nick cave idiot prayer cover

Πόσο θα πληρώνατε για live streaming καλλιτεχνών;

Όλα έχουν τη τιμή τους. Ή μήπως όχι;
Διαβάστηκε φορες
Τώρα που live ψάχνουμε και live δε βρίσκουμε, το live streaming έχει γίνει αναγκαστική μόδα. Μία μόδα που ξεκίνησε με το #togertherathome, μία κίνηση καλλιτεχνών ώστε ο κόσμος να μένει σπίτι και να αποφευχθούν τα θύματα από κορονοϊό. Πολλοί από εμάς φοβούνται ότι αν παγιοποιηθεί, θα χαθεί η ομορφιά των ζωντανών εμφανίσεων. Όμως υπάρχουν πολλά θέματα που περιτριγυρίζουν τις διαδικτυακές «εξ αποστάσεως» συναυλίες, με πρώτο το χρηματικό αντίτιμο που πολλές φορές χρειάζεται να πληρώσεις.

Τα φτηνά, τα ακριβά και το φιλοδώρημα

texnopoli

Η Τεχνόπολη έχει ξεκινήσει τη νέα της υπηρεσία live streaming, από την πλατφόρμα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τις μουσικές βραδιές που έχουν ξεκινήσει (με τις απαραίτητες προδιαγραφές που επιβάλλει ο COVID-19) από το χώρο σας. Η χρέωση είναι μικρή, αν και όχι αμελητέα και φτάνει τα 3€. Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι το μέσο εισιτήριο κοστίζει 10€, πληρώνεις ένα 30% για να παρακολουθήσεις από τον υπολογιστή σου.

Οι διοργανώσεις στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι είναι από τις φτηνές λύσεις. Ο Nick Cave στη συναυλία του "Idiot Prayer" - που δεν ήταν καν ζωντανή - χρέωνε 16£ τους θεατές/οπαδούς που ήθελαν να τον δουν μόνο του να παίζει στο κέντρο του Alexandra Palace στο Λονδίνο. Και ναι, ήταν ένα ξεχωριστό project δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά και πολύ ακριβό, τόσο που απέτρεψε αρκετούς φανατικούς να υποστηρίξουν την ιδέα του.

nick cave idiot prayer far

Ο συγγραφέας-τραγουδιστής Mishka Shubaly πρόσφατα δήλωσε πως θα τον ενδιέφερε να κάνει ατομικές online συναυλίες, που οι οπαδοί θα μπορούν να φτιάχνουν το setlist, να τον ρωτάνε ό,τι θέλουν και τελικά να τζαμάρουν και μαζί. Το χρηματικό τίμημα θα είναι περίπου 100$ για μία ώρα. Δε ξέρω για εσάς, αλλά μου φαίνεται κάπως περίεργο να πληρώσω 100 δολάρια για μια ψηφιακή εμπειρία. Είναι σαν κάτι να λείπει από τη συγκεκριμένη διάδραση, όσο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του οπαδού κι αν είναι.

Από την πλευρά της, η κωμικός και κλασική τραγουδίστρια Sooz Kempner χρησιμοποιεί το Skype για live συναυλίες, για την ακρίβεια cabaret shows, στα οποία οι θεατές μπορούν να αφήσουν φιλοδώρημα στην καλλιτέχνιδα. Ειλικρινές αν και τελικά μπορεί να καταλήξει σε αρκετούς freeriders που να εκμεταλλευτούν την καλή πρόθεση του (οποιοδήποτε) καλλιτέχνη με αποτέλεσμα να μην επωφεληθεί οικονομικά ο ίδιος.

Το Live Streaming και η υποστήριξη στη μουσική κοινότητα

artist streaming

Σε γενικές γραμμές, δεν θα κάτσω να παρακολουθήσω ζωντανή συναυλία απ' τον υπολογιστή μου. Θεωρώ ότι είναι ένα ημίμετρο που είναι πρακτικά αδιάφορο. Θα προτιμήσω live video από το youtube με προ-κορονοϊού αντιδράσεις κοινού ή άλλα μουσικά dvd. Σημειώστε πως η άποψη ότι όλοι τελικά θα αποδεχτούν τις ψηφιακές συναυλίες όπως δέχτηκαν τα digital streaming services σαν το Spotify (έναντι των cd και του βινύλιου) κρίνεται ανακριβής, αφού οι διαδικτυακές συναυλίες διαχειρίζονται μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από την ζωντανή μουσική.

Ο λόγος όμως που κάποιες φορές τελικά θα συνδεθώ σε live streaming συναυλιών (αν η τιμή είναι λογική) είναι πως οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες χρειάζονται υποστήριξη αυτήν τη περίοδο. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τη σκηνή που μας ενδιαφέρει - και ιδιαίτερα τα μικρότερα συγκροτήματα - η συμμετοχή μας στο live streaming θα είναι μία σημαντική κίνηση, όταν γίνεται με λογικές (χρηματικές) απαιτήσεις. Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία επίσης από τη μεριά των καλλιτεχνών θα ήταν να συνδυαστεί το digital εισιτήριο για live streaming με εκπτώσεις στο merchandise (για τους ξένους καλλιτέχνες περισσότερο), ώστε ο οπαδός να αισθάνεται ότι κερδίζει περισσότερα αλλά και ότι του δίνουν κάτι παραπάνω.

Είναι δύσκολο να βάλουμε μία τιμή στο live streaming που να μας αντιπροσωπεύει όλους, αλλά ο υπογράφοντας δύσκολα θα έδινε πάνω από 5€ ακόμα και για κάτι που του αρέσει πάρα πολύ. Κακά τα ψέμματα, συναυλία χωρίς μπύρες, επαφή με κόσμο και φωνές δε γίνεται.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα