theAfghanWhigs howDoYouBurn 2022

The Afghan Whigs - How Do You Burn?

40 από τα καλύτερα λεπτά εναλλακτικής rock για φέτος...

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:
alternative rock, soul

Βαθμολογία:
8

Από το 1990 και το ντεμπούτο τους "Up In It" μέχρι και το 2001 που διαλύθηκαν, οι Afghan Whigs κυκλοφόρησαν μερικούς από τους καλύτερους rock δίσκους της περιόδου, με το "Gentlemen" να θεωρείται δίκαια κλασικό. Οι σκοτεινοί στίχοι του μπροστάρη τους Greg Dulli, σε συνδυασμό με τη δυναμική ενορχήστρωση και την soul επικάλυψη πολλών τραγουδιών, τους έφερε στην πρώτη γραμμή των συγκροτημάτων της εποχής.

Ο Dulli παρέμεινε ο μουσικός προστάτης των απανταχού κατετρεγμένων συναισθηματικά ακροατών, με τις ξεχωριστές ιστορίες του να συνεχίζουν να υφίστανται και μετά το πέρας των Afghan Whigs, μέσα από τους δίσκους των Twilight Singers, των Gutter Twins (παρέα μα τον κολλητό του, Mark Lanegan), αλλά και του solo album του το 2020.

Από την επανασύνδεσή τους το 2011, μοιάζει να διανύουν μια δεύτερη μουσική νεότητα, με το "How Do You Burn?" να κυκλοφορεί στις αρχές του Οκτώβρη που πέρασε. Ξεκίνημα με το "Ι 'Will Make You See God", ίσως το πιο βαρύ τραγούδι που έγραψαν ποτέ, με τη σκιά των Queens Of The Stone Age να το σκεπάζει. Ηχογραφημένο στο studio του νέου κιθαρίστα τους, Christophen Thorn, στην έρημο του Joshua Tree, στο τέλος του 2020, παρουσία του Dulli (με  τους υπόλοιπους Whigs να στέλνουν μέσω Zoom τα μουσικά τους μέρη λόγω καραντίνας) μοιάζει σαν να έγινε μέλος του συγκροτήματος ο Josh Homme. Το "A Line Of Shots" αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλιών Afghan Whigs, με έντονο αρώμα αμερικάνικου κολεγιακού rock, σε στυλ παλιών R.E.M. Το "Please Baby Please" ξεκινάει σαν εξομολόγηση και αλλάζει στην πορεία σε προσευχή κατά τη διάρκεια άλλης μια σκοτεινής νύχτας της ψυχής του Dulli, ενώ το "Take Me There" θα μπορούσε να είναι το εν δυνάμει single του δίσκου.

Το συναισθηματικό κέντρο βάρους του άλμπουμ εντοπίζεται στο "Domino & Jimmy", την τρόπο τινά συνέχεια του καταπληκτικού "My Curse" από το "Gentlemen". Στα φωνητικά, όπως και τότε, συναντάμε πάλι τη Marcy Mays να τραγουδάει «like a living ghost you get lost inside my head», πριν πάρει το μικρόφωνο ο Greg Dulli και αφήσει να εννοηθεί πως και οι δυο πλευρές προχώρησαν παρακάτω, μακριά από την τοξικότητα της πρότερης κοινής τους ζωής.

Ο τίτλος του δίσκου πιστώνεται στον Mark Lanegan, επιστήθιο φίλο του Dulli, που συχνά των ρωτούσε αυτό ακριβώς. "How Do You Burn?", δηλαδή τι είναι αυτό που σε παθιάζει, που σε ταρακουνάει μέχρι βαθιά μέσα σου. Μετά την απώλεια του Dave Rossen, κιθαρίστα και στενού συνεργάτη του το 2017, ο Dulli βρέθηκε να πρέπει να διαχειριστεί και το θάνατο του Lanegan, που μάλιστα συνέβη την ημέρα κυκλοφορίας του πρώτου single από τον δίσκο. Η αύρα του υπάρχει διάχυτη μέσα στα τραγούδια με έναν τρόπο που δεν περιορίζεται στη συμμετοχή του σε δυο τραγούδια μόνο, αλλά υπάρχει σαν ένας ψίθυρος, μια μουσική αντανάκλαση του Dulli, όταν τραγουδάει τους στίχους «waiting for the night as I destroy the day» στο "The Getaway" και είναι σαν να πιστεύουμε και τους δυο πως θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους. 

Κλείνοντας με το "In Flames", ο Greg και οι μουσικοί του σύντροφοι μας αφήνουν στη μέση του πουθενά, φλόγες ολόγυρα μας, κιθαριστικά solos να σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, σαν μια τελευταία έκκληση σωτηρίας. Αν θα την ακούσουμε εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Διαβάστε ακόμα