντ είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός που «φταίει» γι' όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη πιο κοντά, στη διπλανή πόρτα. Ο Σαντ βρισκεται ανάμεσά μας. Ή μήπως μέσα μας;

Στο ρόλο του Σαντ, ο  Κωνσταντίνος Φάμης.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 7/03.
 

*****
Ανεμοδαρμένα Ύψη @ Θέατρο Χώρος

Θέατρο

Κάπου στην αγγλική ύπαιθρο, υπό το έλεος του μανιασμένου αέρα, ένας επισκέπτης από την πόλη χτυπά την πόρτα μιας μοναχικής αγροικίας. Η αφιλόξενη συμπεριφορά και η μυστηριώδης γοητεία του οικοδεσπότη δημιουργούν στον επισκέπτη την ακατανίκητη επιθυμία να μάθει την ιστορία αυτού του σκοτεινού ανθρώπου. Όταν πέφτει η νύχτα, σκιές και φαντάσματα σμίγουν το παρελθόν με το παρόν και μια ιστορία απόλυτου έρωτα και τρομερής εκδίκησης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά του.
 
Ο Ρομαντισμός από τη στιγμή που εμφανίστηκε, δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο του ανθρώπινου ενδιαφέροντος. Η ταύτιση και η αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης, οι ήρωες που δε μπορούν να ξεφύγουν από τον εαυτό τους, οι δραματικές υπερβάσεις των ορίων προσέφεραν πάντοτε ένα συγκρουσιακό πεδίο ανάπτυξης χαρακτήρων. Μέσα απ’ αυτό το ιδιαίτερα σκοτεινό μυθιστόρημα, η συγγραφέας καταφέρνει να φτιάξει πραγματικούς ανθρώπους παρά το μέγεθος των χαρακτηριστικών τους. Η ατμόσφαιρα που αναδύεται μέσα απ’ αυτήν τη ρομαντική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα και εκδίκησης είναι σκοτεινή, σχεδόν μεταφυσική. Το περιβάλλον μοιάζει προέκταση της ψυχής των ανθρώπων που το κατοικούν, ενώ βασικότερος αντίπαλος παραμένει πάντα ο ίδιος τους ο εαυτός. 

Παίζουν οι: Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Λεάκος, Μαντώ Κεραμυδά, Φελίς Τόπη.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 9/03.

*****
Επαγγέλμα Πόρνη @ Tempus Verum - Eν Αθήναις

Θέατρο

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια-μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται- καταμαρτυρώντας πως Η ζωή νικά!

Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες «Της Χούντας» από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 9/03.

*****
Άλλες παραστάσεις που ξεκινούν αυτές τις ημέρες είναι οι εξής:

7 Κρεμασμένοι @ Tempus Verum - Eν Αθήναις από 5/03
Ο Καναδας είναι ένα συναίσθημα που δε μοιάζει με καλοκαίρι σ' ελληνικό νησί @ Μπιπ από 5/03
Όμορφες στιγμές @ Παραμυθίας από 5/03
Δον Κιχώτης @ Από Μηχανής Θέατρο από 5/03
Super Super @ Από Κοινού από 5/03
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου @ Φούρνος από 5/03
Τalking Heads @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες από 5/03

Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μου! @ Vault από 7/03
Ψυχολογία Συριανού Συζύγου @ Θέατρο Σταθμός από 7/03
Ολυμπιάδα ή Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος @ Vault από 7/03
Mein Komplex @ Αθηναΐς-Μουσική Θεατρική Σκηνή από 8/03

Didi's Son @ Θέατρο Σταθμός από 9/03
Η απολογία της Μαρί Κιουρί @ Θέατρο Σταθμός από 9/03

The Science of CSI: Έγκλημα στο Εργαστήριο @ Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από 10/03

*****
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία εντός της τρέχουσας εβδομάδας είναι οι κάτωθι:

Η εκκρεμότητα @ Αργώ ως 6/03
Σταχτομπούτα @ Θέατρο 104 ως 6/03
Just do it @ Λύχνος τέχνης και πολιτισμού ως 6/03

Εφημερίς των κυρίων, Τ' όνειρο @ Μέγαρο Μουσικής-Βιβλιοθήκη ως 7/03
Η προίκα @ Θέατρο της Ημέρας ως 7/03
Σιωπή σε λίγο φεύγουμε @ Τεχνοχώρος Φάμπρικα ως 7/03

Θεϊκά αντικείμενα @ Μπιπ ως 8/03

Υγρασία στους τοίχους @ Επί Κολωνώ ως 9/03

Iraq-9 τόποι επιθυμίας @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον ως 11/03
Ακαπούλκο @ Μπιπ ως 11/03
Είμαι θάλασσα χρονών, ένα άσμα για το χάσμα γενεών @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ως 11/0
Η αλήθεια μου κάνει κακό @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ως 11/03

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα