abba voyage 2021

ABBA - Voyage

Αν μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον καινούργιο τους δίσκο με τους ύμνους του παρελθόντος το «ταξίδι» πάει χαμένο.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:
ABBA

Βαθμολογία:
6,5

Είναι τόσο ισχυρό το αποτύπωμα των ABBA στην ποπ κουλτούρα, που η δισκογραφική τους επιστροφή έπειτα από 40 χρόνια προκαλεί ενθουσιασμό. Λείπουν όμως από το 1981, που κυκλοφόρησαν το “Visitors” ή ουσιαστικά δεν έφυγαν ποτέ; Μπορεί να είχαν κατακτήσει τον κόσμο, όντας από τις εμπορικότερες μπάντες του καιρού τους, όμως το 1992, με την κυκλοφορία της “Gold” συλλογής τους, «μάρκαραν» τη θέση τους ως θρύλος στην παγκόσμια μουσική. Το 1999 με το musical “Mamma Mia!” συνεχίζουν να «τρελαίνουν» κόσμο και το 2008 ήρθε το τελικό χτύπημα με την ομότιτλη ταινία.
Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε το 1992, το “Abba-esque” EP των Erasure, ή εκείνο το αδιανόητο sample του “Hung Up” της Madonna, από το “Gimme! Gimme! Gimme!”, το 2005, που οι μουσικές των ABBA, έκαναν επίδειξη δύναμης.

Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να γραφτεί ή να ειπωθεί κάτι νέο για τους ABBA λόγω της κυκλοφορίας του “Voyage”. Μοιάζει τελικά περισσότερο ένα ταξίδι όλων μας στη χώρα των αναμνήσεων, μια θετική βουτιά στη μουσική που μόνο να σου φτιάξει τη διάθεση μπορεί, και, τέλος, μια καλή ευκαιρία για να ακούσουν οι παλιότεροι, να ψαχτούν περισσότερο όσοι δεν το είχαν κάνει ή απλά να τους γνωρίσουν κάποιοι νεότεροι. Σκεφτόμουν μάλιστα, όλον αυτόν τον καιρό που η ένατη δισκογραφική δουλειά τους είχε ανακοινωθεί, πως δεν είχα ακούσει πέρα από το “Gold” και λίγων διάσπαρτων τραγουδιών, ολοκληρωμένη δουλειά των ABBA (ή αν είχε συμβεί, τότε μόνο στα πεταχτά). Οπότε να λοιπόν, που το “Voyage” μας έδωσε αυτήν την αφορμή που μάλλον χρειαζόμασταν.

Έχοντας πρόσφατη την ακρόαση των άλμπουμ τους αλλά και τις δηλώσεις των ABBA, ότι απλά έκαναν αυτό που ξέρουν όσο καλύτερα μπορούν, χωρίς να επηρεαστούν από σύγχρονες τάσεις και ρεύματα, το “Voyage” είναι αυτό ακριβώς που αγαπήσαμε στους ABBA, αυτό που είναι οι ABBA. Τίμιο στο σύνολο του και πιστό στις ρίζες του. Θα ακούσεις ό,τι γνώριζες μέχρι τώρα, η μελωδική φλέβα είναι εκεί, τα υπέροχα γυναικεία φωνητικά επίσης, οι folk-pop χορευτικές τους στιγμές κι οι μπαλάντες τους. Όλα είναι εκεί. Δεν ήταν τυχαίες οι επιλογές των τραγουδιών που είχαμε ακούσει μέχρι τώρα, αφού τα "I Still Have Faith In You", "Don't Shut Me Down" και "Just A Notion" αποτελούν τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ. Αυτά, μαζί με τα "Keep An Eye On Dan" και "No Doubt About It" αποτελούν ικανό αριθμό καλώςν τραγουδιών για να στηρίξουν το “Voyage”. Ιδιαίτερα το “Don’t Shut me Down”, προστίθεται εύκολα στο “Gold” και δεν καταλαβαίνεις ότι είναι σημερινό.

Αν μπεις στη διαδικασία συγκρίσεων με τους ύμνους τους του παρελθόντος τότε σίγουρα το «ταξίδι» είναι χαμένο. Αν το μετρήσεις με όρους σημερινούς και σε σχέση με ότι κυκλοφορεί στο χώρο της pop κυρίως μουσικής, μια χαρά στέκεται και πολύ ευχάριστα ακούγεται. Αν περίμενες να έχουν ρισκάρει περισσότερο, να έχουν εμπλουτίσει τον ήχο τους, να έχουν πειραματιστεί (40 χρόνια πέρασαν, τόσα μουσικά ρεύματα εμφανίστηκαν κι ηχητικές βόμβες έπεσαν), θα απογοητευτείς. Κι ίσως αυτό το τελευταίο, είναι το μόνο που κάποιος θα μπορούσε να τους χρεώσει, γιατί είναι σίγουρο πως αν το επεδίωκαν θα είχαν καταφέρει να ενσωματώσει νέα στοιχεία στον ήχο τους. Ίσως απλά δεν είχαν τη βαθύτερη ανάγκη να το κάνουν ή επαναπαύθηκαν, ήρεμα και ξεκούραστα σε αυτά που έχουν στο τσεπάκι τους. Εξάλλου, για να είμαστε ειλικρινείς, ό,τι και να έβγαζαν, εμείς πάλι με τα ήδη γνωστά αγαπημένα θα πορευόμασταν. Συμβαίνει σε πολύ νεότερα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, με ένα ή δύο άλμπουμ ή τραγούδια, πόσο μάλλον σε μια ιστορική μπάντα, όπως οι ABBA. Το “Voyage” δεν είναι το “Waterloo” των ABBA, ούτε φυσικά “Super Trouper”. Όμως μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι «we still have faith in ABBA».

Tags
Διαβάστε ακόμα