foivos delivorias2

«ANIME» ή αλλιώς Φοίβος Δεληβοριάς

Τι κρύβει ο τίτλος του νέου δίσκου του Φοίβου;

Διαβάστηκε φορες

Τι να ‘ναι αυτό που κρύβεται πίσω από μια μόνο λέξη;

«ANIME» ο νέος δίσκος του Φοίβου Δεληβοριά, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε στη σελίδα του στο facebook:

«Με το πολύ σοβαρό μου ύφος στη φωτογραφία, σας ανακοινώνω τελεσίδικα πως ο δίσκος που τόσον καιρό υπόσχομαι λέγοντας «μόνο ψέματα» είναι πλέον έτοιμος, βαφτισμένος και έτοιμος να δει το φως. Το όνομά του «ΑΝΙΜΕ». Στις 6 Μαΐου αποβιβάζεται στα δισκοπωλεία και στις πλατφόρμες από την ερίτιμη Inner Ear Records. Στις 8 Απριλίου κυκλοφορεί το πρώτο βίντεο-single. Σύντομα τα εξώφυλλα, το tracklist, τα αναλυτικά credits. Με αισιοδοξία ότι θα προλάβουμε τα «ύστερα του κόσμου» ή ότι εν πάση περιπτώσει, θα τα ζήσουμε αγκαλιά.» 

Δυο χρόνια πριν είχα γράψει για κάποια από «Τα νέα τραγούδια του ξεχωριστού Φοίβου Δεληβοριά», μέσα από την αίσθηση που μου άφησαν οι στίχοι τους στο πρώτο τους άκουσμα, από τη ζωντανή τους παρουσίαση στο «Κύτταρο».

Και ανάμεσα σε όλα όσα έγραψα τότε, σήμερα θα εστιάσω στον τίτλο εκείνου του άρθρου, θα τον συνδέσω με λίγες μόνο από τις φράσεις του αφιερώματος και θα συμπυκνώσω το νόημα τους σε μια μόνο λέξη.

«Ο νέος δίσκος αυτή τη φορά γίνεται περισσότερο εξωστρεφής - κοινωνικός. Δημιουργεί ιστορίες μέσα από μια ειλικρινή κατάθεση συναισθημάτων, σκέψεων και εμπειριών. Μιλάει ουσιαστικά για πράγματα που τον απασχολούν/τον ανησυχούν στις ανθρώπινες σχέσεις - συμπεριφορές και στην κοινωνία γενικότερα. Και με στίχους ιδιαίτερους και περιγραφικούς, που συνθέτουν εικόνες, σκηνικά και γεννούν έντονα συναισθήματα, άλλοτε βγάζει νοσταλγία, τρυφερότητα, αφοσίωση και αγάπη κι άλλοτε αγωνία, μελαγχολία, θλίψη, απογοήτευση, ενοχή, φόβο, πόνο και οργή. Ανεξάντλητος ο πλούτος που κουβαλάει μέσα του ο Φοίβος και κάθε φορά που τον μοιράζεται μαζί μας αποτελεί τροφή για το νου και την ψυχή μας.»

Όλα τα παραπάνω μας φωνάζουν δυνατά:

«ANIME» 

Δηλαδή;

Animus - Anime


Ας πάρουμε απλά και γρήγορα τη βοήθεια του Wikipedia.

Animus 

Λατινικά (la): αρσενικό 

Πρωτοϊταλική: anamos 

Ινδοευρωπαϊκή ρίζα: αναπνοή

Συγγενές με την αρχαία ελληνική: ἄνεμος

Ουσιαστικό: ψυχή, νους, ζωτικότητα

Το animus μεταφράζεται ως η λογική ψυχή σε έναν άνθρωπο (the rational soul in a man)

Anime

«Τα κινούμενα σχέδια που παράγονται στην Ιαπωνία, με την ξεχωριστή και ιδιαίτερη αισθητική τους. Συνδυάζουν τις τεχνικές της εικονογράφησης και του animation. 

Σε σύγκριση με τα δυτικού τύπου κόμικς, τα anime εστιάζουν λιγότερο στο animation των κινήσεων και περισσότερο στο ρεαλισμό των σκηνικών, όπως επίσης και στη χρήση των εφέ της κάμερας.

Οι χαρακτήρες των anime, έχουν συγκεκριμένα εξωτερικά γνωρίσματα στο σχεδιασμό τους, με χαρακτηριστικότερο όλων τα εκφραστικά μεγάλα μάτια, που βοηθούν στην έκφραση των συναισθημάτων. Ωστόσο, οι εκφράσεις των ηρώων πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστικές, αφού το πρόσωπο και άλλα χαρακτηριστικά του μεγεθύνονται υπερφυσικά, ανάλογα με την ένταση του συναισθήματος. Επίσης, οι τοποθεσίες που παρουσιάζονται συνήθως είναι πολύ λεπτομερείς σε σχεδιασμό και συχνά είναι εμπνευσμένες από πραγματικά μέρη.»

«ANIME», λοιπόν, ο νέος δίσκος του Φοίβου Δεληβοριά. 

Παρακολουθώντας χρόνια τώρα την καλλιτεχνική του πορεία, τις πάντα ξεκάθαρες θέσεις του και τη στάση του απέναντι στις ανθρώπινες σχέσεις και σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, που σε τούτη τη νέα δισκογραφική δουλειά τα βάζει μέσα ίσως περισσότερο από ποτέ, πόσο πολύ θα συμφωνήσω μ’ ένα σχόλιο που διάβασα από ένα φίλο της σελίδας του: 

«Ο Φοίβος μπορεί να μην είναι ο καλλιτέχνης που μας αξίζει (είναι πολύ πολύ καλύτερος απ’ ό,τι αξίζουμε), αλλά είναι σίγουρα ο καλλιτέχνης που χρειαζόμαστε.» (Α.Δ.)

Μα τελικά…

«ANIME» ο νέος δίσκος ή «ANIME» ο ίδιος ο Φοίβος;Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 12 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα