λανθιμος-βενετια-2018

Ο Γιώργος Λάνθιμος στο δρόμο για τα Όσκαρ

Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Βενετίας;
Διαβάστηκε φορες
Η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η ταινία The Favourite έλαβε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρός Λέων), ενώ η πρωταγωνίστρια Olivia Colman απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Κύπελλο Βόλτι). Είναι γνωστό ότι από το Φεστιβάλ Βανετίας δίνεται η αίσθηση για τα Όσκαρ που θα ακολουθήσουν...

Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι βραβευμένες με Όσκαρ Emma Stone και Rachel Weisz. Το σενάριο υπογράφουν οι Deborah Davis και Tony McNamara.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μεξικανός σκηνοθέτης Guillermo del Toro, βράβευσε με τον Χρυσό Λέοντα τον συμπατριώτη του Alfonso Cuaron για την ταινία Roma. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Αργυρός Λέων) απονεμήθηκε στον Jacques Audiard για την ταινία The Sisters Brothers.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει αποσπάσει βραβεία σε όλα τα φεστιβάλ κινηματογράφου που κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες του. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας έχει βραβευθεί και το 2011, για την ταινία Άλπεις (Βραβείο Σεναρίου).

Όλα τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας:
Χρυσός Λέων: Roma - Alfonso Cuaron
Αργυρός Λέων - Βραβείο της Επιτροπής: The Favourite - Γιώργος Λάνθιμος
Αργυρός Λέων - Βραβείο Σκηνοθεσίας: Jacques Audiard - The Sisters Brothers
Κύπελλο Βόλτι - Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Olivia Colman - The Favourite
Κύπελλο Βόλτι - Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Willem Dafoe - At Eternity’s Gate
Βραβείο Σεναρίου: Joel & Ethan Coen - The Ballad of Buster Scruggs
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: The Nightingale, Jennifer Kent
Καλύτερου Νέου Ηθοποιού: Baykali Ganambarr, The Nightingale

Η ταινία

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Αν (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται στον θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Αν και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) φτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της…

 
H ταινία με τον ελληνικό τίτλο «Η Ευνοούμενη» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Ιανουαρίου 2019 από την ODEON.

Διαβάστε ακόμα