25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας

10 λόγοι που δεν πρέπει να χάσεις τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Η αναμονή έφτασε στο τέλος της! Ξεφυλλίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε σε ποια ταινία θα πρωτοπάμε.
Διαβάστηκε φορες
Η αναμονή έφτασε στο τέλος της! Ξεφυλλίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε σε ποια ταινία θα πρωτοπάμε! Γιατί, λοιπόν, δεν πρέπει να χάσετε το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας; Ας δούμε 10 λόγους που το αποδεικνύουν και ακόμα περισσότερους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες!1. Η ταινία έναρξης με τον Χρυσό Φοίνικα 

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, είναι ο μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα των φετινών Καννών και αναμένεται να διεκδικήσει αρκετές οσκαρικές υποψηφιότητες. Πρόκειται για την ταινία "Parasite" του Bong Joon-ho, με μεγάλες ανατροπές έως και τα τελευταία λεπτά της ταινίας, που ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε από τους κριτικούς να μην αποκαλύψουν. Η λεπτομέρεια αυτή μας έχει εξάψει ήδη την φαντασία!

2. Ο Fatih Akin στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής θα είναι παρών με την ταινία του "The Golden Glove". Μαζί του θα βρίσκεται και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Jonas Dassler. Μερικές από τις πολυάριθμες επιτυχίες του Akin είναι οι ταινίες "Soul Kitchen" και "In the Fade". Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και έναν από τους προσωπικούς μας αγαπημένους!

3. Μια μικρή γεύση από Γιώργο Λάνθιμο

Η καινούργια ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου "Nimic" θα προηγηθεί της κύριας προβολής "The Cremator" του Juraj Herz. Η ταινία αυτή έρχεται από την γερμανοκρατούμενη Τσεχία του 1969 και αποτελεί μία από τις βασικές επιρροές του Γιώργου Λάνθιμου για την δημιουργία του "The Favourite". Μία όμορφη ευκαιρία να ανακαλύψει ο θεατής τον τρόπο σκέψης και την οπτική ενός σκηνοθέτη μέσα από τις επιρροές του, αλλά και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον τσέχικο κινηματογράφο.

Nimic

4. Η γυναικεία φωνή στο σινεμά

Οι γυναίκες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και φωνάζουν δυνατά ότι ήρθαν για να μείνουν. Οι μισές περίπου ταινίες που θα προβληθούν στο επετειακό Φεστιβάλ, είτε αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες είτε/και είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες δημιουργούς. Έφτασε, λοιπόν επιτέλους η στιγμή να ανακαλύψουμε το σινεμά μέσα από την γυναικεία οπτική και να γνωρίσουμε περισσότερες γυναίκες του χώρου. Υπάρχει μεγάλη ομορφιά όταν αφηγούνται γυναίκες ιστορίες για γυναίκες και δηλώνουν με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την υποστήριξη τους η μία για την άλλη.

5. Οι υποψηφιότητες για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Φέτος με έναν αριθμό ρεκόρ των 311 υποψηφιοτήτων, οι 47 καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους επιλέχθηκαν και είναι έτοιμες να τις παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη. Η ευκαιρία που δίνεται στους νέους καλλιτέχνες δίνει και σε εμάς την δυνατότητα να προσθέσουμε στις αγαπημένες μας ταινίες έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη. Και φυσικά περιμένουμε με αγωνία την απονομή των αντίστοιχων βραβείων!

6. Μια ταινία για τα παιδιά που έχασαν την πατρίδα τους

Σε συνεργασία με την ΜΕΤΑδραση θα προβληθεί η ταινία "Fantasia" του Walt Disney με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά προσφύγων, παιδιά όλου το κόσμου. Μέσα στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν αυτά τα παιδιά, ήρθε η στιγμή να γυρίσουν πίσω στην παιδική τους αθωότητα.

7. Μια ταινία φτιαγμένη από κρατούμενους του Κορυδαλλού

Οι ταινίες «Το Χριστινάκι» και «Ο Θανατοποινίτης» είναι δύο ταινίες μικρού μήκους γυρισμένες από κρατούμενους του Κορυδαλλού μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος του Αντώνη Κόκκινου. Μία σημαντική υπενθύμιση, ότι η επανένταξη των κρατουμένων καθώς και ότι η τήρηση των δικαιωμάτων τους είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας.

Ο θανατοποινίτης
Ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Γιάννης Στάνκογλου στην ταινία «Ο Θανατοποινίτης»

8. Ο Κώστας Γαβράς στην τελετή λήξης του φεστιβάλ

Μετά από το μεγάλο σάλο που προκάλεσε η νέα του ταινία «Ενήλικοι στην Αίθουσα» πριν καν προβληθεί, ήρθε και η στιγμή να την δούμε! Εκεί θα βρίσκεται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με συντελεστές της ταινίας για μια συνέντευξη τύπου. Περιμένουμε να μάθουμε αν και μετά την προβολή της θα δημιουργήσει τόσο έντονες αντιδράσεις!

9. Προσβασιμότητα για όλους

Οι περισσότεροι συνεργαζόμενοι κινηματογράφοι διαθέτουν πρόσβαση για άτομα με αναπηρία, κατάλληλους χώρους υγιεινής και χώρους στάθμευσης, που εμφανίζονται με το κατάλληλο σήμα στο αναλυτικό πρόγραμμα. Επίσης στις απονομές των βραβείων καθώς και στην τελετή λήξης θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  

10. Ελεύθερη είσοδος

Αρκετές από τις προβολές, όπως αναγράφεται και στο αναλυτικό πρόγραμμα έχουν ελεύθερη είσοδο. Ωστόσο, για αυτές που δεν έχουν, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί δωρεάν εισιτήρια για ανέργους αλλά και ειδικά πακέτα προσφορών με 5, 10 και 20 προβολές. 

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα! Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα