Raise The Roof   Cover Art hr

Robert Plant & Alison Krauss - Raise The Roof

Το ασυνήθιστο μουσικό ταίριασμα της Alison Krauss με τον Robert Plant επαναλαμβάνεται δεκατέσσερα χρόνια μετά.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:
Folk, soul και country διασκευές, φιλτραρισμένες μέσα από το μουσικό πρίσμα του T-Bone Burnett με σημείο αναφοράς τα φωνητικά της Alison Krauss και του Robert Plant

Βαθμολογία:
8,5

Τη πρώτη φορά που ο Robert Plant άκουσε τη φωνή της Alison Krauss ήταν από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του ενώ γυρνούσε από μία συναυλία κάπου στο 2001. Έπαιζε η εκπομπή του φίλου του DJ Bob Harris στο BBC Radio 2, αφιερωμένη στην country. Ο Plant σταμάτησε το αυτοκίνητο, δυνάμωσε το ραδιόφωνο και βγήκε έξω να δει τα αστέρια ενώ η Krauss τραγουδούσε στα ηχεία. Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα της συνεργασίας τους, που έδωσε τη σκυτάλη στον Bill Flanagan του VH1, ο οποίος ήθελε να φέρει σε επαφή τον Plant με τη Krauss για ένα επεισόδιο του CMT Crossroads. Εκεί θα συνδύαζε τα πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα των δύο τραγουδιστών: ο Plant rock θρύλος με την ιστορία των Led Zeppelin να τον συνοδεύει και η Alison Krauss bluegrass τραγουδίστρια και βιολονίστρια με εντυπωσιακή αποδοχή από κριτικούς και μουσικόφιλους μαζί με 27 Grammys στο ενεργητικό της.

Τελικά, αφού συναντήθηκαν και τραγούδησαν μαζί σε μία tribute συναυλία για τον θρύλο της folk Leadbelly, ο Plant ήταν πια σίγουρος ότι πρέπει να μπει στο studio με την Krauss. Αφού η Krauss απ τη μεριά της έπεισε τον Plant να προχωρήσουν με ένα δίσκο που θα είχε σα βάση τη country (και όχι το ηχόχρωμα της Νέας Ορλεάνης όπως αρχικά ήθελε ο Plant), επιστράτευσαν τον T-Bone Burnett (υπεύθυνο για τα soundtracks του "Crazy Heart", "O Brother, Where Art Thou?" αλλά και κιθαρίστας του Dylan στα '70s). Διασκεύασαν με απογυμνωμένες διασκευές - στις οποίες μερικές φορές ξεχώριζες μόνο τον ρυθμικό σκελετό και τα φωνητικά - παλιές folk & country συνθέσεις. Το "Raising Sand" που κυκλοφόρησε το 2007 έκανε τεράστια επιτυχία και απέσπασε πέντε Grammys.

Μία τέτοια επιτυχία είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και πολλές φορές λειτουργεί σα παγίδα, επειδή συνήθως η δεύτερη φορά δεν έχει τον ενθουσιασμό και την έκπληξη του αναπάντεχου. Το μουσικό ζευγάρι μπήκε ξανά στο studio γύρω στο 2009, αλλά δε κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, και έτσι το project μπήκε στο ντουλάπι, μέχρι την τελευταία διετία. Το κομμάτι των Calexico "Quattro (World Drifts In)" που ξεκινά το "Raise The Roof" του 2021  ήταν - σύμφωνα με την Alison - η σύνθεση που την έκανε να μπει πάλι στο studio με τον Plant για να ανακαλύψουν ξανά την ιδιαίτερη χημεία τους.

Ο T-Bone Burnett επέστρεψε στην παραγωγή, μαζί με τoν κιθαρίστα Marc Ribot και τον drummer Jay Bellerose , και τη προσθήκη των David HidalgoBill Frizer και Buddy Miller. Η επιλογή των τραγουδιών είναι πιο ελαστική, καθιστώντας το "Raise The Roof" πιο χρωματιστό από το "Raising Sand". Το πάντρεμα των φωνητικών της Alison Krauss με του Robert Plant πειραματίζεται με folk, soul, blues αλλά και θολά tex-mex. Ο Plant δηλώνει στις συνεντεύξεις ότι συνέχεια μαθαίνει καινούριες τεχνικές μαζί με την Krauss, και είτε υπερβάλει είτε όχι το ηχητικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι φωνές τους έχουν ωριμάσει μαζί. Αφήνουν για άλλη μια φορά τις προσωπικές τους μπάντες (Sensational Space Shifters και Union Station) για να βρουν το κοινό σημείο τομής μεταξύ τους, στο οποίο μπορείς να ανιχνεύσεις τους ακουστικούς Led Zeppelin αλλά και banjo με φωνητικές αρμονίες.

Ακούγοντας τη διασκευή στους Calexico, σε ένα τραγούδι που σε πολλούς στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα οικείο, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεταμορφώνουν τα κομμάτια: Τα κουπλέ του horn section έχουν εξαφανιστεί και οι φωνές του Plant και της Krauss θάβουν τα ίχνη της αυθεντικής σύνθεσης. Με τη βοήθεια του T-Bone και της χαρακτηριστικής παραγωγής του με το υποβόσκον drum beat, όλα τα τραγούδια ακούγονται σαν να είναι δικές τους αυθεντικές συνθέσεις. Το uptempo και πρώτο single "Can't Let Go" που είχε κάνει γνωστό η Lucinda Williams, το "Trouble With My Lover" του Allen Toussaint που αναδεικνύουν τα φωνητικά της Krauss, το folky "Go Your Way" της Anne Briggs που ξαναζωντανεύει με τα γεμίσματα των drums αλλά και η soul του "Searching for My Love", κάνουν το "Raise The Roof να αποκτά δικό του χαρακτήρα. Το "High And Lonesome" είναι η μόνη αυθεντική σύνθεση στο δίσκο (από τον Plant και τον Burnett), το οποίο θα ταίριαζε και στις τελευταίες δύο κυκλοφορίες του Plant. 

"Music Of The Mountains" ονομάζει ο Robert τη συνεργασία του με την Alison, εικάζουμε λόγω του ότι ο ήχος τους έχει κάτι το απόκοσμο και πρωτόγονο. Είναι από τις λίγες φορές που η συνεργασία δύο πολύ διαφορετικών τραγουδιστών εξελίσσεται και πιθανώς ξεπερνά την πολύ επιτυχημένη πρώτη τους προσπάθεια - κι ας μην συνοδεύεται από την έκπληξη που προκάλεσε το "Raising Sand". Είναι μια δουλειά πιο δεμένη, πιο ώριμη και απελευθερωμένη, από δύο μουσικούς που συνεχίζουν το ταξίδι χωρίς να μένουν κολλημένοι σε επιτυχίες και στάχτες του παρελθόντος.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα