Concerts18_Cover

Ανασκόπηση 2018: Οι σημαντικότερες συναυλίες ξένης μουσικής

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές μουσικές βραδιές του 2018; Ποιες ξεχωρίζουν και για ποιο λόγο;
Διαβάστηκε φορες
Το 2018 ήταν μία χρονιά με πολλές συναυλίες. Είδαμε αρκετούς συναυλιακούς χώρους να γεμίζουν, με την συναυλιακή μας καθημερινότητα να αποκτά μεγάλη ποικιλία. Όλα δείχνουν πως το 2019 θα είναι μία ακόμα πιο γεμάτη χρονιά. Ποιες όμως ήταν οι πιο σημαντικές μουσικές βραδιές του 2018; Ποιες ξεχωρίζουν και για ποιο λόγο;

Για εμάς εδώ στο mixgrill τις δύο πρώτες θέσεις στη δεκάδα κέρδισαν οι Iron Maiden με την ιστορική τους συναυλία στο Rockwave Festival αλλά και οι God Speed You! Black Emperor με ένα καθαρτικό live στο Gazi Music Hall. Οι δέκα πιο σημαντικές στιγμές του 2018 λοιπόν διαμορφώνονται ως εξής:

Rockwave Festival 2018: Iron Maiden

Iron Maiden @ Rockwave Festival, Terra Vibe, Μαλακάσα  20.07.2018
'Mία από τις πιο ιστορικές συναυλίες που έχουμε ζήσει αλλά και η καλύτερη εμφάνιση των Maiden στη χώρα μας'

Με τους τρεις κιθαρίστες της στη σκηνή, η θρυλική μπάντα του Steve Harris ήρθε στο Terra Vibe στη Μαλακάσα για μια best of περιοδεία που πολύ ταιριαστά λέγεται 'Legacy Of The Beast'. Περισσότεροι από 36 χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στο Rockwave Festival στις 20 Ιουλίου για να παρακολουθήσει τους Iron Maiden. Ακόμα και κόσμος που δεν είχε τριβή με τη heavy metal μουσική, ήθελε να τους δει «για την ιστορία». 

Ζήσαμε λοιπόν μία από τις πολυπληθέστερες metal συναυλίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Με τους Iron Maiden αλλά και τους φανατικούς όλων των ηλικιών να έχουν πάρει σχεδόν στη κυριολεξία φωτιά (με καπνογόνα αλλά και οπαδικές αντιδράσεις που θύμιζαν άλλες εποχές), ήταν μία από τις πιο ιστορικές συναυλίες που έχουμε ζήσει αλλά και η καλύτερη εμφάνιση των Maiden στη χώρα μας. Αν και η διοργάνωση μας απογοήτευσε, οι ελπίδες ότι κάποια στιγμή μπορεί να σεβαστούν περισσότερο τον καταναλωτή δε θα χαθούν.

[Καράμπαλης Ξενοφών]

GYBE

God Speed You! Black Emperor @ Gazi Music Hall, Αθήνα  29.04.2018
'Στη συγκεκριμένη συναυλία, αλλά και στην δισκογραφία τους γενικότερα, άκουσα μερικές από τις πιο ισχυρές, όμορφες, τραγικές, καταστροφικές, ανθρώπινες, πλούσιες, φιλόδοξες, υπνωτικές και εμπνευσμένες μουσικές που έχω ακούσει ποτέ μου'

Θα ξεκινήσω από την αντίδραση που είχα –και είχε και ο περισσότερος κόσμος δίπλα μου- αμέσως μετά το πέρας της συναυλίας. Τι λαϊβάρα ήταν αυτή Θεέ μου!
Στη συγκεκριμένη συναυλία, αλλά και στην δισκογραφία τους γενικότερα, άκουσα μερικές από τις πιο ισχυρές, όμορφες, τραγικές, καταστροφικές, ανθρώπινες, πλούσιες, φιλόδοξες, υπνωτικές και εμπνευσμένες μουσικές που έχω ακούσει ποτέ μου και οποιαδήποτε μουσική ταμπέλα θα ήταν φτωχή για να περιγράψει την μουσική τους.

Η τέχνη των GY!BE είχε πάντα (και) πολιτικό χαρακτήρα και το κολάζ των post apocalyptic ήχων τους μπορεί εύκολα να ανακατέψει την ψυχή σου και να σου δημιουργήσει υπαρξιακές αναζητήσεις, ενώ παράλληλα ο τρόπος που μεταδίδουν τους προβληματισμούς τους και επικοινωνούν την ιδεολογία τους είναι μερικά από τα πράγματα που τους καθιστά μοναδικούς.

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο Gazi Music Hall ήταν μάρτυρες μιας από τις καλύτερες συναυλίες των τελευταίων ετών στην χώρα.

[Σταύρος Κασιμάτης]
nick-cave-ejekt-2018
Nick Cave & The Bad Seeds @ Ejekt Festival, Πλατεία Νερού, Αθήνα  23.06.2018
'Μόνο με θρησκευτική τελετή μπορεί να συγκριθεί η ενέργεια στη  συναυλία του Cave στο Ejekt'

Τι να πει κανείς για τους Bad Seeds, από που να ξεκινήσει. Μόνο με θρησκευτική τελετή μπορεί να συγκριθεί η ενέργεια στη συναυλία του Cave στο Ejekt Festival. Το κοινό, σαν το πιστό ποίμνιο προσηλωμένο στα λόγια και τις κινήσεις του «ιερέα» Nick Cave, δεν έπαιρνε το βλέμμα του από πάνω του και ανταποκρινόταν σε κάθε νεύμα του για συμμετοχή. Πως να μην το κάνει άλλωστε όταν ο ίδιος ερμηνεύει σαν να έχει κυριευτεί από κάποιο ιερό πνεύμα; Θεατρικός όπως πάντα, ώριμος όσο ποτέ, ο Cave μοιάζει να έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να εξυπηρετεί πλέον κάποια αόρατη δύναμη της τέχνης. Τελικά η βροχή ήρθε σαν κάθαρση πριν την τελετή... 

[Ελένη Πεφάνη]

New_Model_Army

New Model Army @ Street Mode Festival, Θεσσαλονίκη 30.08.2018
'Οι New Model Army επισκίασαν τις εμφανίσεις διεθνών ονομάτων για τη χρονιά που πέρασε στη μικρή μας πόλη'

Πέρα από τα προσωπικά και υποκειμενικά κριτήρια που δεν σας απασχολούν και πολύ, υπάρχουν ένας-δυο λόγοι που η εμφάνισή των New Model Army στο 10o Street Mode Fest στη Θεσσαλονίκη αξίζει ιδιαίτερη μνεία.

Αρχικά, πρόκειται για ένα συγκρότημα αγαπητό που επιστρέφει για πολλοστή φορά. Η εμφάνισή τους στο κατάμεστο και καυτό καλοκαιρινό Principal λειτούργησε, θαρρώ, ως «επανασύνδεση» του κοινού της πόλης με το συγκρότημα, καθώς είχε προηγηθεί μια όχι και τόσο επιτυχημένη εμφάνιση του Justin Sullivan στο Rover πριν 3-4 χρόνια. Ο τυπάς αυτός, που ετοιμάζεται να γιορτάσει σαράντα χρόνια με το συγκρότημά του, είναι σε δαιμονισμένη φόρμα τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό (μη-βρετανικό δηλαδή) έδαφος όπου η «πληγή» του Brexit βάζει φωτιά στο καύσιμο του. 

Τέλος, το ίδιο το συγκρότημα και η κατάσταση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, με τις πιο πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση να έχουν δέσει όμορφα, οδηγεί σε μια από τις πιο παραγωγικές και ενδιαφέρουσες περιόδους της μακρόχρονης πορείας του. Με βάση όλα αυτά και τα όσα ακούστηκαν στη σύντομη εμφάνισή τους οι New Model Army επισκίασαν τις εμφανίσεις διεθνών ονομάτων για τη χρονιά που πέρασε στη μικρή μας πόλη.

[Δημήτρης Όρλης]

Kraftwerk @ Tae Kwon Do: Ήμουν κι εγώ εκεί

Kraftwerk @ Taekwondo Arena, Αθήνα 03.03.2018

'Μια εμφάνιση των Kraftwerk, που με όποιον τρόπο κι αν την κρίνεις, αντικειμενικά ή υποκειμενικά, πρόκειται για μοναδική εμπειρία'

Η επιστροφή των Kraftwerk στην Ελλάδα δεν ήταν μία ακόμα συναυλία. Βλέπετε μια εμφάνιση των Kraftwerk, που με όποιον τρόπο κι αν την κρίνεις, αντικειμενικά ή υποκειμενικά, πρόκειται για μοναδική εμπειρία. 

Αν την κρίνεις αντικειμενικά, η έκφραση «ήμουν κι εγώ εκεί», παίρνει σάρκα κι οστά, γιατί άξιζε να «ήσουν κι εσύ εκεί». Μπορεί να μη σου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, ή να βαριέσαι τις συναυλίες χωρίς ιδρώτα και ενέργεια στη σκηνή, μπορεί να μην έχεις «ακούσει» πολύ Kraftwerk στη ζωή σου. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί οι Kraftwerk, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη μουσική που ακούμε, την εξέλιξη της και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική ως μορφή τέχνης. 

Σε ένα sold out γήπεδο Taekwondo και με το 3D show τους οι Kraftwerk προκάλεσαν συγκίνηση και δέος. Μπορεί όχι σε όλη τη διάρκεια του 2-ωρου σετ, αλλά σε πολλά σημεία της εμφάνισης. Ίσως να είναι η τελευταία φορά που τους βλέπουμε, εκτός τελικά αν δεν είναι άνθρωποι κι είναι ρομπότ. Δε μένει παρά να τους ευχαριστήσουμε.

[Δημήτρης Καμπούρης]

Richard_Ashcroft_Release

Richard Ashcroft @ Release Festival, Πλατεία Νερού, Αθήνα  31.05.2018

'O Richard Ashcroft ξεχώρισε μέσα από το συναυλιακό μας καλοκαίρι'

Στο Release Festival ο Richard Ashcroft κουβαλούσε μαζί του μια απίστευτη ενέργεια. Ήταν από την εποχή της Britpop και των 90s, μίας εποχής που τείνει πια να χαρακτηριστεί  ρετρό. Όταν βγήκε στη σκηνή δεν υπήρχε γυρισμός , είχε ήδη ανοίξει το χρονοντούλαπο και μας μετέφερε στα δικά του λημέρια, εκεί που έτρεχαν πάνω στην σκηνή σαν τρελοί, έβαζαν το μικρόφωνο στην καρδιά, ενώ παράλληλα τραγουδούσαν και έπαιζαν κιθάρα με τα γυαλιά, καταλλήγοντας γονατιστοί ή ξαπλωμένοι στην σκηνή. Στα 47 του χρόνια ο Ashcroft έδωσε ένα show που θα θυμόμαστε για καιρό. Ικανοποίησε και τους πιο απαιτητικούς, ενώ ξεχώρισε στο συναυλιακό μας καλοκαίρι ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά.

[Παναγιώτα Κλεάνθους & Σταύρος Κασιμάτης]


Rockwave Festival 2018: Judas Priest, Saxon, Sabaton

Judas Priest & Saxon @ Rockwave Festival, Terra Vibe, Μαλακάσα  19.07.2018
‘Η Πέμπτη 19 Ιουλίου ήταν από τις όμορφες βραδιές που συνειδητοποιείς πως όντως το metal είναι παρεΐστικη υπόθεση’

Οι Saxon αποτέλεσαν την έκπληξη της δεύτερης μέρας του Rockwave Festival. Ήταν ένα από τα καλύτερα opening act του festival γενικότερα. Βέβαια ο όρος opening act τους αδικεί, καθώς εκτός του ότι αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην heavy metal σκηνή, ουσιαστικά στάθηκαν σα co-headliners μαζί με τους Judas Priest. Αλληλεπίδρασαν με το κοινό και πείραξαν το setlist για να ικανοποιήσει τις ορέξεις μας. Πραγματικά η εμφάνιση τους έδωσε πολλά χαμόγελα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια πολύ καλή heavy metal βραδιά.

Οι Judas Priest δεν έχουν πια τους θρυλικούς κιθαρίστες τους στην παρέα τους. Όμως κρατάνε την κληρονομιά τους ζωντανή, με έναν Rod Halford προσηλωμένο και αποφασισμένο να δώσει ότι έχει μέχρι το τέλος. Και όπως μας απέδειξαν το τέλος αργεί ακόμα, αφού η μπάντα αποδίδει σε πολύ υψηλά επίπεδα δισκογραφικά αλλά και πάνω στο σανίδι.

O κόσμος που επισκέφτηκε το Terra Vibe στις 19 Ιουλίου του 2018 ήταν συνειδητοποιημένοι οπαδοί του κλασσικού metal που όλοι ήξεραν γιατί είναι εκεί. Ήταν από τις όμορφες βραδιές που συνειδητοποιείς πως όντως το metal είναι παρεΐστικη υπόθεση.

[Σταύρος Κασιμάτης & Καράμπαλης Ξενοφών]

ty_06

Ty Segall @ Gagarin205, Αθήνα  16.06.2018
'Η συναυλία του Ty ήταν ένα πηγαίο ξέσπασμα που απόλαυσαν και η μπάντα αλλά και οι παρευρισκόμενοι'

Μέχρι το κλείσιμο της κουρτίνας με το "She" (σε συλλεκτικό extended version) η συναυλία του Ty Segall ήταν ένα συναυλιακό όργιο με συνεχές crowdsurfing και ανεβασμένη αδρεναλίνη.  Η συναυλία μπορεί να περιγραφεί με τρεις πολύ διαφορετικές φράσεις από τρεις πολύ καλούς φίλους που βρέθηκαν στο χώρο: "Ο Ty Segall επένδυσε πολύ στο θόρυβο χάνοντας ένα κομμάτι από τη μουσικότητα του", "Γίναμε πουρές, ο Ty έδωσε πόνο" και βέβαια "Ακόμα και ο Ty κάνει λάθη στη κιθάρα".

Αναγνωρίζουμε την αλήθεια σε όλες αυτές τις απόψεις και στέκεται κάπου στη μέση. Μπορεί σε στιγμές η συναυλία του Ty να θύμιζε εφηβική φαντασίωση, όμως ήταν ένα πηγαίο ξέσπασμα που απόλαυσαν και η μπάντα αλλά και οι παρευρισκόμενοι.

[Καράμπαλης Ξενοφών]

Dirtmusic

Dirtmusic @ Temple, Αθήνα 09.11.2018
'Πολυπολιτισμική ανταλλαγή μουσικής κουλτούρας, με αυτοσχεδιασμούς και ψυχεδέλεια'

Οι Dirtmusic είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησαν ο Chris Eckman (Walkabouts), ο Hugo Race (Bad Seeds) και ο Chris Bokaw. Ενώ η αρχική σύλληψη ήθελε το συγκρότημα σαν ακουστικό blues σχήμα, μετά από την επίσκεψη τους στο Μάλι και τη συνεργασία τους με τους Tamikrest, o Bokaw έφυγε και στη μπάντα μπήκε ο Murate Ertel (Baba Zula). 

Με τον καινούριο δίσκο τους "Bu Bir Ruya" οι Dirtmusic έπαιξαν σε ένα γεμάτο Temple, σε μία πολυσυλλεκτική συναυλιακή βραδιά με αυτοσχεδιασμούς και ψυχεδέλεια. Η συμβατικότητα των Eckman και Race έδενε με τον απρόβλεπτο Ertel, προσδίδοντας μία πολιτισμική αντίθεση στα κομμάτια τους, που είναι και η ουσία των Dirtmusic. Η συναυλία τους έδειξε πως η ανταλλαγή μουσικής κουλτούρας αγκαλιάζεται από τον κόσμο όταν είναι πηγαία και όχι επιτηδευμένη.

[Καράμπαλης Ξενοφών]

Rockwave Festival 2018: Arctic Monkeys, Alt-J, Miles Kane, Get Well Soon

Arctic Monkeys @ Rockwave Festival, Terra Vibe, Μαλακάσα  06.07.2018
΄Η συναυλία των Arctic Monkeys δεν είχε το «κερασάκι» στην τούρτα, όμως βρίσκεται στις σημαντικές συναυλίες τις χρονιάς λόγω του εμπορικού βάρους της μπάντας'

Η πρώτη εμφάνιση των Arctic Monkeys στην Ελλάδα περνάει στην ιστορία λοιπόν και δεν σας κρύβω ότι όταν γυρνάω το χρόνο πίσω και θυμάμαι τις δύσκολες ανταποκρίσεις του πρώην συντάκτη μας, Μιχάλη Λαμπρινού από το Glastonbury, στις οποίες μου έλεγε πόσο δυνατή ήταν η συναυλία των «αρκτικών μαϊμούδων» μπροστά σε πάνω από 100.000 ανθρώπους, τότε μονολογούσα ότι η πιθανότητα να έρθει αυτή η μπάντα στα μέρη μας ήταν πολύ μικρή... Κι όμως. Μπράβο στην Didi Music για αυτό!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τους αγαπώ πολύ, δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις συναυλίες της ζωής μου. Οι Arctic Monkeys δικαίωσαν όσους τους θεωρούν μια από τις καλύτερες - συναυλιακά - μπάντες του πλανήτη σήμερα. Ήταν πολύ καλοί και δεν είχαν κάποιο ψεγάδι να τους προσάψεις, αλλά παράλληλα δεν είχαν κι αυτό το κάτι παραπάνω, που έχουν καλλιτέχνες, όπως ο Nick Cave, ο οποίος βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες - μουσικά - περιόδους της ζωής του. Δεν είχαν το «κερασάκι» στην τούρτα, που έχει ανάγκη ένας φανατικός μουσικόφιλος. Παρόλαυτά βρίσκεται στις πιο σημαντικές συναυλίες της χρονιάς καθώς το εμπορικό βάρος του συγκροτήματος είναι μεγάλο.     

[Γιώργος Μπαλιώτης]

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
4,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα