waterboys_pan_cover

Mike Scott (Waterboys): «Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία»

Όλη η αλήθεια για τη θρυλική συνάντηση με τον Θεό Πάνα, λίγο πριν την εμφάνιση των οι Waterboys στο Piraeus Academy την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη στη χώρα μας.
Διαβάστηκε φορες
Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία

Η πρώτη συνάντηση

Ήταν ένα απόγευμα του 1984 όταν ο Mike Scott, τραγουδιστής και  ιθύνων νους των Waterboys, καθόταν στο "The World's End" στο Εδιμβούργο. Είχε πιει μερικές μπύρες και ετοιμαζόταν να τζαμάρει με μερικούς φίλους, όταν ξαφνικά μπήκε μέσα ένας περίεργος τύπος με ψηλό καπέλο, κοστούμι και πλακουτσωτά παπούτσια με τρίχες. Εκεί ήταν και ο Anthony Thistlethwaite (που συμμετείχε στους Waterboys έως το 1991), ο οποίος ψιθύρισε στον Scott «Ρε συ, αυτός φοράει παπούτσια ή έχει πόδια τράγου;». Αμέσως πονηρεύτηκε ο Mike ότι κάτι δε πάει καλά. Όμως, καμία περίεργη καρναβαλική φιγούρα δεν θα αλλοίωνε τη βραδιά του. Άρχισε λοιπόν να παίζει κιθάρα.

Ο περίεργος ξένος, όμως, άρχισε να πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Ενώ η κομπανία τραγουδούσε το "All The Things That She Gave Me" - σε ακουστική μεθυσμένη έκδοση - ήρθε και του ψιθύρισε στα ελληνικά: «Mike ψάξε για τον Πάνα». Μη γνωρίζοντας λέξη ελληνικά, ο Scott όχι απλά δεν κατάλαβε τι έλεγε ο ξένος, αλλά φυσικά τρόμαξε κιόλας. Η περίεργη φιγούρα αμέσως εξαφανίστηκε, αφήνοντας στον Mike Scott την ηχώ των λέξεων του.

Θυμόταν χαρακτηριστικά τη λέξη «Πάνας» και άρχισε να ψάχνει. Ρωτούσε λόγιους, έψαχνε εγκυκλοπαίδειες, άνοιξε το βιβλίο Ιστορίας της Τετάρτης Δημοτικού και τελικά κατάλαβε. Αυτός που είχε έρθει να τον βρει δεν ήταν άλλος από τον αρχαίο θεό Πάνα. Δράττοντας την ευκαιρία που του έδωσε η μούσα του, αμέσως στρώθηκε στη δουλειά και ξεκίνησε την εσωτερική αναζήτηση.  Τι εννοούσε ο Πάνας και πού κρυβόταν; Αυτό ήταν το έναυσμα για τους στίχους του "The Pan Within" που ηχογράφησε για το "This Is The Sea", τον δίσκο των Waterboys που κυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρόνια και έκανε μεγάλη επιτυχία.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Mike Scott, καθοδηγούμενος από τις μουσικές του ανησυχίες, άπλωσε τα πλοκάμια του στην ιρλανδική μουσική, με το "Fisherman's Blues¨ (1988), μια πολύ διαφορετική έκδοση της μπάντας από το 'The Big Music', όπως χαρακτηρίζεται ο πομπώδης ήχος τον πρώτων δίσκων των Waterboys. Το ίδιο έγινε και στον επόμενο δίσκο, "Room To Roam" (1990) που συνέχισε την folk/rock παράδοση που του είχε δώσει έμπνευση.

Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία

Ο καφές στην Αρκαδία

Όσο και να εξελισσόταν μουσικά ο Mike Scott, κι ας είχε μπει στη μπάντα ο βιολονίστας Steve Wickam, δεν μπορούσε να βγάλει απ το μυαλό του τη συνάντηση με τον Θεό Πάνα. Αποφάσισε, λοιπόν, να επισκεφθεί την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αρκαδία, αναζητώντας μίαν απάντηση στην απρόσμενη συνάντηση με τον θεό του έρωτα, της φύσης, της έκστασης και  του πανηγυριού. Στην Αρκαδία ήταν το πατρικό του Πάνα, αλλά φυσικά δε μπορείς εύκολα να το βρεις.

Τότε έγινε κάτι που δεν περίμενε ο Scott ούτε στα πιο τρελά όνειρα του. Ενώ καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού που νοίκιασε, πίνοντας τον απογευματινό καφέ με το κορίτσι του, είδε από μακριά μία περίεργη φιγούρα με ουρά να πλησιάζει. Η ουρά δεν ήταν μεγάλη, μη φανταστείτε, όμως παρόλο που φόραγε ένα ύποπτο σμόκιν, τα πόδια του ήταν ακριβώς σαν αυτά που είχε δει πριν από μία δεκαετία στη Σκωτία. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, ο Mike άρπαξε την κιθάρα του και άρχισε να παίζει την μελωδία του "The Pan Within". Ο Πάνας πλησίασε και αν και πάλι μιλούσε Ελληνικά μπόρεσε και συνεννοήθηκε με τον Mike Scott ώστε να ανέβει στο μπαλκόνι για μία γερή κούπα ελληνικού καφέ.

Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία

Δεν του έκρυψε τίποτα. Του είπε για τη μάχη των Τιτάνων που βοήθησε τον Δία να νικήσει, βγάζοντας κραυγές που τρόμαζαν και το πιο ψηλό κτήνος αλλά και για τα άγρια φλέρτ με τις νύμφες τις οποίες προσπαθούσε πια να ξεχάσει. Όπως καταλαβαίνετε ο διάλογος γινόταν με ζωγραφιές, αφού οι συμμετέχοντες μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Ο Mike του είπε πως είναι σε τέλμα με τους Waterboys και δεν ξέρει πώς να συνεχίσει. Ο Πάνας του έδωσε συμβουλές οι οποίες δεν είναι γνωστές, όμως τον οδήγησαν σε δύο solo δίσκους το "Bring Em All In" και το "Still Burning", πριν την επιστροφή των Waterboys το 2000 με το "A Rock In A Weary Land", με πιο μοντέρνο rock ήχο.

Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως ο Πάνας εκμυστηρεύτηκε στον Mike πως όλοι έχουν λίγο «Πάνα» μέσα τους: όταν ξεφεύγουν απ' τη διασκέδαση, όταν γελάνε σαν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όταν ερωτεύονται τρελά. Αυτό το συναίσθημα ο Mike Scott κατάφερε να το εισάγει στη μουσική των Waterboys.

Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία

Οι Waterboys του σήμερα και η επιστροφή στην Ελλάδα

Αν δε μας πιστεύετε για το τι πραγματικά έγινε εκείνη τη μέρα στο μπαλκόνι, απλά ακούστε το "Return Of Pan" που βρίσκεται στο "Dream Harder" (1993), το οποίο φυσικά περιγράφει την δεύτερη και - μέχρι τώρα - τελευταία συνάντηση του Scott με τον Πάνα. Λέει ξεκάθαρα στους στίχους, κόντρα σε αυτά που υποστήριζε ο Πλούταρχος, "The Great God Pan Is Alive!".

Η μπάντα έχει περάσει από πολλές αλλαγές από τότε και τώρα πια έχει μπει στους Waterboys και ο Brother Paul, ένας πληκτράς που θυμίζει μετενσάρκωση του Tasmanian Devil και είναι αποφασισμένος να παίξει keyboards ακόμα και με πληγές στα χέρια. Φέτος κυκλοφόρησαν το "Out Of All This Blue" που πρόκειται για ένα διαφορετικό δίσκο με στοιχεία disco, funk ακόμα και rap.

Έχω πιει ελληνικό καφέ με τον Πάνα στην Αρκαδία

Πιο παλιά ο Mike Scott είχε δηλώσει τη δυσαρέσκεια του με το λήμμα του Wikipedia που είχε το όνομα του τον περιέγραφε «ιδιοφυΐα ή τρελό». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολλές φορές κάποιος τείνει να απλοποιεί συμπεριφορές που δεν κατανοεί. Ο Mike Scott ακολουθεί την έμπνευσή του, όπου αυτή τον πάει. Δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, ούτε προσπαθεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των φανατικών. Έτσι κατάφερε να χτίσει έναν μουσικό κόσμο με ευφάνταστη ποικιλία, που δεν σταματάει να ξαφνιάζει.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως ο Πάνας ήταν από την αρχή η κινητήριος δύναμη πίσω από τον Mike Scott και τους διονυσιακούς Waterboys, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα live συγκροτήματα της εποχής μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Waterboys θα εμφανιστούν στο Piraeus Academy στο Γκάζι την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε αν o Mike Scott θα πάει στην Αρκαδία για να συναντήσει τον παλιό του φίλο. Όμως εσείς σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε το live των Waterboys στην Αθήνα.Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα