Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 12.03 - 18.03

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
Διαβάστηκε φορες
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαρτίου και η μέρα συνεχώς μεγαλώνει, φωτίζοντας έτσι τα πρόσωπα και τις καρδιές μας...

Τη δική τους αχτίδα φωτός έρχονται να ρίξουν μέσα σ' αυτή την εβδομάδα αρκετές θεατρικές σκηνές, με πρεμιέρες αλλά και παραστάσεις που κάνουν τον κύκλο τους. Μπορεί σε ποσότητα οι θεατρικές παραστάσεις αυτής της εβδομάδας να είναι λιγότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, σε ποιοτικό επίπεδο όμως παραμένουν υψηλές. Έργα διασκευασμένα και εμπνευσμένα από εμβληματικούς συγγραφείς, έργα βραβευμένα, έργα βγαλμένα από το σήμερα, κωμωδίες κ.α, είναι μερικές από τις προτάσεις των θεάτρων της πόλης μας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά γι' αυτή την εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε:

Άμλετ Οργή @ Θέατρο Αργώ
Άμλετ Οργή

Το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ, παρουσιάζεται στη σκηνή με έναν ηθοποιό για όλα τα πρόσωπα του έργου, σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία Λάζαρου Γεωργακόπουλου.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος αναμετριέται με όλα τα πρόσωπα του σαιξπηρικού δράματος παρουσιάζοντάς τα ταυτόχρονα και ως διαφορετικές πλευρές του Άμλετ, σε μια παράσταση-κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Ακροβατώντας ανάμεσα σε πολυεπίπεδες συγκρούσεις και ψυχολογικές μεταπτώσεις, ο Άμλετ κατακλύζεται από οργή στην προσπάθειά του να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του και να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε ένα βασίλειο που σαπίζει.  

Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλου.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Μαρτίου.

*****
Επανάσταση σε αναμονή @ Θέατρο Άβατον
Επανάσταση σε αναμονή
Σε 12 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα έχει δικτατορία. Η ανεργία αγγίζει το 60% ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί στα 7.000.000, καθώς περίπου 3.000.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει. Οι ηλικιωμένοι έχουν εξοικειωθεί με την χρήση των social media, καθώς το νέο καθεστώς στέλνει δωρεάν καθηγητές τεχνολογίας στα σπίτια όλης της χώρας. Έτσι κάποιοι λένε «δικτατορία ναι, αλλά με το νέο καθεστώς έχουμε παντού τσάμπα ίντερνετ!»

Κάπως έτσι η επιθυμία για ανατροπή της δικτατορίας γίνεται όλο και μικρότερη μια και όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι. Όλοι εκτός από μια μικρή ομάδα, που έχει βαλθεί να αφυπνίσει τους πάντες με τους πιο απίθανους τρόπους.

Η παράσταση «Eπανάσταση σε Αναμονή» είναι συνέχεια της δράσης «Καφές σε Αναμονή».  Η ομάδα ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και συνεχίζει  ως σήμερα να ενισχύει τη θετική πλευρά της ζωής, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Με τους:
Μήτσο Πανελληνάρα & Ελευθερία.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Μαρτίου.

****
Έρημη Χώρα-Μετά @ Σύγχρονο Θέατρο

ερημή χώρα

Η παράσταση αντλώντας υλικό από την «Έρημη Χώρα» του Τ. Σ. Έλιοτ και από το αίσθημα έντονης αποστέρησης και απο-προσωποποίησης που διαποτίζει το έργο, διε-ρευνά κοινές αναφορές του ποιήματος του συγγραφέα με το σύγχρονο, κοινωνικό-πολιτικό τοπίο, εστιάζοντας όμως κυρίως στην έννοια του ΜΕΤΑ ως βιωμένη ετερο-τοπία.

Στο «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ», μέσω μιας χορευτικής «μέθεξης» συντελείται προοδευ-τικά στο έργο, μια εξομοίωση και απογύμνωση των ατόμων και ένα αμφιλεγόμενο αίσθημα κοινότητας, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας μεταξύ τους δημιουργείται, που ενω δεν διακρίνεται από κάποιον ορισμένο στόχο δρα ως κινητήριος δύναμη για κάτι νέο, συγκροτώντας μια εφήμερη «κοινωνία μέθεξης» (communitas) όπως την περιγράφει ο Βίκτωρ Τέρνερ.

Σε αυτόν τον άχρονο (μη)τόπο και αντι-δομή, οι χορευτές/τριες μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα κατώφλι «κάπου μεταξύ και ανάμεσα» (between and betwixt) στο πριν και στο τώρα, στη λήθη και στη μνήμη, στην τρωτότητα και στη στιβαρότητα, στο τραύμα και στην υπέρβασή του, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το δυνητικό πέρασμα από κάτι που υπήρξε σε κάτι που (επ)έρχεται.

Performers: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Έλλη Αβραάμ Ρέπα, Alexandra Rogovska, Γιώργος Μιχελάκης, Σπύρος Κουβαράς.
Πρεμιέρα: Τρίτη 13 Μαρτίου.

*****
Νορβηγία @ Από μηχανής Θέατρο
Νορβηγία
Η Τζούλι και ο Όγκαστ, γνωρίζονται στο διαδίκτυο, τους συνδέει η αφέλεια, η παιδικότητα και η χωρίς επίγνωση άσβεστη δίψα τους για ζωή. Χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αποφασίζουν να διασχίσουν ολόκληρη την Ευρώπη εξερευνώντας τις υψηλές συχνότητες του Αρκτικού κύκλου. Με μοναδικό σημείο επαφής τον αφελή εσωτερικό πόθο τους να τερματίσουν τις ζωές τους, ταξιδεύουν στο πιο απόκοσμο σημείο της Νορβηγίας. Στο απόλυτο λευκό του Τρόμσο σαν μία άλλη αλληγορία του καθαρτηρίου, διαπραγματεύονται έννοιες όπως αυτές της ύπαρξης και του θανάτου. Με μία σκηνή, τα backpacks τους και με μία κάμερα καταγράφουν τις πρώτες και - τελευταίες - ώρες που θα μοιραστούν κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου. Τι είναι αυτό που τους σπρώχνει στον θάνατο και τι θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή;

Ένας θρίαμβος της ζωής και του έρωτα απέναντι στον αιώνιο φόβο του θανάτου και του παραλόγου της ύπαρξης. Μία σύγχρονη τραγωδία γίνεται ένα αισιόδοξο παραμύθι που ακροβατεί πάνω στην παραδοξότητα της θέλησης πρόκλησης του θανάτου και στο άσβεστο πάθος για ζωή.

Με τους:
Μαρία Παπαφωτίου & Σταύρος Λιλικάκης
Πρεμιέρα: Τετάρτη 14 Μαρτίου.

*****
Η Λεονi εν αναμονή ή το όμορφο κακό @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Λεονί

Στη μονόπρακτη κωμωδία του Φεϋντώ «Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό» η σχέση του ζευγαριού είναι ενδεικτική μιας κραυγαλέας ανισότητας. Η Λεονί, κόρη αριστοκρατικής γενιάς, ο σύζυγός της Τουντού λαϊκής καταγωγής και η οικογενειακή τους κατάσταση είναι ένας συνεχής αγώνας σκληρότητας μέσα σε αντιθέσεις γενεαλογίας. Η Λεονί περιμένει παιδί κι αυτό επιδεινώνει τις ενδοοικογενειακές τους εντάσεις, γιατί οι απαιτήσεις της αυξάνονται και γίνονται παράλογες, παιδεύει τον σύζυγό της, τον αναγκάζει να προβεί σε γελοιότητες, κι αυτός υποκύπτει σ' όλα της τα καπρίτσια.

Όταν έρχονται οι γονείς της, ο Τουντού γίνεται αντικείμενο χλευασμού, ειρωνείας, καζούρας, ακόμα και η μαία και η υπηρέτρια του σπιτιού έχουν υποτιμητική συμπεριφορά απέναντί του. Ο σύζυγος της αριστοκρατικής κόρης βιώνει καταστάσεις θηριωδίας. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί αμήχανες συναντήσεις, κακοτυχίες που διαμορφώνουν το όνειρο σε εφιάλτη, οι ήρωες αφήνονται σ' έναν τρελό αγώνα μιας παράλογης λογικής που γίνεται σουρεαλιστική…
Με τους: Μάνια Παπαδημητρίου, Όλγα Δαμάνη, Στέλιο Πετράκη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μανώλη Γιούργο και Άννα Μωραΐτου.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 16 Μαρτίου.

***
Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα:

Η εκδίκηση του πυριτίου @ 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης| Τελευταία παράσταση στις 13/3

ΡΟΣΤΜΠΙΦ @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας| Τελευταία παράσταση στις 15/3

Hasta la vista @Λύχνος τέχνης και πολιτισμού|Τελευταία παράσταση στις 16/3

Λουκούμι @ Bijoux De kant hood| Τελευταία παράσταση στις 18/3
Η προίκα @ Θέατρο της Ημέρας| Τελευταία παράσταση στις 18/3
Το σωματίδιο του Θεού @ 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης| Τελευταία παράσταση στις 18/3
Σούμαν@ Εθνικό| Τελευταία παράσταση στις 18/3
Προμηθέας-Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος @ θέατρο της ημέρας| Τελευταία παράσταση στις 18/3
Διαβάστε ακόμα