ektiaisthisi_gimme10

Gimme 10: Οι επιλογές των Έκτη Αίσθηση

Οι δίσκοι που επηρέασαν τη rock κατεύθυνση της μπάντας.

Διαβάστηκε φορες

Οι Έκτη Αίσθηση, μια αθηναϊκή rock μπάντα, ξεκίνησαν το μουσικό ταξίδι τους το 1996, με βασικά μέλη τον Αλέξανδρο Δωρή (συνθέσεις, ενορχηστρώσεις, κιθάρα) και τον Θωμά Κόκαλα (στίχοι, φωνή).

Στα πέντε πρώτα χρόνια της πορείας τους, οι Έκτη Αίσθηση εμφανίστηκαν πολλές φορές σε διάφορες σκηνές της εποχής, ξεκινώντας ως μπάντα διασκευών, αλλά εμπλουτίζοντας σιγά σιγά το ρεπερτόριο και με δικά τους τραγούδια. Δεν κατάφεραν, πάντως, να κυκλοφορήσουν το υλικό τους σε εκείνη την πρώτη φάση, και διαλύθηκαν.

Πρόσφατα, όμως, η μπάντα επέστρεψε στην ενεργό δράση, και το 2020 έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο της EP, με τίτλο «Πες Μου Γιατί;», αλλά και το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Όμορφη Πόλη».

Ως σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης, ο Θωμάς Κόκαλας αποκαλύπτει παρακάτω 10 δίσκους που έχουν επηρεάσει τη μουσική των Έκτη Αίσθηση: 


1. In Τhe Court Of The Crimson King - King Crimson (1969)

Μελωδίες που μιλούν στην καρδιά, ψυχεδελικά ταξίδια.

2. Leftoverture - Kansas (1976)

Ρομαντικές μελωδίες, δύναμη, μεγάλη φωνητική επιρροή. Πολυδαίδαλες συνθέσεις. Κύριοι εκφραστές του prog rock.

3. Stormbringer - Deep Purple (1974)

Η εξέλιξη μιας αγαπημένης μου μπάντας. Σε αυτό το άλμπουμ με γοήτευσε το πάντρεμα δύο αγαπημένων μου ερμηνευτών. Απολαύστε τον μεγάλο Coverdale πλάι στην τεράστια φωνή του Hughes. To funk συναντά το blues και τη rock μέσα από τη μαγική κιθάρα του Blackmore.

4. Moving Pictures - Rush (1981)

Το Καναδικό τρίο οργιάζει, ροκάρει με μια μορφή prog που άκουγα για πρώτη φορά. Μουσική αρτιότητα, τρομεροί στίχοι, εμπνευσμένες συνθέσεις σε μια εποχή που το art rock αρχίζει και παρακμάζει.

5. Van Halen - Van Halen (1978)

Ό,τι πιο φρέσκο είχε βγει εκείνο το διάστημα. Με περνούν σε ένα νέο ήχο. Ένα απίστευτα ταλαντούχο συγκρότημα με μπροστάρη ένα βιρτουόζο κιθαρίστα με πολλές καινοτόμες ιδέες για την εποχή και φυσικά ένα από τους πιο χαρισματικούς frontman του rock 'n' roll. 

6. Piece Of Mind - Iron Maiden (1983)

Καταπληκτικός ήχος στα τύμπανα, οι Maiden σε πολύ μεγάλα κέφια. Από τις καλύτερες συνθέσεις τους, με σχεδόν καθόλου μέτριες στιγμές. Αθάνατες οι ερμηνείες του Dickinson.

7. Dirt - Alice In Chains (1992)

Νέα εποχή, νέες μουσικές προτάσεις. Ανοικτοί μουσικοί ορίζοντες, πρωτόγνωρος τρόπος φωνητικής ερμηνείας.

8. Images And Words - Dream Theater (1992)

Ένα συγκρότημα που ξέρει να τιμά τους προπάτορες (Rush, King Crimson, Yes, Kansas). Σύγχρονο για την εποχή του, prog μέχρι εκεί που δεν πάει, αγγελικές μελωδίες που υπηρετούν ένα δύσκολο είδος. Αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση και ανανέωση σε έναν αγαπημένο μου ήχο, που έδειχνε ότι είχε τελματώσει. 

9. Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια - Τρύπες (1993)

Ένα από τα πολύ αγαπημένα ελληνικά συγκροτήματα. Επανάσταση στη rock ελληνική σκηνή. Είναι η αφορμή για να εξερευνήσω την τότε ανερχόμενη ελληνόφωνη rock σκηνή. 

10. Signify - Porcupine Tree (2003)

Ένα ζωηρό ηχόχρωμα που σε φέρνει κοντά στους ήχους της φύσης. Εικόνες και συναισθήματα από την πιο ρομαντική εποχή της rock. 

Η Facebook σελίδα των Έκτη Αίσθηση


Διαβάστε ακόμα