Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 14.05-20.05

Νέες αφίξεις και αρκετές αποχωρήσεις προβλέπονται στην 3η θεατρική εβδομάδα του μήνα.
Διαβάστηκε φορες
Κατά τη διάρκεια ενός Μάη που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα φέρει το καλοκαίρι ή κατευθείαν το φθινόπωρο, νέες παραστάσεις ξεκινούν το ταξίδι τους στις αθηναϊκές σκηνές, ενώ αρκετές άλλες ρίχνουν αυλαία. Οδεύοντας, ολοταχώς, προς την ολοκλήρωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας και γεμάτης ποικιλία, θεατρικής χρονιάς, σας παρουσιάζουμε τις τολμηρές παραγωγές που μας επιφυλάσσουν θέατρα σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, αξιομνημόνευτα έργα, όπως οι« Δούλες» του Θεάτρου Τέχνης, κλείνουν τον κύκλο των παραστάσεών τους.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, για την εβδομάδα 14.05 με 20.05:

Υστερόγραφο @ Θέατρο του Νέου Κόσμου



Η ομάδα MeWe παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το «Υστερόγραφο», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα από τη Δευτέρα 14 Μαΐου. Το «Υστερόγραφο» είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από μια δεκασέλιδη προσωπική επιστολή που εκκινείται από την εικοσάχρονη επαγγελματική και φιλική σχέση δύο ανδρών από το 1960 έως το 1980 με στόχο του συγγραφέα να κάνει γνωστό στα παιδιά και τα εγγόνια του φίλου του ότι ήταν «εξέχων άνθρωπος, Άνθρωπος με Άλφα κεφαλαίο».
Πώς μια επιστολή μπορεί να αλλάξει όσα πίστευες για τον παππού σου; Πώς μια επιστολή μπορεί να σε αλλάξει; πώς η ζωή μας το 2018 δανείζεται στοιχεία από το 1950; τελειώνουν ποτέ οι φιλίες;

Σύντομη περιγραφή

Στο ποδηλατάδικο που είχαν στα Λιόσια, ο Σταύρος Κομίνης αφηγείται στον Θανάση Κλαδούχο, πολλά σημαντικά και ασήμαντα περιστατικά της ζωής του, για την αγάπη και την έφεσή του στα μαθηματικά τα οποία τελικά δεν σπούδασε, για την κατοχή, τον πόλεμο και τη συμμετοχή του στο ΕΑΜ, για το κυνήγι που υπέστη λόγω των αριστερών φρονημάτων του, αλλά και για την εξορία του στην Ικαρία. Ο Θανάσης Κλαδούχος δίνει στους απογόνους του Σταύρου μια δεκασέλιδη επιστολή μέσω της οποίας ανακαλύπτουν γεγονότα, καταστάσεις και συμπεριφορές που δεν ήξεραν για τον πρόγονό τους και με τη βοήθειά της, συνθέτουν την προσωπικότητα του Σταύρου επί σκηνής, μπαίνουν στη θέση του, προσπαθούν να καταλάβουν τις επιλογές ζωής που έκανε, τις επιλογές ζωής που δεν μπόρεσε να πραγματώσει λόγω των ιστορικών συγκυριών, να αισθανθούν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, να τον θυμηθούν, να τον συμπονέσουν, να τον συγχωρήσουν, να τον αγαπήσουν και να τον μνημονεύσουν. Θα ταξιδέψουν από το δημοτικό σχολείο στην προπολεμική Ελλάδα μέχρι την Αντίσταση, την παράδοση των όπλων στη Βάρκιζα, τη μάχη του Μελιγαλά και τον τόπο εξορίας του.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Μαΐου.

*****
Χορός Θανάτου του Αυγούστου Στρίνμπεργκ  @ Θέατρο Μεταξουργείου



Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί του Άκι Βλουτή θα παρουσιάσει στο Θέατρο Μεταξουργείο από την Πέμπτη 17 Μαΐου το αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, «Χορός Θανάτου», σε  μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τον Άκι Βλουτή, την Δήμητρα Χατούπη και τον Σταύρο Καραγιάννη.

Ένα ζευγάρι -ο Έντγκαρ και η Άλις-, που ζει απομακρυσμένο και απομονωμένο σ΄ ένα νησί, σε ένα κτήριο που κάποτε ήταν φυλακή, απόψε γιορτάζει τα 25 χρόνια έγγαμου βίου. Από το ξεκίνημα του έργου, προσπαθούν να δραπετεύσουν από την κενότητα της ζωής τους φτιάχνοντας μαζί παράξενα παιχνίδια που τους κρατούν «ζωντανούς». Η απροσδόκητη εμφάνιση του Κουρτ, δημιουργεί ένα ερωτικό τρίγωνο, που με την σειρά του κινητοποιεί ένα χορευτικό διάλογο, στον οποίο ο καθένας από τους τρεις ήρωες αντιμετωπίζει τους άλλους δύο. Πέραν αυτών όμως, ο Στρίνμπεργκ, μέσα από τις πυκνές σιωπές ανιχνεύει μια σειρά από παγκόσμια υπαρξιακά ζητήματα.  Αν και η κύρια θεματική του έργου πηγάζει από την συζυγική σύγκρουση, παράλληλα υποβόσκουν άμεσα ή έμμεσα η υπαρξιακή αγωνία του άνθρωπου απέναντι στον άλλον, απέναντι στον θάνατο, απέναντι στο κόσμο και την ζωή, απέναντι στην χριστιανική ενοχή, στην μετά θάνατον ζωή και τη μεταφυσική. Ο Στρίνμπεργκ ως μέγας προφήτης, συλλαμβάνει πολύ βαθειά μέσα του, ότι το παιδικό παιχνίδι και το όνειρο, είναι οι μόνες καταφυγές που επιτρέπουν την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης. Δημιουργεί έτσι ένα δαιμονικό αλλά και απολαυστικό αριστούργημα.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 17 Μαΐου.

*****
Υπόθεση Μακρόπουλου @ Εθνική Λυρική Σκηνή



Ένα από τα λυρικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Λέος Γιάνατσεκ, έρχεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 20, 23 και 25 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Το εμβληματικό έργο του Γιάνατσεκ συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο και μιλά για την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Εμίλιας Μάρτυ, μιας κυρίας τριακοσίων ετών. Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο το οποίο παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος, τότε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β', και το οποίο δοκίμασε πρώτα στην ίδια του την κόρη, την Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε όλους αυτούς τους αιώνες ως Ευγενία Μοντές, Έλζα Μύλλερ, Εκατερίνα Μίσκιν, Ελλιάν ΜακΓκρέγκορ, διατηρώντας μονάχα τα αρχικά γράμματα του πραγματικού της ονοματεπώνυμου. Τώρα, ως Εμίλια Μάρτυ, συνειδητοποιεί τον κυνισμό και την απάθεια που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης και αντιλαμβάνεται πόσα στοιχεία, όπως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή, οφείλονται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένας ορατό τέλος. Έτσι αποφασίζει να αφήσει τον θάνατο να την κυριεύσει.

Η «Υπόθεση Μακρόπουλου» παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εγκαινιάζει έναν κύκλο παρουσίασης έργων του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συνθέτες της όπερας του 20ού αιώνα, ο οποίος ασχολήθηκε σοβαρά με τη λαογραφία και εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, της Μοραβίας, όπως επίσης, ευρύτερα, από τη σλαβική μουσική. Έτσι, διαμόρφωσε το δικό του προσωπικό ιδίωμα, όπου στο πλαίσιο της γλώσσας της κεντροευρωπαϊκής κλασικής μουσικής εκπροσώπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Πρεμιέρα: Κυριακή 20 Μαΐου.

******
Ο Πατέρας του Α. Στρίντμπεργκ @ Νέο Ελληνικό Θέατρο



Δύο ισχυρές προσωπικότητες είναι αδύνατον να συμβιώσουν στον ίδιο χώρο. Ο ισχυρισμός αυτός στοιχειώνει τους τρεις γάμους του Στρίντμπεργκ και διαπερνά τη συγγραφική του παραγωγή. Συγκεκριμένα στον «Πατέρα» αυτή η αναντίρρητη, για τον Σουηδό δραματουργό, αλήθεια παίρνει διαστάσεις αλληλοσπαραγμού ανάμεσα σε ένα αντρόγυνο.

Ο ίλαρχος Άντολφ Λάσσεν διαφωνεί με τη γυναίκα του για την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους, Βέρθας. Ο ίδιος θέλει η κόρη του να μεγαλώσει μακριά από τις αγκυλώσεις της εποχής και γι’ αυτό προτίθεται να τη στείλει να σπουδάσει στην πόλη. Στο σχέδιό του αυτό αντιδρούν όλες οι γυναίκες του σπιτιού με αιχμή του δόρατος τη γυναίκα του, Λάουρα, η οποία υποβάλλει στον άντρα της την ιδέα ότι η Βέρθα μπορεί να μην είναι πραγματική του κόρη. Η αμφιβολία φωλιάζει βαθιά μέσα στον πατέρα. Αμφιβολία τόσο μύχια η οποία – ακόμα και σήμερα που μπορεί να αρθεί με τη βοήθεια της επιστήμης – κλονίζει ανεπιστρεπτί τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οχυρωμένοι λοιπόν ο καθένας στον μικρόκοσμό του, ο πατέρας και η μάνα μάχονται για την πτώση του άλλου με αφορμή το κοινό τους δημιούργημα, το παιδί. Για τον Στρίντμπεργκ, η σύγκρουση μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι άλλη από την πανάρχαια αντιπαλότητα ανάμεσα στη λογική του άντρα και το ένστικτο της γυναίκας. Ο γάμος λοιπόν ως το θεσμοποιημένο σημείο τομής του ενστίκτου και της λογικής γίνεται το ιδανικό πεδίο για την ανατομία των αδιεξόδων της συμβίωσης.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Μαΐου.

*****
Περισσότερες παραστάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα:

Η Κάρεν Στόουν δεν μένει πια εδώ @ Studio Κυψέλης από 20/05

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία
:

Laughing Out Loud @ Olvio ως 14/05
Τα ραδίκια ανάποδα @ Αθηναΐς ως 14/05

Camp Europe @ Χυτήριο ως 15/05
Ο Αδαής και ο Παράφρων @ Πορεία ως 15/05
Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο @ Θέατρο Φούρνος ως 15/05
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε @ Studio Κυψέλης ως 15/05
Chakras @ Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού ως 15/05
Σαλώμη @ Από Μηχανής Θέατρο ως 15/05

Δούλες @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ως 16/05

Μάνα Εκάβη @ Θέατρο Αλκμήνη ως 17/05

Είμαι θάλασσα χρόνων, ένα άσμα για το χάσμα γενεών @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ως 18/05

Το αμάρτημα της μητρός μου @ Vault ως 19/05
Μέχρι πριν μια μέρα @ Εκστάν ως 19/05
Το μινόρε της Αμερικής @ Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις ως 19/05
2048 @ Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού ως 19/05
Θραύσματα από τον Κάφκα @ Άττις-Νέος Χώρος ως 19/05

Μικρά τίποτα...μεγάλα κάτι @ Θέατρο της Ημέρας ως 20/05
Άγριος Σπόρος @ Επί Κολωνώ ως 20/05
Αναζητώντας τον Αττίκ @ Παλλάς ως 20/05
Ο αμπιγιέρ @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ως 20/05
Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στην νύχτα @ Θέατρο Εξαρχείων ως 20/05

Μαμά, κι εγώ δεν σ' αγαπώ @ Επί Κολωνώ ως 20/05
Lolita Reversed @ Tempus Verum-Εν Αθήναις ως 20/05
Οι διαβολογυναίκες @ Τζένη Καρέζη ως 20/05
Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ως 20/05
Λαλαλώ και Ρεπετέ @ Θέατρο της Ημέρας ως 20/05

Ο Γλάρος @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ως 20/05
Πέτρες στις τσέπες του @ Θέατρο Κιβωτός ως 20/05
Red speedo @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως 20/05
Φαίδρα @ Θέατρο Σημείο ως 20/05

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα