Ο Bad Bunny δεν έκανε απλώς ένα θεαματικό σόου χθες. Έγραψε ιστορία. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο στους μετανάστες, με την ICE να αλωνίζει και τις εικόνες που έρχονται από εκεί να μαρτυρούν ένα πραγματικά πολεμικό καθεστώς φόβου, ο Μπενίτο βγήκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα event των ΗΠΑ, το half-time show του Super Bowl και απλά έδειξε πώς γίνεται.
Μιλώντας ισπανικά και λίγα σπαστά αγγλικά, μετατρέποντας τη σκηνή σε Πουέρτο Ρίκο και αποτυπώνοντας μόνο την αγάπη, η χθεσινοβραδινή εμβληματική εμφάνιση είναι το καλύτερο αντιρατσιστικό μήνυμα που θα μπορούσε να σταλεί στις πολιτικές του Τραμπ, όπου το να είσαι μετανάστης έχει γίνει συνώνυμο με το να είσαι εγκληματίας.
Ντυμένος στα λευκά, μέσα σε αγρούς, γρασίδια, σούπερ μάρκετ, πλανόδιους πωλητές, χορευτές σε ρυθμούς λάτιν- ή μάλλον urban latin, ο Bad Bunny εστίασε στο ότι «όλοι μαζί είμαστε Αμερική», όπως έγραφε και η μπάλα που κρατούσε και «σκόραρε» εμφατικά προς το τέλος.
Απαρίθμησε όλες τις χώρες της Αμερικής ενώ οι οθόνες από πίσω έγραφαν «Το μόνο πράγμα ισχυρότερο από το μίσος είναι η αγάπη». Ανέφερε πως ο μόνος λόγος που βρίσκεται εκεί είναι πως πίστεψε στον εαυτό του και, γενικότερα, μας έδειξε με τον πιο απλό τρόπο πώς πρέπει να στέκεται απέναντι στα πράγματα εκείνος που θέλει να λέγεται άνθρωπος.
Ποιος είναι ο Bad Bunny
Ο κατά κόσμον Μπενίτο Αντόνιο Μαρτίνες Οκάσιο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοινότητα του Βέγα Μπάχα, στο Πουέρτο Ρίκο. Ήθελε να γίνει από μικρός τραγουδιστής κι ενώ δούλευε σε σούπερ μάρκετ και σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Αρεκίμπο, απέκτησε δημοτικότητα στο SoundCloud και λίγο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο σε δισκογραφική.
Δεν ήταν από τζάκι. Δεν έχει την τέλεια φωνή (άλλωστε το είδος που υπηρετεί είναι το trap latino, όπως αναφέρεται στο Spotify, δεν περιμέναμε να πιάσει και άριες). Είχε όμως τσαγανό, πείσμα και αυτοπεποίθηση που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.

Τσαλακώνεται, αυτοσαρκάζεται, πιστεύει στον εαυτό του και σαρώνει. Έκλεισε τη χρονιά όντως ο "most streamed artist" στο Spotify. Μπήκε στο 2026 κερδίζοντας το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς για το "DeBÍ TiRAR MáS FOToS" και όταν παρέλαβε το βραβείο είπε «Πριν πω ευχαριστώ στο Θεό, θα πω "ICE, έξω!"».
Ο λόγος του στα φετινά Grammys καθήλωσε τους πάντες. «Δεν είμαστε άγριοι, δεν είμαστε ζώα, δεν είμαστε εξωγήινοι - είμαστε άνθρωποι. Το μίσος γίνεται πιο ισχυρό με περισσότερο μίσος. Το μόνο που είναι πιο ισχυρό από το μίσος είναι η αγάπη, οπότε, παρακαλώ, πρέπει να είμαστε διαφορετικοί. Αν μαχόμαστε, πρέπει να το κάνουμε με αγάπη», είπε φέροντας μια καρφίτσα που έγραφε "ICE OUT", όπως και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους.
Ο Bad Bunny δεν ακολούθησε κάποια πεπατημένη. Έφερε δικό του μουσικό αποτύπωμα. Έντονοι χορευτικοί ήχοι, ηχητικά εφέ και «κραυγές» μέσα στα τραγούδια του, που με το που τα ακούς θες να χορέψεις. Ένα προσωπικό branding που σε κάνει να θες να μοιάσεις σε αυτό που είναι, όχι με ζήλια, όχι ως κάτι άπιαστο. Γιατί αυτό που φέρνει ο Bad Bunny κατά βάση, είναι η προσωπικότητά του. Το βραβευμένο του τελευταίο άλμπουμ έχει για εξώφυλλο δύο μονομπλόκ καρέκλες. Θέλοντας να αποτυπώσει τη νοσταλγία, χρησιμοποιεί το σύμβολο της πλαστικής καρέκλας που βρίσκεται παντού, που αποτελεί σύμβολο ισότητας, που διαχρονικά το έχουν από παλάτια μέχρι πανηγύρια.
Αντιδρά ο Τραμπ (τι πιο σύνηθες)
«Κανείς δεν καταλαβαίνει λέξη από αυτά που λέει αυτός ο τύπος, και ο χορός είναι αηδιαστικός, ειδικά για μικρά παιδιά που παρακολουθούν από όλες τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο», φώναξε έξω φρενών.
«Αυτό το "σόου" είναι απλώς ένα "χαστούκι στο πρόσωπο" στη χώρα μας, η οποία θέτει νέα πρότυπα και ρεκόρ κάθε μέρα - συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου χρηματιστηρίου στην ιστορία! Δεν υπάρχει τίποτα εμπνευσμένο σε αυτό το χάος του ημιχρόνου, θα λάβει εξαιρετικές κριτικές από τα ψεύτικα μέσα ενημέρωσης, επειδή δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ».
Αυτή ήταν η αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ για το σόου του ισπανόφωνου καλλιτέχνη που, για την ιστορία, είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που τραγουδά αποκλειστικά στα ισπανικά στο Super Bowl.
Φυσικά, δεν προξενεί εντύπωση κάτι τέτοιο. Το όλο θέαμα μιλούσε για αγάπη. Όχι για απελάσεις και επιβολή.
Το αποτέλεσμα...
Η απλότητα, η άποψη, το στυλ του Bad Bunny δείχνουν να κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο και μια νέα κατάσταση όπου όλοι χορεύουν τη νέα γενιά της λάτιν -χωρίς καν να καταλαβαίνουν τους στίχους- δείχνει πόσο δυνατό είναι το αποτύπωμα της urban, σύγχρονης αισθητικής του Πουερτορικάνου στην εποχή μας.
Και μέσα σε όλη τη μαύρη αυτή στιγμή των ΗΠΑ, ο Μπενίτο αναλαμβάνει το half time show. Και το κάνει καλά. Το κάνει πολύ καλά. Μιλάει για την Αμερική, όχι εκείνη των δυο ταχυτήτων. Εκείνη που είναι ενωμένη. Λέει πως δεν έχει πρόβλημα που δε μιλάει καλά αγγλικά, δεν είναι καν η πρώτη γλώσσα στην Αμερική.
Μέσα από έναν ήχο σύγχρονο και διαφορετικό αλλά και με τη συνολική του στάση, ο Bad Bunny ενώνει, διεκδικεί και φωνάζει για την αγάπη.
Και αυτό, δεν περνάει απαρατήρητο.
