Alice Cooper Detroit Stories

Alice Cooper - Detroit Stories

«Ένας φόρος τιμής στο rock παρελθόν του Detroit, από το Detroit για όλο τον κόσμο».
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσετε:
Την επιστροφή του Alice Cooper στον ακατέργαστο ήχο του Detroit, σε μία συλλογή από αυθεντικές συνθέσεις και τέσσερις διασκευές

Ποια τραγούδια να προσέξετε:
"Our Love Will Save The World", "Independence Dave", "Sister Anne","$1000 High Heel Shoes"

Βαθμολογία:
7,2

Ο Alice Cooper επιστρέφει στης ρίζες του, στη μουσική σκηνή του Detroit. Το Detroit, όπου εκτός από τη γενέτειρα του, είναι και η πόλη η οποία δέχτηκε πρώτη τον ήχο του Alice Cooper Group στα 70s, όντας το καταφύγιο των MC5, των Stooges και του Bob Seger. Η μπάντα του Alice ταίριαξε στον πρωτόλειο ήχο της hard rock σκηνής της βιομηχανικής πόλης και στο κοινό της, που δεν ταυτιζόταν με τη χαλαρή ατμόσφαιρα του L.A. Αυτή ήταν η αρχή της καριέρας του, που έχει πια περάσει από χίλια κύματα και χίλια διαφορετικά προσωπεία που πάντα είχαν σα βάση τη θεατρικότητα, τα horror b-movies, το rock 'n roll και το μαύρο make up.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Cooper επιστρέφει στον προ-"Welcome Τo Μy Νightmare" ήχο, της πενταετίας 1970-1975. Το ίδιο κόλπο έκανε με το "The Eyes Of Alice Cooper" και με το "Dirty Diamonds" το 2003 και το 2005 αντίστοιχα. Όμως στο "Detroit Stories" υπάρχει μία βασική διαφορά. Είναι ένας δίσκος αφιερωμένος στο Detroit, με διασκευές από μπάντες της συγκεκριμένης πόλης, παιγμένος από μουσικούς που ανήκουν εκεί. Είναι ένα tribute στα πρώτα βήματα του Alice, με ήχο πιο ακατέργαστο από τους 2 προαναφερθέντες δίσκους. Ακόμα και οι καινούριες συνθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί έχουν γραφτεί με μουσικούς από το Detroit ενώ κάποιες ήταν και στο EP Breadcrumbs (2019) που ήταν προάγγελος του δίσκου, μαζί με μία διασκευή στο δικό του "Detroit City" του 2003 (που δεν έχει τη μελωδικότητα του αυθεντικού) .

Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Bob Ezrin, που εκτός από τους δίσκους του Alice Cooper της δεκαετίας του 1970 τους οποίους είχε επιμεληθεί, έχει συνεργαστεί μαζί του την τελευταία δεκαετία. Αυτός ήταν υπεύθυνος για το "Welcome2My Nightmare" (2011), το "Paranormal" (2017) αλλά και για τους δίσκους των Hollywood Vampires, του supergroup που παίζει ο Alice μαζί με τον Johnny Depp και τον Joe Perry. Στο "Detroit Stories" λοιπόν ο Alice με τον Ezrin γράφουν μαζί με τον Wayne Kramer των MC5 και με το δεξί χέρι του Cooper, τον κιθαρίστα Tommy Henriksen

Οι guests και τα τραγούδια

Όπως σε κάθε δίσκο του Alice, από το "Detroit Stories" δε λείπουν οι guests: ο Joe Bonamassa παίζει solo στη διασκευή του "Rock N Roll" των Velvet Underground και στο μπλουζιάρικο "Drunk And In Love". Ο Larry Mullen Jr επιστρέφει για το γρήγορο garage rock του "Shut Up And Rock" ενώ για τρίτη φορά μετά τη διάλυσή τους, το Alice Cooper Group γράφει και ηχογραφεί δύο κομμάτια που περιέχονται στο δίσκο: το "Social Debris" που βλέπει τον μοντέρνο ήχο του Cooper υπό το ηχητικό πρίσμα του "Love Me To Death" (1971) και το "I Hate You" που απευθύνεται μόνο σε φανατικούς, αφού αν εξαιρέσουμε την αναφορά στον εκλιπόντα Glen Buxton δεν έχει ενδιαφέρον.

Βγάζοντας απ' έξω δύο τραγούδια που δεν ταιριάζουν ηχητικά στο δίσκο και σε κάνουν να απορείς τι σκεφτόταν ο παραγωγός (το "Worderful World" και το "Hanging By A Thread" που γράφτηκε σαν υποστήριξη προς αυτούς που έχουν ψυχολογικά προβλήματα) το άκουσμα του "Detroit Stories" μοιάζει περισσότερο με βόλτα σε τρενάκι λούνα παρκ παρά σε σπίτι φαντασμάτων με τον Steven (σ.σ. ο κεντρικός χαρακτήρας στο δίσκο "Welcome To My Nightmare"). Η διαφορά με τους περισσότερους δίσκους του Cooper είναι πως είναι φειδωλός στη χρήση της σκοτεινής πλευράς του Alice (όσον αφορά τους στίχους) και όλες οι συνθέσεις είναι κεφάτες, κι ας έχουν το δηλητηριώδες χιούμορ του. Αν και επίτηδες άτσαλο μερικές φορές, όπως στο "Go Man Go" και το "Independence Dave" με τα οποία οι περισσότεροι θα χαμογελάσουν, στιγμές σαν τη διασκευή του "Our Love Will Save The World" με τη pop χροιά του - αλλά το όχι τόσο αθώο στιχουργικό του υπόστρωμα - θυμίζουν που κρύβεται ο Alice: στη νεανικότητα της φωνής του όταν διασκευάζει το "Sister Anne" των MC5 και στο απροσδόκητο motown funk του "$1000 High Heel Shoes" με τα background vocals των Sister Sledge.


To "Detroit Stories" δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλειο, είναι όμως αυθεντικό μέσα στην απλότητα του. Ο Alice Cooper ήθελε να περάσει καλά μαζεύοντας φίλους και αναμνήσεις από τις συναυλίες και τα πάρτυ του Detroit, για να παίξει μουσική με μοναδικό περιορισμό το αποτέλεσμα να ακούγεται ακατέργαστο, όπως οι ήχοι του Motor City. Υπάρχουν αστοχίες, και ο δίσκος θα έπρεπε να έχει 2-3 τραγούδια λιγότερα, όμως ο δημιουργός το διασκεδάζει και αυτό μεταφέρεται στον ακροατή. «Ένας φόρος τιμής στο rock παρελθόν του Detroit, από το Detroit για όλο τον κόσμο» περιγραφόταν το "Detroit Stories" από τον ίδιο τον τραγουδοποιό στις συνεντεύξεις προώθησης, ένας δίσκο που ούτε θα αλλάξει την πορεία του rock αλλά ούτε και της καριέρας του Cooper, αλλά θα κερδίσει το χρόνο αυτών που ψάχνουν παλιό, καλό rock 'n roll. 


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
8,7 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα