weather

The Weather Station - How Is It That I Should Look At The Stars

Ένα χρόνο μετά το εξαιρετικό "Ignorance" οι Weather Station επέστρεψαν με ένα δίσκο σχεδόν εφάμιλλης αξίας.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσεις

Folk/Country

Βαθμολογία

7

Δεν γνωρίζω και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε βάθος αν και σε ποιο βαθμό οι καλλιτέχνες επηρεάζονται από τις κριτικές, τα σχόλια και το hype που μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα έργο τους. Θεωρώ δεδομένο ωστόσο ότι καταλαβαίνουν βαθιά μέσα τους όταν ένα δικό τους έργο έχει αγγίξει αληθινά το κοινό και αντιλαμβάνονται σε ένα βαθμό σε τι επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας βρίσκονται σε σχέση με αυτό που θέλουν να εκφράσουν την εκάστοτε χρονική στιγμή.

Οι Weather Station με τελευταίο τους δίσκο ονόματι "Ignorance" που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο σίγουρα έφτασαν σε ένα δικό τους δημιουργικό peak τουλάχιστον σε ότι αφορά τις θερμές κριτικές που απέσπασε ο δίσκος. Στο δικό μου μυαλό το να φτάσεις σε ένα peak δεν είναι απαραίτητα το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά το να παραμείνεις εκεί με κάποιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του "Ignorance" είναι εδώ ένα χρόνο μετά και έχει όνομα "How Is It That I Should Look At The Stars". 

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στο YouTube οπτικοποιημένος με τους Weather Station να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους σε μια παραλία, με το πλάνο να παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια και - επιτηδευμένα - σχετικά απομακρυσμένο από αυτή καθεαυτή τη δράση του συγκροτήματος. Μπορείς να διακρίνεις τις κινήσεις τους, ωστόσο το βλέμμα αναπόφευκτα επικεντρώνεται στη δράση της φύσης, στα χρώματα του ορίζοντα που αλλάζουν και στο φως που τελικά φεύγει όσο ολοκληρώνεται ο δίσκος για να δώσει τη θέση του στη νύχτα. 

Σε μουσικό επίπεδο η συνταγή σε σχέση με το "Ignorance" έχει αλλάξει, με το πιάνο να κυριαρχεί στις περισσότερες συνθέσεις αυτού του δίσκου, σε αντίθεση με την ακουστική κιθάρα που μονοπωλούσε τον προηγούμενο. Οι ιστορίες που αφηγείται η Tamara Lindeman είναι πάλι κυρίαρχες και περιγράφουν από τη μία έναν κόσμο που υφίσταται μόνιμες και καταστροφικές αλλαγές και από την άλλη τον εσωτερικό μας κόσμο που παλεύει με τους δαίμονες του. 

Το νήμα που συνδέει τους δύο δίσκους των Weather Station θα έλεγα ότι είναι το τραγούδι "Ignorance" που σαν βγαλμένο από κάποιο «πονηρό» plot twist βρίσκεται στον δίσκο "How Is It That I Should Look At The Stars" και όχι στον ομότιτλο προηγούμενο. Στο εξαιρετικό τραγούδι "Ignorance" μπαίνουν συμπυκνωμένα μερικά από τα αμείλικτα ερωτήματα αυτού του δίσκου, όπως το αν έχει νόημα να ονοματίσεις κάτι όμορφο ή αν αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να το περιορίσεις.

Το πανέμορφο lead single "To Talk About" έχει μια διάθεση αυτοκριτικής έως και αυτοσαρκασμού, με σκέψεις και συναισθήματα γαρνιρισμένα πάντα με την ευαισθησία της ερμηνείας της Lindeman. Τάσεις προς την εσωτερίκευση των συναισθημάτων καταργώντας τα φίλτρα προστασίας του εαυτού μας παρουσιάζουν και τα δύο πολύ όμορφα τραγούδια "Song" και "Sway". 

Στα highlights αυτού του δίσκου μπαίνει αναμφίβολα το δεύτερο κατά σειρά τραγούδι "Endless Time", το οποίο εκφράζει μια ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε ζήσει, για τις μικρές χαρές, τονίζοντας ταυτόχρονα και τις ανορθογραφίες της ζωής, παραλληλίζοντας την κατάσταση με ένα ηλιοβασίλεμα που πρόκειται να ξεκινήσει. Ο δίσκος κλείνει όμορφα και με μια πιο αισιόδοξη νότα με το τραγούδι "Loving You", που μιλάει για ένα σύμπαν όπου παρά αντιξοότητες μπορούμε να αγαπήσουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. 

Ο Weather Station με τον δίσκο "How Is It That I Should Look At The Stars" μπορεί να μην φτάνουν στα επίπεδα του "Ignorance" ωστόσο διατηρούν πολλά από τα στοιχεία που τους καθιστούν ξεχωριστούς και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η προηγούμενη επιτυχία δεν άγχωσε, ούτε τους αποπροσανατόλισε. Ο καινούργιος δίσκος έχει και αυτός μια ενιαία αφήγηση, μια ξεκάθαρη δομή, οι συνθέσεις τους είναι τρομερά μελετημένες και ταιριαστές για κάθε κομμάτι ξεχωριστά και βέβαια όλα αυτά τα πολύ καλά στοιχεία είναι ενδεδυμένα με το έξοχο ηχόχρωμα της Tamara Lindeman. 

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα