cover Big Thief Dragon New Warm Mountain I Believe In You 1643293234

Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Με τη γέννηση αυτών των είκοσι ζωντανών όντων, οι Big Thief οργάνωσαν την πρώτη από τις πολλές εγκάρδιες επανασυνδέσεις για μια νέα εποχή στη Γη, μια εποχή ειρήνης και ευημερίας που θα φέρει τον άνθρωπο πίσω στις ρίζες του για να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον του.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:

Indie Folk, Folk Rock, Americana, Indie Rock, Alt-Country, Neo-Psychedelia

Βαθμολογία:
8,5

Τραγούδια που ξεχωρίζουν:
Change, Spud infinity, Certainty, Blurred View, Love Love Love

Καθ 'όλη τη διάρκεια της εξαετούς καριέρας τους, ένα από τα δυνατότερα σημεία των Big Thief ήταν πάντα η ικανότητά τους να ρέουν απρόσκοπτα μεταξύ των μουσικών ειδών, από Americana σε indie έως folk, ενώ παραμένουν πιστοί στον μοναδικό ήχο τους. Τα εγχειρήματά τους, Masterpiece και Capacity, το 2016 και το 2017,  παρουσίασαν έναν τραχύ alt rock ήχο, ενώ περιστασιακά εμφανίζονταν με ηπιότερο -μουσικά- ύφος. Το γκρουπ μετατράπηκε σε μια πιο παραδοσιακή folk μπάντα στο τρίτο και τέταρτο LP,  U.F.O.F και Two Hands, που προφανώς θεωρούνταν «αδελφοί» δίσκοι από το συγκρότημα. Στο 5ο στούντιο άλμπουμ τους, "Dragon New Warm Mountain I Believe In You", ανεβάζουν την ηχητική τους εξερεύνηση σε νέο επίπεδο, με ένα ευρύ φάσμα επιρροών του είδους, ενώ καταφέρνουν να ακούγονται σταθερά γειωμένοι στις ρίζες τους.

Η τελευταία κυκλοφορία των Big Thief είναι κάτι περισσότερο από ένα άλμπουμ. Με τις επικές του διαστάσεις και την κοσμική του σοφία, το "Dragon New Warm Mountain I Believe in You" δεν αρκείται στο να συμπυκνώνει τα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων ετών σε μια απλή περίληψη. Και στα δύο μέρη του, αυτός ο ογκώδης διπλός δίσκος εμβαθύνει  λεπτομερώς στο πώς η Adrianne Lenker και οι μουσικοί της σύντροφοι περνούσαν κάθε ανήσυχη στιγμή χωριστά, μετρώντας αντίστροφα τα δευτερόλεπτα για την «ελευθερία», ακροβατώντας ανάμεσα στον αποκλεισμό και τους προσωπικούς τους δαίμονες. Το γεγονός ότι αυτό το LP συντέθηκε σε τέσσερα διαφορετικά στούντιο σε όλη τη βορειοαμερικανική ήπειρο, «μιλά» από μόνο του για την ποικιλομορφία του. Αυτές οι συνθήκες έχουν επιφέρει μια πολύ πιο χαλαρή και πιο εκκεντρική συλλογή από one-take singles και jam session deep cuts.

Τα τραγούδια, το μαστίγωμα και ο Neil Young

Το γκρουπ δεν ανησυχεί για το «μαστίγωμα» που μπορεί να νιώσουν ορισμένοι ακροατές μεταξύ δύο κομματιών, όπως το opener "Change", μια εξαιρετική ακουστική folk μπαλάντα που μελετά την αναπόφευκτη αλλαγή του περιβάλλοντος και των σχέσεών μας, και το "Time Escaping", του οποίου ο ρυθμός φαίνεται να καθοδηγείται από μικρά -σχεδόν σιωπηλά- χτυπήματα της κιθάρας. Στο Certainty μπορεί να αισθανθούμε και κάποια vibes από τον Neil Young. Ορισμένα τραγούδια διαθέτουν ελαφριά ηλεκτρονικά στοιχεία—την εφεδρική προσφορά ενός ζεστού synth ή την παρουσία ενός drum machine στο "Wake Me Up to Drive", το οποίο προσφέρει μια οικεία αίσθηση ταιριαστή στους νοσταλγικούς στίχους του. Το βασικό single "Little Things" είναι μια στροβιλιζόμενη και σχεδόν ψυχεδελική εμπειρία που ακουμπάει στα γεμάτα φωνητικά της Adrianne Lenker σε ένα πυκνό ηχητικό τοπίο από αστραφτερές ακουστικές κιθάρες. To “Blurred view” έχει ακόμα και trip hop χαρακτηριστικά, ενώ το "Love Love Love" γνέφει πίσω στον σκληρό indie rock ήχο της πρώιμης δουλειάς τους. Υπάρχουν ακόμη και κομμάτια που είναι απλά δοκιμασμένα και αληθινά country, όπως το "Red Moon" και το "Spud Infinity".

Τα είκοσι τραγούδια στο "Dragon New Warm Mountain I Believe in You", έχουν όλα τη θέση τους γύρω από το χειροποίητο δρύινο τραπέζι που οι Big Thief έχει φτιάξει για τους εαυτούς τους. Από αυθόρμητες ριπές ψυχεδέλειας, οδηγούνται σε μυστικιστικές indie μπαλάντες με ιπτάμενα χαλιά, μέχρι γραφικές country περιπλανήσεις. Κάθε συνάθροιση ομαδικών φωνητικών και ακουστικών οργάνων που αντηχούν στους τοίχους της εστίας που μας φιλοξενούν οι Big Thief αιχμαλωτίζει ένα τόσο ευρύ φάσμα συναισθημάτων και συγκινήσεων, έτσι ώστε ο δίσκος να μην μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα μουσικό είδος.

Κάθε μέλος των Big Thief φέρνει στοιχεία ζωτικής σημασίας στον ήχο τους

Οι ξεχωριστές γραμμές της κιθάρας του Buck Meek υφαίνουν περίεργα και άγνωστα μονοπάτια γύρω από τους στίχους της Lenker. Το μπάσο του Max Oleartchik αποτελεί το ισχυρό θεμέλιο για τη φιλόδοξη κλίμακα της σύνθεσης των τραγουδιών και το ανεπιτήδευτο στυλ του James Krivchenia «τραβάει» τα υπόλοιπα όργανα προς το μέρος του. Από το ξεκίνημά τους, είναι απολύτως κατανοητό πως η Adrianne Lenker είναι η καρδιά και η ψυχή αυτού του συγκροτήματος. Στο "Dragon New Warm Mountain", ο λυρισμός της φτάνει σε μια νέα κορυφή, εδραιώνοντας την σταθερά ως μια από τις πιο σημαντικές φωνές αυτής της γενιάς τραγουδοποιών.

Τα λόγια της συχνά δημιουργούν αφηρημένες εικόνες της φύσης,  όπως ο ουρανός, ο άνεμος, η γη  και τα πλάσματα που την κατοικούν ("Sparrow": “Wrapped in the wings of a sparrow / Beak is as sharp as an arrow / Sings in a whispering whistle / Sleeps in the ivy and thistle”) και στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου (Blue Lightning": “Till the end, will you be my friend? / I wanna be the mountain, kiss the sky / Yeah, I wanna be the vapor gets you high / Yeah, I wanna feel so happy that I cry”). Άλλα κομμάτια προφέρουν τη φύση της ζωής και της συνείδησης ("Spud Infinity": “What's it gonna take / To free the celestial body?”).  Αλλά το πραγματικό της ταλέντο βρίσκεται στην ικανότητά της να συγκεντρώνει αυτές τις μεγάλες ιδέες σε μικρόκοσμους της ανθρώπινης εμπειρίας. 

Το "Dragon..." λειτουργεί αντίστροφα από ένα παραμύθι πριν τον ύπνο


Αυτά τα απομνημονεύματα είναι αφιερωμένα στους νομάδες, στους μοναχικούς λύκους, στους ανθρώπους που ένιωσαν ότι ποτέ δεν θα έβρισκαν πραγματικά ένα δικό τους σπίτι. Οι Big Thief ξέρουν πώς είναι να νιώθεις χαμένος και η συμβολή τους σε αυτό το κομμάτι είναι ανεκτίμητη. Όσο μυθικό κι αν είναι σε μέγεθος, το "Dragon New Warm Mountain I Believe in You" λειτουργεί αντίστροφα από ένα παραμύθι πριν τον ύπνο. Με τη γέννηση αυτών των είκοσι ζωντανών όντων, οι Big Thief οργάνωσαν την πρώτη από τις πολλές εγκάρδιες επανασυνδέσεις για μια νέα εποχή στη Γη, μια εποχή ειρήνης και ευημερίας που θα φέρει τον άνθρωπο πίσω στις ρίζες του για να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον του.

Πολλά από τα κομμάτια εδώ κατατάσσονται στα καλύτερα τους. Ακούγονται σίγουροι για τις ικανότητες τους και με αυτοπεποίθηση, τέτοια ώστε να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με είκοσι τραγούδια χωρίς αυτό να κάνει καμία «κοιλιά». Το συγκρότημα γνωρίζει πόσο κρύος και απόμακρος ήταν ο κόσμος πρόσφατα, και με το "Dragon New Warm Mountain I Believe In You", παρέχουν μια πηγή άνεσης και ζεστασιάς για να χωθείτε και να χαθείτε μέσα της. 


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα