mitski1

Mitski - Laurel Hell

Ο δίσκος της Mitski είναι γεμάτος ελκυστικές αντιφάσεις.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσεις

Indie pop, Ambient Pop

Βαθμολογία

7

Όταν η Mitski στο αποκορύφωμα της φήμης της το 2019 πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από οποιαδήποτε έκφανση της δημόσιας ζωής της, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό είναι και το τέλος της μουσικής της καριέρας. 

Η Mitski όπως έχει εξηγήσει και σε πρόσφατες συνεντεύξεις της δεν είχε ποτέ σκοπό να αποσυρθεί από τη μουσική, ήθελε όμως να πάρει απόσταση από τα πράγματα και «να νιώσει άνθρωπος ξανά» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Αυτό έκανε και τώρα πλέον που επανήλθε δισκογραφικά με το "Laurel Hell", τήρησε και τη δέσμευσή της ότι θα επανέλθει στο πλήρες promotion του άλμπουμ μέσω των προσωπικών της λογαριασμών στα social media. 

Στον καινούργιο της δίσκο αποτυπώνονται γλαφυρά οι σκέψεις και οι προβληματισμοί της Mitski όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκ βαθέων εξομολόγηση της ίδιας. Το "Valentine, Texas" το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ μας εισάγει κατευθείαν στο πνεύμα του, καθώς «κουβαλάει» ψυχρά synths αλλά και μια επιβλητική ambient ατμόσφαιρα.  

Τα synths μαλακώνουν κάπως, αλλά παραμένουν βαριά και στο επόμενο τραγούδι το "Working for the Knife" ένα από τα αληθινά σπουδαία τραγούδια αυτού του δίσκου. "I always thought the choice was mine/And I was right, but I just chose wrong" τραγουδάει η Mitski και σε αυτούς τους στίχους βλέπουμε πεντακάθαρα όλο το φάσμα των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν αυτό τον δίσκο. 

Μια πιο χαλαρή, οριακά χορευτική διάθεση προσφέρει το "Stay Soft" παρόλο που οι στίχοι παραμένουν σκληροί, γεμάτοι με οξύμωρα σχήματα που περιγράφουν την συναισθηματική διάθεση της Mitski. Το αριστούργημα του δίσκου το "Heat Lightning", είναι το πέμπτο κατά σειρά τραγούδι αυτού του άλμπουμ. Εδώ η Mitski σκιαγραφεί ένα πολύ γλαφυρό πορτραίτο της αϋπνίας. Περιγράφει αυτά που βλέπει, καταγράφει τις διαδρομές της σκέψης της και καταλήγει πολύ τρυφερά να λέει "I surrender".

Ο δίσκος από το 6ο τραγούδι και μετά μοιάζει να παίρνει μια πιο ανάλαφρη μορφή, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και η παλέτα των θεμάτων περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον έρωτα και την αγάπη. Δύο από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν σε αυτή την ας την πούμε στροφή του δίσκου είναι το "Love Me More" και το "Should've Been Me". Και τα δύο έχουν αυτή την πιο ανάλαφρη διάθεση, ωστόσο η ενδοσκόπηση στα λόγια των τραγουδιών συνεχίζεται σε αμείωτο βαθμό, με αναφορές για παράδειγμα σε λίστες φίλων που δεν ήταν ακριβώς φίλοι. 

Το τραγούδι "That's Our Lamp" με το οποίο ολοκληρώνεται ο δίσκος αφήνει μια τελείως διαφορετική αίσθηση από αυτή που σου άφηνε όταν ξεκίνησε. Αυτή η διαπίστωση διαπερνά όλο το άλμπουμ της Mitski, μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου του ότι μεσολάβησαν πολλά αυτά τα τελευταία τρία χρόνια που αποφάσισε να απέχει. Αυτές οι αντιφάσεις κάνουν τον δίσκο αν μη τι άλλο ξεχωριστό, σαν ένα ζωντανό πείραμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια και τα αυτιά μας. 

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα