Parasite cover

Όλα τα βραβεία στο "Parasite"

Ας ελπίσουμε η υπέροχη ταινία του Νοτιοκορεάτη Bong Joon Ho να μας δώσει μια ώθηση ώστε να ξεφύγουμε λίγο από το μονοπώλιο του Hollywood.
Διαβάστηκε φορες
Το "Parasite" (ελληνικός τίτλος: «Παράσιτα», πρωτότυπος τίτλος: "Gisaengchung") αποτελεί την έβδομη ταινία του Bong Joon Ho, η οποία μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου έχει λάβει ήδη αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πέραν αυτών, ο Bong Joon Ho και το "Parasite" θα διεκδικήσουν ακόμα έξι βραβεία στην 92η απονομή των βραβείων Oscars, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου. 

Το "Parasite" αφηγείται την ιστορία μιας άπορης τετραμελούς οικογένειας, των Kim, που με ψέματα και μηχανορραφίες διεισδύει στη ζωή μας πλούσιας, επίσης, τετραμελούς οικογένειας, υπηρετώντας την από τέσσερα διαφορετικά πόστα. Ο πατέρας γίνεται σοφέρ, η μητέρα οικονόμος του σπιτιού, ο γιος καθηγητής αγγλικών για την κόρη της πλούσιας οικογένειας και η κόρη ειδική ψυχαναλύτρια για το μικρό πλουσιόπαιδο που αντιμετωπίζει διαταραχές λόγω μιας τραυματικής εμπειρίας. Την στιγμή που η ζωή των Kim φαίνεται πως έχει βελτιωθεί και πιστεύουν πως έχουν υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, εμφανίζεται η πρώην οικονόμος του σπιτιού, η οποία διώχθηκε έπειτα από δική τους πλεκτάνη, και τους αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Τότε, το τέλειο σχέδιό τους κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι Kim είναι πραγματικά έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να το αποτρέψουν. 

Parasite

Η σκηνοθεσία είναι αντικειμενικά για σεμινάριο. Ο Bong Joon Ho δίνει απίστευτη έμφαση στις λεπτομέρειες, τόσο στην παρουσίαση των χώρων στους οποίους κινούνται οι ηθοποιοί, όσο και στους ίδιους τους χαρακτήρες, χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο. Αυτό το καταφέρνει είτε με εξαιρετικά μονοπλάνα που ακολουθούν τους ηθοποιούς σε κάθε τους κίνηση, είτε με μοναδικές στατικές λήψεις. Σε αυτό βοηθά και η υπέροχη φωτογραφία του Kyung-pyo Hong, όσο και το αριστοτεχνικό μοντάζ που επιμελήθηκε ο Jinmo Yang. Μάλιστα, ο Bong Joon Ho περιλαμβάνει και ένα εξαιρετικό slow-motion, γεγονός που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν ένας τρανταχτός πλεονασμός. Άξιες αναφοράς είναι και οι βίαιες σκηνές, οι οποίες παρότι ωμές, δεν δημιουργούν αποστροφή, αλλά καθηλώνουν τον θεατή.

Η κεντρική ιστορία του "Parasite", η οποία ίσως είναι και το δυνατότερο στοιχείο του, ανήκει στον ίδιο τον Bong Joon Ho, ενώ το σενάριο φέρει επίσης την υπογραφή του Jin Won Han. Το "Parasite" είναι τόσο έξυπνα καλογραμμένο, που μετατρέπει με απόλυτη αρμονία ένα κωμικό-κοινωνικό δράμα σε μαύρη κωμωδία, και εν συνεχεία μια μαύρη κωμωδία ξανά σε κοινωνικό δράμα σαν να είναι ό,τι πιο φυσιολογικό υπάρχει στον κινηματογράφο. Χωρίς αυτό να αποτελεί πρωτοπορία, είναι ξεκάθαρο πόσο σωστά έγινε το στήσιμο της πλοκής, επιτρέποντας στο "Parasite" να κρατήσει τον χαρακτήρα του και να μην μετατραπεί σε μια κακή σάτιρα.

Parasite

Όλοι οι ηθοποιοί αποδίδουν τα μέγιστα και αποδεικνύονται αντάξιοι του οράματος του σκηνοθέτη. Ωστόσο, δύο ερμηνείες ξεχωρίζουν. Ο Kang-ho Song γίνεται ένα με τον κύριο Kim, τον λαϊκό άνθρωπο και πατέρα, που δεν αποτελεί και το πρότυπο οικογενειάρχη. Στο ξεκίνημα ο κύριος Kim αφήνει την εντύπωση πως είναι από τους καθημερινούς συνηθισμένους χαρακτήρες από άποψη ηθικής, όμως όσο η ώρα περνάει μετατρέπεται σε έναν σκληρό αμοραλιστή, που τελικά θα φτάσει στα άκρα. Από την άλλη, η Yeo-Jeong Jo δίνει ρεσιτάλ ως κυρία Park, ερμηνεύοντας με περίσσια ευκολία τον πιο κουτό και κωμικό χαρακτήρα της ταινίας, που είναι ταυτόχρονα απίστευτα αναίσθητος και σνομπ. Ιδιαίτερη πληροφορία για την κυρία Park είναι η καλά κρυμμένη θλίψη της, πολύ πιθανόν λόγω της θέσης που κατέχει μέσα στην ίδιας της την οικογένεια και η οποία γίνεται κατανοητή κυρίως από τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπό της. 

Το περίεργο και παράλληλα θετικό με το "Parasite" είναι πως κέρδισε πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που αναμενόταν. Συνήθως τέτοιου είδους ταινίες απευθύνονται σε συγκεκριμένη κατηγορία θεατών. Ας ελπίσουμε το "Parasite" να δώσει σε όλους μια ώθηση ώστε να ξεφύγουμε λίγο από το μονοπώλιο του Hollywood.

Με την αριστουργηματική του σκηνοθεσία και την μαγευτική ιστορία του ο Bong Joon Ho μας παρουσιάζει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες μεταξύ δύο οικογενειών, των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται εν μέσω συγκυριών. Το "Parasite" είναι μια υπέροχη ταινία με αναπάντεχο τέλος. Το λιγότερο που του αξίζει είναι και τα έξι χρυσά αγαλματίδια που θα διεκδικήσει στις 9 Φεβρουαρίου στην 92η Απονομή των Βραβείων Oscars, αν και ίσως θα έπρεπε να έχει λάβει και μερικές υποψηφιότητες για τις ερμηνείες των ηθοποιών του.Διαβάστε ακόμα


Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα