free britney

Για την Britney!

Η δικαίωση για την Britney άργησε μια δεκαετία, μα είναι πια γεγονός!

Διαβάστηκε φορες

Τη χρονιά που πέρασε διαπιστώσαμε τη μεγάλη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αποτελούσαν, αν όχι τον μοναδικό, έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Λόγω των μεγάλων ποσοστών επισκεψιμότητας καθώς και της επιρροής που ασκούν κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, εκείνον της επικοινωνίας σημαντικών ζητημάτων, της κοινοποίησής τους και της συμβολής στο να δρομολογηθεί η επίλυσή τους. 

Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν γνωστά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η άμεση ενεργοποίηση των χρηστών έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Είναι γεγονός πως τα social media αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του κόσμου - κάτι που ίσως εσκεμμένα αποφεύγεται να επισημαίνεται. Το σίγουρο είναι πως απέναντι στον εθισμό, τη ματαιοδοξία, την προβολή και τον έλεγχο προβάλλει και η σωστή χρήση τους, για την οποία σχεδιάστηκαν εξαρχής. 

(Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Social Dilemma" που παρουσιάστηκε στο Netflix μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία τους, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν.)

Όλη αυτή η εισαγωγή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα, γίνεται για να επισημανθεί μια ακόμη περίπτωση που ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός. Και αυτή η περίπτωση δεν είναι άλλη από εκείνην της Britney Spears

Τι άραγε συνέβη στην Britney;

Ένα παιδί θαύμα με αστείρευτο ταλέντο, βρίσκεται ξαφνικά εκτεθειμένο στα φώτα της δημοσιότητας. Κάνει το τεράστιο «μπαμ» και αποκαλείται η πριγκίπισσα της pop. Για μια δεκαετία έχει μια ανοδική πορεία, με δίσκους, συναυλίες και μόνο επιτυχίες. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά της σχεδόν πριν από δεκατρία χρόνια προβληματίζει. Η Britney γίνεται ξανά το επίκεντρο, αυτή τη φορά με την πλειονότητα του κόσμου να την επικρίνει και τους φανς της να ανησυχούν για το τι της συμβαίνει. Αφού μετά από λίγο «φαίνεται» να αποκαθίσταται κάποια ισορροπία, η Britney επιστρέφει. Κάνει το μεγάλο come back με το "Blackout", το οποίο θεωρείται μέχρι και σήμερα η καλύτερή της δουλειά. Ακολουθεί το "Circus" και το Circus tour, λανσάρει δικό της άρωμα και καταπιάνεται και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Femme Fatale" το 2011, Femme Fatale tour, shows στο Βέγκας!


Ακολουθούν δύο ακόμα δίσκοι και έπειτα μια μεγάλη περίοδος αποχής με τις φήμες να φουντώνουν όλο και περισσότερο. Αποκορύφωμα η τελευταία διετία, οπότε γίνονται όλο και πιο συχνές αναφορές στη «δικαστική συμπαράσταση» που από προσωρινή, όπως επιβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2008, είχε γίνει μόνιμη. Συνάδελφοί της (Miley Cyrus, Lance Bass), πρώην συνεργάτες της (μάνατζερς, βοηθοί και προσωπικοί φωτογράφοι) που απομακρύνθηκαν βίαια από τη ζωή της, αφήνουν να εννοηθεί ότι η «δικαστική συμπαράσταση» όχι μόνο υφίσταται, αλλά έχει καταλήξει «χαοτική». Και τέλος οι φανς της που έφεραν στην επιφάνεια αυτό που τεχνηέντως πολλοί προσπαθούσαν να μείνει κρυφό. 

#FreeBritney

Ο πατέρας της, Jamie Spears, επικαλούμενος την ασταθή ψυχική της υγεία κατάφερε να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής της, κάτι που συμβαίνει σε εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις που άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Οι πιστοί φανς της άρχισαν να καταλαβαίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Britney ήθελε να δώσει ένα τέλος και να επικοινωνήσει όλα όσα της συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα η ίδια προσπαθεί παραπάνω από μία δεκαετία να ακουστεί. Έτσι ξέσπασε το κίνημα #FreeBritney που γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Οι φανς της παρακολουθούσαν όλο και πιο στενά τους λογαριασμούς της στο Instagram και αντιλήφθηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεών της ήταν κατευθυνόμενο - όπως και όλη η καθημερινότητά της. Φαινόταν να διαβάζει τι πρέπει να πει και πως οι κινήσεις της ήταν ελεγχόμενες. Έτσι, σχολιάζοντάς κάτω από τις δημοσιεύσεις αυτές, οι φανς τής ζήτησαν να δείξει με κάποιον τρόπο ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όπως για παράδειγμα να «φορέσει κίτρινο χρώμα στο επόμενο post». Όταν εκείνη άρχισε να ανταποκρίνεται, όλο και περισσότερος κόσμος έλαβε μέρος στο κίνημα #FreeBritney.


Μία από τους υποστηρικτές της Britney έξω από το δικαστικό μέγαρο του Los Angeles
(Frazer Harrison / Getty Images)

Στο πρώτο δικαστήριο το αίτημά της απορρίφθηκε, όμως, όπως μάθαμε αμέσως μετά, κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο. Μετά από μια σειρά δικάσιμων και την καταλυτική συμβολή του δικηγόρου της (ήταν ήδη μια πρώτη νίκη το ότι μπόρεσε να εξασφαλίσει ότι θα την εκπροσωπήσει δικηγόρος που εκείνη θα επέλεγε!) η Britney μόλις πριν λίγες μέρες κατάφερε να εξασφαλίσει την ελευθερία της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της! Όσα κατέθεσε μάς άφησαν άφωνους, αφού ο πατέρας της φαίνεται πως εκτός από την περιουσία και την καριέρα της, έλεγχε μέχρι και το σώμα της. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά όσα περιγράφει η ίδια, ότι δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις για τα παιδιά της, δεν μπορούσε να παντρευτεί τον σύντροφό της, δεν είχε το δικαίωμα να μείνει έγκυος, αν το επιθυμούσε. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το ντοκιμαντέρ που εδώ και λίγες εβδομάδες προβάλλεται στο Netflix με τίτλο "Britney vs Spears", ένα χρονικό από το 2007 μέχρι και λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο. Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι πληροφορίες που κοινοποιούνται και όσα λέγονται σοκάρουν. 

Αξίζει ακόμη να αναζητήσει κανείς και να διαβάσει το χρονικό των δικάσιμων, αλλά και την κατάθεσή της. Η Britney Spears ψηφίστηκε ως η celebrity με τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο το 2021… και δικαίως! Γιατί αυτό που κατάφερε απαιτεί μεγάλο σθένος και είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ακόμη μια υπενθύμιση της ανάγκης να επισημανθεί η σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων! Είναι μια από τις καλές στιγμές που θα θυμόμαστε και θα γιορτάζουμε!

«Εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν απλώς ένας άνθρωπος που χρειαζόταν βοήθεια» από το ντοκιμαντέρ «Britney vs Spears»

Αναμένουμε να τη δούμε να ξαναπαίρνει τη ζωή της στα χέρια της και φυσικά αναμένουμε, όποτε και αν είναι έτοιμη, τον επόμενο δίσκο της, γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώσαμε, η Britney είναι πάντα η Britney!


Υ.Γ. Σκέφτηκα διάφορους τίτλους για το συγκεκριμένο κείμενο, αφού ο προφανής It's Britney B#tch ίσως δεν είναι κατάλληλος. Μου έρχονταν στο μυαλό συνεχώς στίχοι από τα τραγούδια της: Do you want a piece of me?, All eyes on me, That's my prerogative...

Διαβάστε ακόμα