music and politics

Pop, Rock και Πολιτική;

Ένα σχόλιο για τη σχέση πολιτικής και (ξένης) μουσικής με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.
Διαβάστηκε φορες
Με πρόσφατες τις αμερικανικές εκλογές του 2020, όπου ήταν εντυπωσιακές κυρίως για το πόσο δίχασαν την κοινή γνώμη, ένα πάντα επίκαιρο θέμα είναι το πώς σχετίζεται η ξένη pop/rock μουσική και τα παρακλάδια της με την πολιτική. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να ξινίζει ή να παραξενεύεται με δηλώσεις αγαπημένων καλλιτεχνών που μπορεί να έχουν πολιτική χροιά ή να υποστηρίζουν συγκεκριμένο κόμμα ή υποψήφιο.  

Στις εν λόγω εκλογές για παράδειγμα πληθώρα καλλιτεχνών δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους και στα δύο στρατόπεδα: O 50 Cent, ο Kid Rock,ο Johnny Rotten και ο Ted Nuggent όπου στεκόντουσαν μίλαγαν για τον απερχόμενο πρόεδρο Trump, ενώ ο Bruce Springsteen, η Lady Gaga, οι Nine Inch Nails και οι Foo Fighters τραγουδούσαν (και όχι μόνο) για τον επερχόμενο πρόεδρο Joe Biden. Πολλοί διαφώνησαν μαζί τους για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλοι για τον τρόπο με τον οποίο εξέφρασαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

elections 2020 music

Είναι αλήθεια πως συχνά μας αρέσει να αποστασιοποιούμαστε από αυτά που πιστεύουν οι καλλιτέχνες όχι γιατί δεν συμφωνούμε αλλά γιατί μπορεί να γίνεται με τρόπο λαϊκίστικο και να αποσκοπεί στη δημόσια προβολή. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να μειώσουν αγαπημένους μουσικούς στα μάτια μας και είναι λογικό. Τα πράγματα χειροτερεύουν, όταν η υποστήριξη προσωποποιείται.

Η μουσική του εκάστοτε καλλιτέχνη τις περισσότερες φορές κρύβει τα πολιτικά του πιστεύω, σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την περίπτωση. Όταν λοιπόν έχουμε γνώση του τι ακούμε γνωρίζουμε προς τα πού κλίνει η ζυγαριά και τι έχει στο μυαλό του ο μουσικός. Από τα αντιπολεμικά τραγούδια και τα κομμάτια που αναφέρονται σε κοινωνικούς ανασχηματισμούς έως τραγούδια που υμνούν τη διαφορετικότητα, όλα τα είδη μουσικής τα οποία μπερδεύονται στη σύγχρονη pop και rock έχουν αποφυάδες στην πολιτικοκοινωνική ζωή. Τα blues και η αφροαμερικάνικη παράδοση, το folk κίνημα από τα 40's και τον Woody Guthrie μέχρι τον Bob Dylan, η punk και το κατεστημένο, η disco και η σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και η κοινωνική κριτική της hip hop, όλα είναι συνδεδεμένα με τις κοινωνικοπολιτικές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που κομμάτια αποκτούν πολιτική βαρύτητα δεδομένου των περιστάσεων και της χρονικής στιγμής που γράφονται, όπως η μουσική των Beatles την οποία οι νέοι της εποχής εξέλαβαν σαν φωνή αλλαγής στη συντηρητική κοινωνία των 60's και 70's.

Στον αντίποδα, συναντάμε το φαινόμενο μηνύματα και στίχοι να παρανoούονται και να χρησιμοποιούνται από αντίθετες ιδεολογίες από αυτές που πρεσβεύουν οι εκάστοτε μουσικοί. Για παράδειγμα οπαδοί του Donald Trump χόρευαν με το "Killing In The Name Of" των Rage Against The Machine έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα πριν μερικές μέρες, ενώ ο ίδιος ο Trump χρησιμοποιούσε το "Rockin' In The Free World" του Neil Young στις συγκεντρώσεις του. Τα δύο αυτά κομμάτια περιγράφουν αντικρουόμενες εικόνες συγκριτικά με τις δηλώσεις και τα πιστεύω του απερχόμενου «πλανητάρχη». Το ίδιο είχε γίνει πιο παλιά και με το "Born In The USA" του Bruce Springsteen, που μιλάει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και δεν πρόκειται για κάποιον εθνικιστικό ύμνο.

woody guitar

Η σύνδεση της μουσικής ως μορφή έκφρασης με την κοινωνία και κατ' επέκταση με την πολιτική είναι δεδομένη και πολλές φορές απαραίτητη. Εάν καταλήξουμε στο ότι διαφωνούμε με τον τρόπο που κάποιος καλλιτέχνης διαχειρίζεται τη μουσική του και την επιρροή του, έχουμε πάντα την επιλογή να τον κρατήσουμε σε μία απόσταση. Το ίδιο ισχύει και σε ακραίες περιπτώσεις όπως του προαναφερθέντα Johnny Rotten που έχει πια μπερδευτεί συγκριτικά με αυτό που πρέσβευε στα 70's.

Πάντα τα μηνύματα και η πολιτική στάση των καλλιτεχνών θα είναι θέμα συζήτησης καθώς δεν συμφωνούν όλοι με όλους και αυτή είναι και η ομορφιά τελικά. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η πλήρη απάθεια επίσης δεν είναι φυσιολογική, αν και δεν μπορούμε να απαιτούμε από όλα τα ακούσματά μας να περικλύουν κοινωνικά σχόλια και πολιτικά υπονοούμενα - η μουσική είναι και για να ξεδώσουμε χωρίς πολλή ανάλυση.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα