nelson mandela

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Στις 18 Ιουλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. «Αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι απλά το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Είναι η διαφορά που έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων που θα καθορίζει και την πορεία της δικής μας ζωής».

Διαβάστηκε φορες

Η Διεθνής Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα, γνωστή και ως Ημέρα Μαντέλα, είναι μια διεθνής εορτή προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη και αγωνιστή για την κοινωνική δικαιοσύνη, που εορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του, στις 18 Ιουλίου. Η ημέρα ανακηρύχθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη τον Νοέμβριο του 2009, με την πρώτη Ημέρα Μαντέλα του ΟΗΕ να εορτάζεται στις 18 Ιουλίου 2010.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του African National Congress (ANC). Μάλιστα, φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Στις εκλογές του 1994, ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι. Με την εκλογή του Μαντέλα, η Νότια Αφρική άλλαζε σελίδα και ο αγώνας για φυλετική ισότητα επιτέλους δικαιωνόταν. Ο Μαντέλα τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 (μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ Κλερκ), ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο των αγώνων κατά του φυλετικού διαχωρισμού και του ρατσισμού.

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα φωτίζει κάθε χρόνο την κληρονομιά ενός ανθρώπου του οποίου τα μνημειώδη επιτεύγματα άλλαξαν τον 20ο αιώνα και διαμόρφωσαν τον 21ο. Οι αξίες και η αποφασιστικότητά του - μια βαθιά προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη - αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε υποστηρικτής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας και παραμένει σύμβολο αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης. Σε περιόδους αναταραχών, η κληρονομιά του Μαντέλα διδάσκει σε όλους να επιλέξουν την αξιοπρέπεια έναντι της ταπείνωσης, να μιλήσουν τη στιγμή της αδικίας και να συγχωρήσουν παρά να μισούν.

Στις 18 Ιουλίου κάθε χρόνο, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργαστούν εθελοντικά τουλάχιστον για 67 λεπτά από το χρόνο τους για το καλό της κοινωνίας. Τα εξήντα επτά λεπτά είναι ένας συμβολικός αριθμός που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ετών που ο Μαντέλα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά όλων των μορφών καταπίεσης.

Η Ημέρα Μαντέλα είναι η προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, είτε πρόκειται για μια μικρή πράξη καλοσύνης, μια δωρεά για έναν σημαντικό σκοπό, είτε προσφέροντας το χρόνο μας σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι μια ευκαιρία για όλους να αναλάβουν δράση, να εμπνεύσουν και να συμβάλλουν στην αλλαγή.

«Αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι απλά το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Είναι η διαφορά που έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων που θα καθορίζει και την πορεία της δικής μας ζωής». - Νέλσον Μαντέλα

Δυστυχώς, φέτος η Διεθνής Ημέρα Μαντέλα θα εορταστεί, ενώ στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκονται τα χειρότερα βίαια επεισόδια των τελευταίων ετών στη Νότια Αφρική, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, με αφορμή τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών μετά από την άρνησή του να καταθέσει ενώπιον δικαστικής επιτροπής που ερευνά τις καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, μεταξύ 2009 και 2018.

Οπωσδήποτε, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Νότια Αφρική δεν συμβαδίζει με το πολιτικό όραμα του Μαντέλα. Είναι διχασμένη. Η διαφθορά, ο νεποτισμός, η αυθαιρεσία και η φτώχεια είναι ριζωμένα στην κοινωνία. Σίγουρα, αν ζούσε σήμερα ο Νέλσον Μαντέλα θα ήταν απογοητευμένος από την κατάσταση. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι θα έλεγε αν ήταν ακόμη ζωντανός, όμως θα ήθελα να κλείσω με μία από τις πιο ιστορικές φράσεις του:

«Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο». - Νέλσον Μαντέλα

Ελάχιστες από τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα κατάφεραν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τόσους ανθρώπους και τόσα τραγούδια, όπως ο μεγάλος ηγέτης της Νοτίου Αφρικής. Η σημερινή λίστα είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

Τα τραγούδια αυτής της Κυριακής

1. U2 - Ordinary Love
2. Tracy Chapman - Freedom Now
3. Simple Minds - Mandela Day
4. Kent O'Shea - Sooner Than Later
5. Vusi Mahlasela - When You Come Back
6. Brenda Fassie - Black President
7. Nomfusi & The Lucky Charms - Nelson Mandela Song
8. Hugh Masekela - Mandela (Bring Him Back Home)
9. Youssou N'Dour - Nelson Mandela
10. Santana - Mandela
11. Lucky Dube - House Of Exile
12. Bono, Joe Strummer and Dave Stewart - Number 46664
13. The Specials - Free Nelson Mandela
14. Johnny Clegg - Asimbonanga
15. Eddy Grant - Gimme Hope Jo'anna
16. Public Enemy - Prophets Of Rage

* Φωτογραφία εξωφύλλου: Το 1994 ο Jürgen Schadeberg φωτογράφισε τον Nelson Mandela, καθώς επανεξέταζε το κελί φυλακής στο νησί Robben έξω από το Κέιπ Τάουν, όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος των 27 ετών φυλάκισής τους.

Διαβάστε ακόμα